EVO KAKO JE PEŠIĆ VRATIO STOJAKOVIĆA U REPREZENTACIJU: Može li OVO da ponovi i sa Jokićem?

Svetislav Kari Pešić, jedan od najboljih i najtrofejnijih trenera sa ovih prostora, podelio je nekoliko anegdota, kao i kako je naterao Peđu Stojakovića da se vrati u nacionalni tim!

Printscreen

Srpski košarkaš dominirao je NBA parketima sa Sakramento Kingsima u tokom tog perioda i bio je svakako jedan od naših najboljih igrača u tom periodu.

Međutim, kako je NBA sezona bila duga, a Kingsi jedni od favorita za osvajanje prstena, igrao je redovno i plej-of što je dodatno produžavalo sezone.

Kako je bio razočaran i umoran da igra za nacionani tim Stojaković je rešio da se iz istog povuče, nakon što je na EP 1999. godine osvojio bronzu.

Prisetio se ovog perioda Pešić i govorio o želji igranja za reprezentaciju od strane igrača za “K1”.

– Igrati za reprezentaciju je… Već kad te selektor pozove u reprezentaciju znači da si ti u toj zemlji među najboljima. I onda imaš priliku da igraš protiv najboljih, da se meriš sa njima. Moje je iskustvo da 90% posto igrača ima takmičarski duh. On ne bi stigao dotle da toga nema. Možda ima slabiji šut ili dobar pas, ali on u stomaku mora da ima takmičarski duh. Ja mislim da naši igrači žele da igraju za reprezentaciju, da se takmiče i budu bolji. Međutim, naporno je – započeo je Kari.

Onda se prisetio kako je upravo Stojakovića naterao da se vrati u nacionalni tim.

– Smatram da ako igrači vide da mogu nešto da profitiraju – ne mislim u materijalnom smislu… Ja sam tako sa Peđom razgovarao. Peđa Stojaković nije hteo da igra za reprezentaciju. Ali, on ima izražen takmičarski duh i ogromnu posvećenost. Rekao mi je ‘Ne mogu, kouč, razočarao sam se, previše mi vremena uzima, naporna je sezona. Biću sa porodicom’. ‘Pa dobro, Peđa, ti sad u NBA sa Sakramentom, da li bi ti da osvojiš prsten?’, pitao sam ga – ispričao je selektor reprezentacije Srbije.

Naravno, kako samo on ume uspeo je u daljem toku razgovora sa igračem da ga nagovori da ipak promeni odluku.

– On mi je odgovorio ‘Naravno, ali znate, teško mi to možemo, velika je konkurencija’. Rekao sam mu ‘Završićeš karijeru, nigde nisi bio prvi. Šesti igrač si u timu, najbolji si u trojkama, ali nisi prvi nigde. Nisi bio šampion. Evo, ja ti nudim da budeš šampion.’ Misliš da sam ja mislio da ćemo mi odmah biti i evropski i svetski prvaci? – zaključio je Pešić.

Podsetimo, Predrag Stojaković je sa reprezentacijom osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 1999. godine, kao i zlata na Evropskom prvenstvu dve godine kasnije i na Mundobasketu u SAD 2002. godine, pod dirigentskom palicom Svetislava Pešića, da bi potom 2011. godine uzeo NBA prsten sa Dalasom.