EL: Zvezda bez preokreta u Litvaniji, Zalgiris naneo 10. poraz crveno-belima – 76:70

Košarkaši Crvene zvezde su, u poslednjem meču 13. kola grupe E na gostovanju u Kaunasu, zabeležili i deseti poraz u Top 16 fazi Evrolige, pošto su izgubili od litvanske ekipe Žalgiris rezultatom 76:70 (12:12, 28:15, 11:28, 25:15).

 

Obe ekipe izgubile su još ranije šanse za prolaz u četvrtfinale, a Zvezda je pretrpela 10. poraz u drugoj fazi.

Crveno-beli su odigrali veoma sličan duel onom u Berlinu prošle nedelje. Bili su veoma loši u prvom delu, imali su „–13” na poluvremenu, ali su u nastavku pokazali drugo lice.

Već u trećoj četvrtini Zvezda je sustigla prednost domaćina, a početkom poslednje imala je +6 (62:56). Ipak, nekoliko grešaka i dobra igra domaćina doneli su Žalgirisu preokret i petu pobedu u Top16 fazi.

Ono što je verovatno važnije od same utakmice je povratak Branka Lazića i Markusa Vilijamsa, koji su zaigrali posle povreda.

Boban Marjanović odigrao je još jedan sjajan meč u Evroligi, imao je 14 poena i 12 skokova za indeks korisnosti 27. Čarls Dženkins dodao je 12 poena, Jaka Blažič ubacio je 8, a Dangubić, Mitrović i Cirbes po 7. Domaćina je predvodio Jankunas sa 19 poena i 9 skokova, 17 poena dodao je Čeri, a 11 Milankins.

Prva četvrtina: Žalgiris – Crvena zvezda 12:12

Zvezdina petorka: Mitrović, Kalinić, Marjanović, Jović, Lazić.

Posle nekoliko uvodnih promašaja, Zvezda prve poene postiže preko jednog od svojih najeefikasnijih igrača Bobija Marjanovića – 2:2. Prvi poen za domaći tim postigao je Lekavičius. 

Iako roviti Lazić bio starter na meču, nije dugo proveo na parketu, pa ga je posle skoro tri minuta zamenio Blažič.

Slab tempo igre gledali smo na početku duela u Kaunasu. Dosta promašaja, izgubljenih lopti… 

Nove poene crveno–belima donosi Stefan Jović sa linije slobodnjih bacanja – 4:2. U narednom napadu Žalgirisa, videli smo odličnu odbranu Zvezdinih centara, ali kontra napad beogradski tim nije uspeo da iskoristi. Usledila je rampa Bobija Marjanovića, pa je koš ekipe Dejana Radonjića ostao netaknut. Zvezda je ponovo imala napad – bezuspešan pokušaj Marjanovića i ofanzivni skok Kalinića, ali samo još jedan promašaj u nizu.

Greške su se kaznile trojkom Jankunasa, Litvanci imaju novo vođstvo – 5:4.

Blažič vraća crveno-belima vođstvo, posle kojeg neiskorišćen napad Žalgirisa kažnjava Marjanović zakucavanjem uz faul. Prednost srpskog tima se povećala na 8:5. Na drugoj strani, Anderson je odgovorio – 7:8.

U poslednjem minutu prve deonice Jankunas je trojkom Žalgirisu doneo izjednačenje – 12:12. Mali broj poena, i neatraktivna igra oba tima viđena je u prvoj četvrtini.

 

foto: euroleague.net

Druga četvrtina: Žalgiris – Crvena zvezda 28:15

Drugu deonicu otvara Gudaitis poenima sa linije penala – 14:12. U nastavku je Nemanja Dangubić bio siguran i iz igre došao do novog izjednačenja – 14:14. Upisao se i Cirbes za novo vođstvo – 16:14.

Brži tempo konačno je usledio. Razigrali su se košarkaši Žalgirisa i Crvene zvezde, pa smo u ovoj četvrtini videli veći broj koševa i sigurniju igru ekipa.

Zahvaljujući seriji od 6/0 Litvanci su uspeli da naprave preokret, posle kojeg je strateg crveno-belih zatražio tajm-aut (22:19). U nastavku, fenomenalni Stefan Jović, pogađa onda kada je najpotrebnije, trojkom za još jedno izjednačenje – 22:22-

Nova mini–serija domaćina 4/0 (26:22). Marjanović posle ofanzivnog skoka smanjuje na 26:24.

Do poluvremena situacija se nije mnogo menjala. Zvezda je nastavila sa greškama, domaćin je bio dominantniji, imao je vođstvo koje je održavao do kraja ove deonice i na odmor otišao sa „+13” – 40:27.

Najbolji u ekipi Žalgirisa (u prvom poluvremenu) bio je Jankunas, koji je postigao 12 poena. S druge strane, najefikasniji bio je Marjanović sa 10 poena i sedam skokova.

Treća četvrtina: Žalgiris – Crvena zvezda 11:28

Odličan početak drugog poluvremena za ekipu Dejana Radonjića. Zvezda treću deonicu otvara serijom od 9/0, uključujući i trojku Čarls Dženkinsa. Igra košarkaša Žalgirisa je bila bleda, skoro neprepoznatljiva od one u prvom delu – 36:40.

Bobi Marjanović je sa tri skoka stigao do novog dabl-dabl učinka.

Posle skoro četiri minuta igre, Jankunas postiže poene za svoj tim (42:36).

Trojka Nemanje Dangubića i poeni Čarls Dženkinsa približavaju Zvezdu na samo poen – 44:43. 

Nova trojka Čarls Dženkinsa Crvenoj zvezdi donosi preokret, a prvi poeni Marka Tejića povećavaju prednost na „+4” (50:46).

Čeri trojkom približava Žalgiris – 51:52.

Nije želela Zvezda tako lako da izgubi prednost, pa je poenima Dangubića i Jovića, do kraja treće deonice, uspela da poveća vođstvo na 55:51.

Četvrta četvrtina: Žalgiris – Crvena zvezda 25:15

Vil Čeri je odlično otvorio poslednju deonicu, ubacio je pet brzih poena, ali Zvezda je odbila početni napad domaćina. Blažič je trojkom doneo +6 u 33. minutu (62:56), ali su Songaila i Čeri brzo naterali Radonjića na tajm-aut (62:60).

Usledilo je nekoliko konfuznih napada na obe strane, a najveće probleme Zvezdi pravio je Vil Čeri koji je energijom državo Žalgiris u egalu.

Zvezda je u poslednjoj deonici popustila nekoliko prilika da poentira u kontranapadima, pa je zbog toga kažnjena trojkom Jankunasa – 69:67 u 36. minutu.

U samom finišu dve otvorene trojke promašili su Dženkins i Vilijams, a sjajnom akcijom Čerija i Andersona Žalgiris je došao do +4 (73:69). Tačku na ovaj meč je definitivno stavio Milaknis trojkom 17 sekundi pre kraja za konačnih 76:70.