Emir Katara: Nema razloga da ne budemo domaćini Svetskog prvenstva

Emir Katara, Tamim bin Hamad al-Tani rekao je danas da nema razloga da ta arapska zemlja ne bude domaćin Svetskog fudbalskog prvenstva 2022. godine, uprkos velikom pritisku javnosti.

– Katar je imao najbolju ponudu i učinićemo sve da to bude jedan od najboljih Mundijala u istoriji. Ljudi ne žele da prihvate i ne žele da shvate da jedna mala arapska, muslimanska zemlja može da bude domaćin jednog tako velikog događaja – rekao je Al-Tani.

Pitanje dodele organizacije Svetskog prvenstva 2022. godine Kataru izbilo je u centar pažnje početkom juna zbog navoda u britanskom listu Sandej tajms.

Britanski nedeljnik je tada objavio posle istrage da je bivši visoki fudbalski zvaničnik iz Katara Mohamed Bin Haman dao više od pet miliona dolara da dobije podršku više predstavnika međunarodnog fudbala za kandidaturu Katara za Mundijal 2022.

Tužilac Svetske fudbalske federacije (FIFA) Majkl Garsija, koji je istražio navode, rekao je da želi da njegov izveštaj o korupciji povodom dodele domaćinstva Svetskog prvenstva Kataru bude objavljen u javnosti.

Zbog velikuh vrućina u ovoj pustinjskoj državi tokom juna i jula, FIFA je početkom septembra ponudila da se Mundijal održi u januaru ili novembru, a konačnu odluku svetska kuća fudbala doneće sledećeg marta na sastanku Izvršnog komiteta u Cirihu.