EP: Košarkašice u Grupi C sa Hrvatskom, Letonijom, Rusijom i Velikom Britanijom

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije igraće na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Rumuniji 2015. godine u Grupi C s Hrvatskom, Letonijom, Rusijom i Velikom Britanijom, odlučeno je danas žrebom u Budimpešti.

Ekipa Marine Maljković, koja je bila u prvom šeširu na žrebu, prvu fazu takmičenja igraće u mađarskom gradu Sombateljiju.

Prolaz u drugu fazu obezbediće prve tri ekipe u grupi, a one će zajedno sa tri ekipe iz Grupe D, formirati Grupu F, koja će svoje utakmice igrati u Đeru.

U Grupi A igraće Francuska, Češka, Ukrajina, Crna Gora i Rumunija, a u Grupi B Turska, Belorusija, Poljska, Italija i Grčka. U Grupi D takmičiće se Španija, Slovačka, Litvanija, Švedska i Mađarska.

Selektorka Marina Maljković rekla je da njena ekipa nije imala sreće na žrebu i da očekuje veliku borbu u Grupi C.

– Iako nikada ne komentarišem žreb, jer je to viša sila, kada se pogledaju velika imena reprezentacija koje smo dobile za protivnike, ne može da se kaže da smo baš imale sreće. Zanimljiv je podatak da se ponovo ukrštamo s Letonijom i Velikom Britanijom, kao i pre dve godine u Francuskoj – rekla je Maljkovićeva.

Srbija je pre dve godine izgubila od Velike Britanije sa 68:76, a pobedila je Letoniju sa 62:56.

Maljkovićeva je rekla da su zadaci i obaveze uvek isti – da se napreduje.

– Pripremićemo se najbolje što možemo, a ono što je dobro jeste da smo u završnoj fazi programa priprema i sigurna sam da ćemo dobro raditi. Naš osnovni cilj je da Srbija nastavi da napreduje i beleži dobre rezultate kao što je bilo na prethodna dva velika takmičenja, prošle godine na Evropskom prvenstvu u Francuskoj i ove godine na Svetskom prvenstvu u Turskoj”, rekla je ona.

– Želimo da se usavršavamo iz godine u godinu i da prikažemo još lepšu igru na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj – dodala je Maljkovićeva.

Evropsko prvenstvo 2015. godine biće i kvalifikaciono za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine. Šampion Evrope obezbediće direktan plasman u Brazil, dok će ekipe od drugog do petog mesta igrati kvalifikacioni turnir u junu 2016. godine.

Evropsko prvenstvo održaće se u Mađarskoj i Rumuniji od 11. do 28. juna 2015. godine.