Endi Mari digao glas protiv Vimbldona: “Ne podržavam zabranu”

Na kultnom mestu za tenis je dva puta osvajao grend slem titulu, a sada se protivi odluci da ne učestvuju teniseri i teniserke iz dve zemlje.

Foto: screenshot/youtube.com/Wimbledon

Brojni ljudi iz sveta tenisa podigli su glas protiv odluke Vimbldona da zabrani učešće teniserima i teniserkama iz Rusije i Belorusije. Među prvima je tu bio Novak Đoković, juče se javio Rafael Nadal, a Britance bi posebno mogao da zaboli stav Endija Mareja.

Škot je u javnost izneo stav da nije saglasan sa kaznom koju je propisao najčuveniji teniski turnir i tako otvoreno stao na stranu tenisera koji neće moći da učestvuju!

Dvostruki šampion Vimbldona i osvajač zlata na Olimpijskim igrama koje su održane na istom mestu smatra da je i Vlada Velike Britanije napravila grešku.

– Ne podržavam zabranu. Mislim da smernice Vlade Velike Britanije nisu bile od pomoći – rekao je Endi Marej.

U razgovoru sa novinarima u Madridu Endi se prisetio i prvobitne odluke da teniseri igraju, ukoliko potpišu izjavu da su protiv rata.

– Ja sam razumeo da su smernice da ruski i beloruski igrači mogu da učestvuju ukoliko potpišu dokument da su protiv rata i ruskog režima. Nisam siguran koliko bih se prijatno osećao da se nakon toga nešto desi igračima ili njihovim porodicama – dodao je Škot.

Trenutno 85. teniser sveta saoseća sa ruskim teniserima, a informacije o ovim dešavanjima u svetu tenisa pokušao je da pokupi i na drugoj strani.

– Razgovarao sam sa nekim ruskim igračima, ali razgovarao sam i sa Ukrajincima. Žao mi je zbog igrača kojima nije dozvoljeno da igraju, razumem ih. Definitivno im odluka ne izgleda fer. Znam i neke ljude koji rade na Vimbldonu, znam u kakvoj su situaciji bili pri donošenju ove odluke – rekao je nekadašnji svetski broj 1.