EP u veslanju: Ada Ciganlija centar Evrope! Elita stiže u Beograd

Odbrojavanje je počelo! Do spektakla na vodi deli nas još samo tri dana...

U narednim danima Ada Ciganlija i grad Beograd biće u centru pažnje. Pardon, u centru Evrope! Naime, od 29. maja do 1. juna održaće se Evropsko prvenstvo u veslanju.

Ovo je jedinstvena prilika da Beograd pokaže da je (u najtežim situacijama) spreman da bude uspešan domaćin.

Tim povodom, danas je u prostorijama Gradske skupštine održana konferencija za novinare, gde su o ovoj predstojećoj manifestaciji govorili njeni organizatori…

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović naglasio je da će šampionat, koji će biti rekordan po broju od 800 takmičara iz 36 zemalja, biti velika šansa da glavni grad u svet pošalje najlepšu sliku.
– Beograd je u svim aspektima potpuno spreman za prvenstvo Evrope. Dobro nam je poznato u kakvoj se situaciji nalazi naš glavni grad i država, posle vremenskih nepogoda koje su nas zadsile. Verujemo da to neće uticati na uspeh šampionata – rekao je Mladenović.

Minulih nedelja cela Srbija našla se u teškoj situaciji, a prvenstvo se održava u danima kada je u nekoliko gradova širom naše zemlje, kao i u beogradskoj opštini Obrenovac i dalje na snazi vanredna situacija. Prema Mladenovićevim rečima, takva situacija neće da odmogne u cilju da se Beograd pokaže kao dostojan domaćin.
– Najvažnije je da pokažemo da možemo da obnovimo porušeno i da smo sposobni da savladamo nedaće koje su nas zadesile.

Generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović poručio je da je Beograd već sada potukao sve moguće rekorde .
– Predstojeći šampionat u Beogradu će definitivno biti nova stranica istorije u evropskom veslanju. Dugo smo se spremali za ovaj događaj i sa ponosom ističem da je organizacija na vrhunskom nivou. Želim da se zahvalim Ministarstvu omladine i sporta, kao i Skupštini grada Beograda i sekretarijatu za sport, koji su uz nas od samog početka – rekao je Jevremović i dodao da su uslovi za takmičenje, ali i publiku, više nego odlični.

– Potrudili smo se da tribine pokrijemo, tako da ni eventualna kiša ne može da spreči ljubitelje ovog sporta da prisustvuju šampionatu. Takođe, obezbedili smo i velike video bimove, a otvorićemo i jedan deo plaže, gde će svi zainteresovani moći da prate takmičenje.

Član Organizacionog odbora EP Nebojša Ilić je istakao da je ovo prvenstvo prilika da Srbija sa podmlađenim sastavom osvoji što više odličja, iako će srpska reprezentacija izaći u nešto slabijem sastavu.

– Imaćemo šest posada i ekipa nam je podmlađena. Ovo je idealna prilika da se naši mladi reprezentativci afirmišu i pruže maksimum sa ciljem da se postignu što bolji rezultati. Mi ne želimo nikoga da opterećujemo rezultatima, ali verujemo u ovaj tim. U juniorskoj konkurenciji poslednje četiri godine na svakom takmičenju osvajamo medalje, dok nas sreća prati i od 2007. godine što se tiče seniorskog tima. Navikli smo da prvo škočimo, a onda kažemo hop. Zbog toga, o medaljama ćemo posle prvenstva – jasan je Ilić.

Peruničić: Srbija je sportska nacija!

Državni sekretar sporta Predrag Peruničić poručio je da će šampionat Evrope biti najbolja promocija ne samo veslanja, već i Beograda i Srbije.

– Svako prvenstvo za nas je od velikog značaja, nije važno koji je sport u pitanju. Odavno je Srbija dokazala da je sportska nacija, a sada nam je čast da budemo organizatori ovako velikog i značajnog događaja. Na Evropsko prvenstvo, Srbija ima dva cilja. Prvi je da reprezentacija osvoji što više medalja, a drugi je promocija veslanja. Iskreno se nadam da ćemo oba cilja ostvariti – objasnio je Peruničić.

Konačno će Srbija posle Evropskog seniorskog prvenstva 1932, Svetskog juniorskog prvenstva 1978, Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine 2003, Svetskog univerzitetskog prvenstva 2008. i Svetskog kupa 2012. biti domaćin još jednog velikog veslačkog takmičenja!