EUROBASKET 2017 – GRUPA A: Finska iznenadila Francuze, Slovenija lako sa Poljskom, Grčka deklasirala Island

eurobasket
fiba.basketball

Izabranici Igora Kokoškova uz malo opuštanje u završnici ostvarili prvi trijumf - 90:81. Grci ubedljivi - 90:61. Finci košem Džamara Vilsona slrušili Francuze.

Tri meča u grupi A su završena, dve rutinske pobede i jedno veliko iznenađenje. Slovenci i Grci su bili sigurni, dok je Finska košem Džamara Vilsona u produžetku savladala Francusku. 

Evropsko prvenstvo je zvanično počelo utakmicom između Slovenije i Poljske.

Duel ove dve elekcije nije privukao toliko veliku pažnju publike u Helsinkiju, ali je četa Igora Kokoškova rutinski došla do prvog trijumfa – 90:81.

Sve je rešeno u trećoj deonici koju su Slovenci dobili sa 21:12 čime su stigli do velike prednosti (74:58).

U poslednjoj četvrtini je došlo do opuštanja, ali je vođstvo bilo preveliko za eventualni preokret.

Najbolji u pobedničkom timu bili su Goran Dragić sa 30 poena i četiri asistencije i Luka Dončić koji je uz 11 poena imao osam skokova i šest uspešnih dodavanja. U poraženom timu je Mateuš Ponitka imao 22 poena i 13 uhvaćenih lopti.

Ni u drugom meču u grupi A nije bilo previše uzbuđenja. Grčka se prošetala protiv Islanda – 90:61.

Islanđani su pripretili u drugoj deonici koju su dobili sa 23:11, ali je to izgleda naljutilo Grke, pre svega Tanasisa Adetokumba koji je “zaključao reket” sa nekoliko fenomenalnih blokada i već na startu drugog poluvremena rešio svaku dilemu.

Najbolji u grčkoj ekipi bili su Papas sa 20 i Printezis sa 17 poena, dok se u poraženom timu istakao Palson sa 21 poenom.

Neverovatna drama viđena je u poslednjem meču dana u pomenutoj grupi gde su Finci šokirali Francuze – 86:84.

Francuska je na oko dva minuta pre kraja vodila protiv Finske sa 70:63. Međutim, Markanen, Salin i Vilson nisu imali nameru da pokleknu, pa je Džamar polaganjem izjednačio, a De Kolo promašio uz zvuk sirene pa je meč otišao u produžetak (72:72).

Rezultatska klackalica je nastavljena u dodatnih pet minuta. Svega 75 sekundi pre kraja je Finska trojkom Markanena stekla pet poena prednosti (84:79). Dijao je uhvatio svoj promašaj i poentirao, Finska potom nije pazila na vreme za napad što je surovo kaznio Furnije trojkom za izjednačenje (84:84).

Odgovornost je preuzeo bivši košarkaš Partizana u veoma dugom napadu uspeo da prođe pored Lea Vestermana i da poentira, dok je De Kolov šut završio na prvom obruču za veliko slavlje Finske.

Najbolji u redovima Finaca bio je Markanen sa 22 poena, dok su se kod Francuza istakli Furnije sa 25 i De Kolo koji je dao četiri poena manje.