Energija koja osvaja prestonicu: Uskoro počinje druga ‘BOOST Belgrade’ trka

Ostalo je manje od mesec dana do Beogradskog maratona, a uskoro se održava druga adidas „BOOST Belgrade“ trka na kojoj će svi trkači moći da testiraju svoju snagu i izdržljivost.

 

U subotu, 4. aprila u 11 časova na trim stazi Hajd parka počeće druga od ukupno četiri „BOOST Belgrade“ trke koje će se održati u 2015. godini. Trka je otvorena i besplatna za sve koji žele da trče deonicu dugu 5820 m. Start i cilj trke biće u središtu parka, a trčaće se četiri kruga. Broj učesnika nije ograničen. Prijavljivanje za trku je u toku i trajaće do 3. aprila. Dovoljno je popuniti online formular NA SAJTU i na dan trke (najkasnije do 10.30h) preuzeti startni broj. Hajd park je lociran u jednom od najlepših delova grada, između Bulevara mira, Topčiderskog venca i Bulevara Vojvode Putnika.

Brojni trkači se već mesecima ozbiljno pripremaju za najveći maraton u Srbiji, među kojima je i Ivan Miškeljin, državni prvak u maratonu i trener „adidas Running team“-a.

Ivan  otkriva kako je najbolje pripremiti se za trke od 5 km kao što su „BOOST Belgrade“ ili „Trka zadovoljstva“.

– Svima koji tek sa prolećem počinju da trče i pripremaju se za gradske trke od 5 km preporučujem da počnu polako. Ekonomično trošiti energiju i kontinuirano trčati laganim ritmom. To je osnova za kasnije bolje i duže trčanje. Dovoljno je trčati 3 puta nedeljno. U početku 15-20 min, ali tako da uvek minut šetate, a za minut povećavate trčanje, sve dok ne budete bili u mogućnosti da istrčite 20 min bez stajanja. Nakon toga moguće je trčati i do 30 min, a kasnije kraće, a brže deonice – 500 m lagano, 500 m brzo. Svi ovi treninzi mogu trkačima pomoći da jednog dana istrče i polumaraton i maraton – objašnjava Miškeljin i preporučuje trčanje po mekanoj podlozi, jer ublažava udar stopala o podlogu i smanjuje moguće povrede.

– Povrede su česte, a znaju biti vrlo opasne, zato je najbolje trčati po travnatim površinama i jednom nedeljno po betonu, u što kvalitetnijoj obući, poput Energy Boost patika. Najbolje podloge za trčanje su Homerova staza na Košutnjaku koja ima sloj šljunka, sloj peska i sloj karbonizirane piljevine. Dobro je trčati i na Adi Ciganliji – na trim stazi, crvenoj stazi ili betonskoj stazi. Možete trčati u Hajd parku, kroz Miljakovačku ili Banjičku šumu, a za one koji vole nešto drugačiji pogled i atmosferu preporučujem staze pored Save i Dunava ili po Kalemegdanu. Na trening krenuti tek kada organizam svari hranu. Za prženu hranu je potrebno 3-4 sata, za polutečnu (musli, kačamak…) 2 do 3 sata, a za tečnu (šejk, frape..) samo sat vremena. Ne smemo zaboravite zagrevanje i istezanje. To nas može spasiti od sigurnih upala ili povreda, a potrebno je samo 15-20 sekundi. Tokom treninga treba unositi dosta tečnosti – savetuje Miškeljin i ističe da svi koji su uporni, trče polako i ekonomično troše energiju mogu sa lakoćom ove godine osvojiti sve ulice Beograda.

Upravo na „BOOST Belgrade“ trkama stiže nova energija gradskih trkača koja će osvojiti sve krajeve Beograda. Svaka trka biće u znaku određene boje, a svi koji istrče trku dobiće narukvicu u boji trke i mogućnost da kroz mini lutriju osvoje vrednu adidas nagradu. Ali to nije sve, svi koji sakupe narukvice sa sve 4 #BoostBelgrade trke, a potom učestvuju u „adidas Open run“ trci u oktobru, takođe će osvojiti adidas poklon iznenađenje.