‘Eksplozija’ čoveka sa maskom: Rasel Vestbruk u životnoj formi, a tripl-dabl je za njega normalna stvar

Uprkos tome što zbog povrede mora da nosi masku na licu, Rasel Vestruk igra u životnoj formi i pruža istorijske partije u poslednje vreme. Izvanredni učinci ga svrstavaju u najuži red kandidata za MVP trofej ove sezone. Ipak, Vestbrukove sjajne igre došle su u odsustvu Kevina Duranta i ostaje da se vidi kako će tim funkcionisati kada se on vrati na parket.

Rasel Vestbruk ponovo je bio odlučujući igrač Oklahoma Siti Tandera u poslednjoj pobedi protiv Čikago Bulsa. U tom meču, Vestbruk je postigao 36 poena i to je čak 20 put ove godine da je premašio cifru od 30 poena na jednom meču. Zapravo, partije koje pruža i koje se jasno ogledaju u fantastičnim statističkim podacima su na nivou koji se veoma retko viđa.

 

Početkom marta, plejmejker Oklahome je povezao ćak četiri utakmice u kojima je imao tripl-dabl, s tim što je u četvrtom meču postavio i lični rekord karijere ubacivši izvanrednih 49 poena. Prethodno, ovoliki broj uzastopnih dvocifrenih učinaka u tri kategorije nije viđen još od 1989. godine, kada je Majkl Džordan isto učinio u dva meča više.

Popularni Ras ipak nije do kraja ponovio igre „letećeg visočanstva“ i u sledećem meču je prekinuo seriju. Ipak, u poslednjih devet mečeva  on je imao čak šest ovakvih igara. Moguće je da bi i u poslednjem meču došao do sličnog uspeha (imao je i 11 skokova i šest asistencija), da su njegovi saigrači bolje šutirali na otvaranju utakmice.

 

Bilo kako bilo, Vestrbrukova neverovatna serija u poslednje vreme dovela ga je do je čak osam tripl-dabl učinaka ove sezone, što je još jedan od podataka koji ljubitelji NBA lige nisu videli duže vreme. Poslednji put kada je neki igrač bio dvocifren u tri kategorije toliko puta je bilo pre sedam godina kada je Džejson Kid na kraju imao 13 ovakvih partija.

Serija neverovatnih podataka koja igrača Tandera svrstava u sam krem košarke se ni tu ne završava. Naime, on je tek 4. igrač u poslednje tri decenije koji je ima šest tripl-dabl partija u kojima je postigao više od 25 poena.

 

Da sve bude još impresivnije, celokupna fantastična serija ostvarena je posle preloma jagodične kosti na desnoj strani lica, zbog koje bek Oklahome mora da nastupa sa zaštitnom maskom. Očigledno je da je ovo njegova najbolja sezona u karijeri i da se Vestbruk prosto razgoropadio nakon što je osvojio i trofej za najboljeg igrača revijalne utakmice svih zvezda.

Ukoliko nastavi da igra na istom novou, košarkaš visok 191 centimetar i težak 91 kilogram bi toj nagradi mogao da pridoda i još jednu mnogo važniju. Naime, Vestbruk se već pominje kao jedan od glavnih kandidata za pehar namenjen najboljem igraču sezone. Po naprednoj analizi efikasnosti košarkaša koja se, doduše više oslanja na ofanzivne podatke, Vestbruk je drugi igrač lige, tik iza Entonija Dejvisa.

 

Inače, bek Tandera, poznat po sjajnim atletskim sposobnostima i agresivnoj igri u napadu, ne samo da igra najbolju sezonu u karijeri kada se pogleda broj poena, već je isti slučaj i sa asistencijama (8,3 u proseku) i skokovima (7,2 po meču, što ga čini najboljim skakačem među bekovima).

Ironično, eventualna značajna prepreka na tom putu mogao bi da mu bude njegov saigrač i aktuelni nosilac titule MVP sezone, Kevin Durant. Celokupna fantastična serija u kojoj se Vestbruk nalazi dogodila se u periodu u kojem Durant mečeve posmatra sa klupe, dok se oporavlja posle hirurške intervencije na stopalu. Donedavno, bilo je jasno da je Durant kojeg mnogi smatraju najboljim napadačem cele lige zapravo „prva violina“ tima. Skorašnje partije Vestbruka, kao i iskustvo iz plej-ofa od pre dve godine kada je Durantula podbacio u prelomnim momentima serije koju je Oklahoma izgubila od Memfisa, dovode ovakvo ustrojstvo tima u pitanje.

Od kada Duranta nema na parketu, Ras je preuzeo sve konce igre u svoje ruke. On je zapravo na samom čelu liste koja pokazuje koliko se timovi oslanjaju na jednog igrača. Ta lista govori da je sa 38 odsto akcija u kojima igra glavnu ulogu Vestbruk najveći protagonista u celoj NBA. Takođe, on je i prvi strelac lige sa 27,5 poena po meču, ali je takođe i igrač koji najviše šutira. Veliko je pitanje kakva će situacija biti u timu kada se Durant vrati na teren. Već su se pojavile glasine da bi Durant (koji je samo par meseci stariji od Vestbruka) zapravo uskoro mogao da promeni sredinu.

Kada se govori o manama Rasela Vestbruka, njegova velika želja da rešava što više napada svog tima se često podvlači kao jedan od najvećih problema u njegovoj igri. Dok beleži sjajne učinke po broju poena,  Vestbruk je izuzetno veliki „potrošač“ lopte. U poslednjim mečevima postavlja i lične negativne rekorde po broju izgubljenih lopti, pa je tako nedavno protiv Klipersa čak i bio dvocifren u ovoj koloni.

Oklahoma siti, tim za koji igra, trebutno je osmoplasirana ekipa na Zapadu. Do kraja regularne sezone sigurno im predstoji velika bitka za plej-of. Ono što ostaje da se vidi i što će možda biti još i interesantnije od plasmana, je način na koji će tim igrati posle povratka Kevina Duranta.