Evo ko su protivnici Crvene zvezde u ovogodišnjoj Evroligi

Crvena zvezda Telekom dobila je na žrebu u Barseloni svoje protivnike u grupnoj fazi Evrolige. U grupi D će se pored Zvezde takmičiti Olimpijakos, Valensija, Galatasaraj, Laboral Kuća i Neptunas.

Sastavi ekipa su i dalje nepoznanica, ali je zvaničan sajt Crvene zvezde Teletom pokušao da bar malo približi naredne rivale koristeći dostupne podatke.

Prvi šešir – Olimpijakos

Prvi šešir, prvi favorit grupe, trostruki šampion Evrope i uvek kandidat za najviši plasman u Evroligi. Grčki predstavnik u najelitnijem evropskom takmičenju je 2013. i 2012. podigao trofej u najelitnijem evropskom takmičenju. To se dogodilo ponajviše zahvaljujući Vasilisu Spanulisu koji je potpuno zasluženo u oba navrata zadužio nagradu MVP-a Fajnal fora. Takođe, na krov Evrope Olimpijakos se popeo još i 1998. kada je klub sa klupe predvodio Dušan Ivković, baš kao i 2012. godine.

Protekle sezone Olimpijakos je zaustavljen u četvrtfinalu Evrolige, a u oba finala domaćih takmičenja bio je slabiji od Panatinaikosa.

Spanulis će predvoditi i sledeće godine sastav. Tim će biti slabiji za Stratosa Peperoglua, Ejsi Loa, Giorgi Šermadinija, Mardi Kolinsa i Mirzu Begića. U roster su već pristigli Otelo Hanter i Oliver Lafajet, ali daleko od toga da su Grci završili sastavljanje ekipe.

Zanimljivost: Sa velikom neizvesnošču i strepnjom svi očekuju duel između Crvene zvezde i Olimpijakosa kako u Beogradu, tako i u Pireju. Pravi spektakl je zagarantovan imajući u vidu da su navijači oba kluba u sjajnim odnosima.

 

Drugi šešir – Valensija

Ekipa sa velikim ambicijama. Perasović je prošle sezone sjajno posložio kockice. O kvalitetu ekipe najbolje govori da su se gotovo prošetali do trofeja u Evrokupu, baš kao i sjajan nastup ACB ligi gde su košem Marselinja Uertasa uz zvuk sirene izbačeni u majstorici od Barselone u polufinalu.

MVP Evrokupa Džastin Doelman je napustio klub i prešao u redove upravo Katalonaca, baš kao i Oliver Lafajet protiv koga će igrati kada se sastanu sa Olimpijakosom. Jedino pojačanje za sada je centar Krešimir Lončar, dok su Romein Sato i Rafa Martinez produžili saradnju sa Valensijom.

Zanimljivost: Valensija je u svojoj istoriji učestvovala dva puta u Evroligi i oba navrata Španci su uspeli da izbore plasman u Top 16 fazu.

 

Treći šešir – Laboral Kuća

Dobro poznat rival Crvenoj zvezdi. Protekle sezone su crveno-beli dobili obe bitke u grupnoj fazi Evrolige, a posebno je svima u pamćenju meč u Vitoriji koji je značio i prvu pobedu Zvezde u najelitnijem evropskom takmičenju posle 14 godina.

Laboral Kuća je tim sa velikom tradicijom i veliko ime u okvirima Evrolige. Uprkos tome što je tim iz Vitorije prošle sezone izborio plasman u Top 16 fazu, ambicije kluba su znatno veće. Ceh je platio trener kluba Serđo Skariolo i Laboral Kuća je u aktivnoj potrazi za novim trenerom. To je ujedino i bio jedini odlazak iz Vitorije, dok je prvo pojačanje kluba Tornike Šengelija.

Zanimljivost: Šampion Evrope Makabi je protekle sezone zabeležio samo dva poraza u grupnoj fazi Evrolige, a interesantno je da su oba puta bolji od Izraelaca bili igrači Laboral Kuće. Još je jedino CSKA iz Moskve uspeo da savlada dva puta Makabi u prošlogodišnjoj sezoni Evrolige.

 

Četvrti šešir – Galatasaraj

Vicešampion Turske u poslednjih nekoliko sezona beleži veliki rast. Sećamo se svi dobro pre dve sezone fenomenalnog meča u Pioniru između Zvezde i Galatasaraja, kada su Turci demonstrirali o kakvoj ekipi se radi uprkos sjajnoj atmosferi u prepunom beogradskom hramu košarke.

Prošle sezone su napravili dodatan pomak i našli se u najboljih osam ekipa u Evroligi iako su imali velike probleme sa povredama pa gotovo da cele sezone nisu odigrali nijedan meč u kompletnom sastavu.

Galatasaraj je i ove sezone obezbedio veliki budžet, karakteristično za turske timove, a prvo pojačanje je stiglo iz Žalgirisa i to je Martinas Pocijus. Klub je napustio centar Pops Mensa Bonsu i Engin Atsur, a informacije koje stižu iz Turske govore da će biti brojnih promena u igračkom kadru.

Zanimljivost: Galatasaraj je na veoma interesantan način ostao bez trofeja u prvenstvu Turske. Naime, iako su slavili u šestom meču i izborili majstoricu igrači Galatasaraja se nisu pojavili na terenu u sedmoj utakmici. Razlog za to je bio što turski savez nije ramatrao žalbu na suđenje u petoj utakmici finala plejofa protiv Fenerbahčea.

 

Šesti šešir – Neptunas

Najmanje ime u grupi D, ali nikako i tim za potcenjivanje. Neptunas je tipičan predstavnik litvanske škole o čemu najbolje govori podatak da su u protekloj sezoni imali u sastavu 11 Litvanaca i samo jednog Amerikanaca. Iako nisu imali zvučna imena u timu uspeli su posle dugo vremena da onemoguće veliki derbi u finalu između Lijetuvos Ritasa i Žalgirisa. U finalu je Žalgiris ipak bio bolji posle šeste utakmice.

Neptunas je učesnik i VTB lige, a učešće u Evroligi će im biti debi u najprestižnijem evropskom takmičenju. Zanimljivo je da Neptunas još uvek nije promenio nijednog igrača iz protekle sezone, ali učešće u Evroligi povezuje Litvance sa renomiranim igračima.

Zanimljivost: Neptunas je u svojoj istoriji samo četiri puta učestvovao u evropskim takmičenjima. Protekle sezone u Evrokupu, u sezoni 2003/2004 u istom takmičenju i dve sezone u nizu u Kupu Koraća 1998/99 i 1999/00.