EL: Junak trijumfa Nižnjeg MVP četvrtog kola, Parakuski zabeležio 27 poena u meču sa Efesom

Košarkaš Nižnjeg Novgoroda Artsem Parakuski poneo je titulu najkorisnijeg igrača četvrtog kola Top16 faze Evrolige.

Parakuski je bio junak trijumfa Nižnjeg Novgoroda sa 109:90 nad Anadolu Efesom sa 27 poena, šutom iz igre 11/14, šest skokova i tri blokade, odnosno indeksom 37.

U borbi za ovonedeljnu MVP titulu, beloruski košarkaš je pobedio Nanda De Koloa iz moskovskog CSKA, koji je u trijumfu nad Unikahom sa 101:74 imao indeks 32. De Kolo je utakmicu završio sa 28 poena, bez ijednog promašaja, uz po dva skoka, asistencije i ukradene lopte.

Treći najkorisniji igrač proteklog kola bio je još jedan košarkaš Nižnjeg Novgoroda Tejlor Ročesti, koji je postavio novi rekord Top16 faze po broju asistencija, pošto ih je imao 15. Ročesti je promašio samo tri šuta, upisao je 19 poena i imao indeks 31.

Najbolju trojicu sledili su Paulijus Jankunas iz Žalgirisa, koji je imao indeks 30, za 18 poena i 13 skokova, u porazu od Olimpijakosa sa 73:68. Najbolji upravo u toj pobedi bio je Vasilis Spanulis sa 27 poena, šest asistencija i dve ukradene lopte i indeksom 28.

De Kolo je bio najefikasniji igrač četvrtog kola Top16 faze sa 28 poena, a takođe se zadržao na čelu strelaca sa 19,3 poena po utakmici. Ročesti je sa istim prosekom na čelu liste strelaca od početka sezone u Evroligi.

Jankunas je najbolji skakač u četvrtom kolu, dok Trej Tompkins iz Nižnjeg Novgoroda vodi u Top16 fazi sa 9,3 po utakmici, ali je centar Crvene zvezde Boban Marjanović na čelu što se tiče cele sezone sa prosekom 9,7.

Ročesti nije samo imao najviše asistencija u ovom kolu, već je nadmašio rekord Top16 faze koji je do sada držao Miloš Teodosić. Rekord po broju uspešnih dodavanja na jednoj utakmici u Evroligi i dalje drži plejmejker Zvezde Markus Vilijams – 17.

Plej Makabija Džeremi Pargo je najbolji asistent Top16 faze sa 7,5 po utakmici, dok je Teodosić i dalje lider od početka sezone sa prosekom od 7,9.

Što se tiče kradljivaca lopte, Patrik Jang iz Galatasaraja i košarkaš Reala Serhio Rodriges su bili najbolji u četvrtom kolu sap o četiri. Rodrigesov saigrač Rudi Fernandes je i dalje najbolji u Top16 fazi po tom kriterijumu, sa 2,5 ukradene lopte po utakmici.