EL: Zvezda bez snage za preokret u Berlinu, brine povreda Vilijamsa

Košarkaši Crvene zvezde zabeležili su novi poraz u Top 16 fazi Evrolige uprkos sjajnoj igri u drugom poluvremenu. Ipak, Alba u Berlinu je ključnu prednost stekla u prvom pouvremenu, a na kraju su slavili rezultatom 73:68.

 

Zvezda u prvom delu meča nije mogla da pogodi trojku, a uz veliki broj izgubljenih lopti su dopustili Albi da se rastrči i stekne ključnu prednost od 19 poena. U nastavku su crveno-beli došli do svoje igre. U jednom momentu su izjednačili, ali do preokreta nisu mogli…

Zvezdi je ovo deveti poraz nakon 12. kola, dok je Alba zabeležila svoju šestu pobedu čime se i dalje drži u igru za prolaz dalje.

Ono što brine Zvezdu je povreda Vilijamsa koji je odigrao pet minuta nakon čega je povredio zglob. Amerikanac se nije više vraćao na parketu. Uprkos njegovom izstanku dominirao je Boban Marjanović sa 27 poena i 10 skokova. Dvocifren je bio još Čarls Dženkins sa 19 poena. Na drugoj strani Marko Banić je ubacio 18.

Prvo poluvreme:

Zvezda je po običaju krenula utakmicu pokušavajući da ostvari prednost preko Marjanovića. Sjajni centar je vrlo brzo ubacio četiri koša, ali adekvatnu pomoć saigrača u uvodnim minutima nije imao. Alba je sa druge strane brzo rešavala sve napade koji su doneli prednost od 10:4.

Seriju protivnika prekinuo je Kalinić lakim poenima posle dobre odbrane. Međutim bilo je očigledno da Zvezda nije uspevala da se snađe na izuzetno agresivnu odbranu protivnika.

Crveno-beli su u prvoj deonici ubacili svega devet poena,  a više od toga je brinio pad Markusa Vilijamsa u prvoj deonici. Alba je za to vreme napravila još jednu seriju i povela sa velikih 22:9.

Ništa značajnije se nije promenilo do kraja poluvremena. Dženkins je pokušao da preuzme na sebe, ali nije uspevao da pogodi sa distance, baš kao i ostatak Zvezdinog tima.

Izabranici Dejana Radonjića nisu ubacili trojku u prvom poluvremenu iz osam pokušaja. Pored očajnog šuta, problem je bio u izgugubljenim loptama. Niko od bekova nije moga da se izbori sa protivnikom pa je iz tog razloga naša ekipa imala čak 12 izgubljenih lopti. Marjanović je jedini bio u stanju nešto više da napravi u napadu, ali to nije bilo dovoljno da se zaustavi razigrana Alba koja je timskom igrom došla do 39:22 na poluvremenu.

 

Drugo poluvreme:

Zvezda je po prvi put tokom treće deonice uspela da se oslobodi pritiska. Pre svih Stefan Jović, koji je sa dve trojke pokrenuo ekipu u tom periodu, dok je Marjanović standardno dominirao u reketu.

Trener Albe Saša Obradović je morao da reaguje i minutom odmora tokom treće deonice kako bi sprečio veći nalet gostiju iz Beograda. Međutim, ni tajm-aut nije mogao da zaustavi Boban Marjanović. Centar Zvezde se poigravao sa protivnicima približivši svom tim ispod 10 poena zaostatka u jednom momentu. Ipak, greške u odbrani su skupo koštale crveno-bele, pa je Alba pred ulazak u poslednju deonicu imala plus 10, 59:49.

Zanimljiva je činjenica da je Zvezda za čitavo prvo poluvreme ubacila 22 poena, a samo u trećoj deonici 27.

Zvezda je nastavila u istom ritmu. Izabranici Dejana Radonjića se nisu predavali, a kako je vreme odmicalo sve su više pretili Albi. Blažič je početkom četvrte četvrtine upisao svoje prve poene tako što je zakucao za 59:56.

Zvezda je startovala sa 9:0 u tom periodu, a Banić je prekinuo tu seriju. Ubrzo je Zvezda izjednačila, ali više od toga nije mogla. Alba je uzvratila serijom od 6:0. Posle toga crveno-beli nisu uspeli da se oporave.