Epilog sastanka u Ženevi: FIBA suspenduje saveze čiji klubovi igraju nepriznata takmičenja

Svetska košarkaška federacija (FIBA) biće primorana da kazni sve nacionalne saveze čiji klubovi budu učestvovali u takmičenjima koje ona ne priznaje, a takav je slučaj sa regionalnom Jadranskom ligom. To je epilog sastanka u Ženevi na kojem su učestvovali čelnici FIBA, KSS i ostalih saveza zemalja bivše Jugoslavije.

 

Kako prenosi MOZZART Sport, taj stav je klubovima preneo generalni sekretar FIBA Patrik Bauman. U narednih 30 dana FIBA će izaći sa planom i programom kako bi po njima trebalo da izgleda Jadranska liga sledeće sezone. Po tome bi vlasničku strukturu delili savezi, klubovi i FIBA.

FIBA je tražila da se plan takmičenja Jadranske lige za sledeću sezonu napravi već sad, ali iz KSS to nisu prihvatili, a za takav stav su imali podršku saveza iz Crne Gore i Hrvatske. Njihova ideja je da se tome pristupi po završetku plej-ofa.

Informacija koja se pojavila vezana za suspenziju reprezentacije sa EP je apsolutno netačna. KSS  se postarao još pre tri meseca da se takav scenario nikako ne dogodi – rekao je Đilas za MOZZART Sport.

Još uvek, međutim, nije poznato u kakvom formatu će se igrati Evroliga, odnosno ne zna se kako će klubovi sa Jadrana izbori plasman u Evropu u sezoni 2016/17.

U Ženevi će se održati i sastanak predstavnika FIBA, ULEB i Jadranske lige. Posle toga bi stvari trebalo da budu jasnije, ali je gotovo izvesno da će tek na leto biti poznati konkretni odgovori na pitanja da li će biti formirana nova Evroliga, u čijoj će biti ingerencija i koja takmičenja će davati prohodnost ka Evropi.