Evrokup: Neslavan debi Beograđana! Litvanci rutinski savladali crno-bele, Ritas – Partizan 92:65

Košarkaši Partizana porazom su započeli takmičenje u Evrokupu. Izabranici Duška Vujošivića su, u okviru prvog kola, gostovali ekipi Lijetuvos Ritasa u Vilnjusu (Litvanija) i izgubili 70:54 (30:21, 17:8, 23:25, 22:11).

Da li se ovakav epilog očekivao? Jeste… Nažalost, poraz je bio najavljen i od strane trenera Duška Vujoševića. Ruku na srce, borio se Partizan. Onoliko koliko su mu mogućnosti dozvoljavale. Ipak, ogromne greške u posedu lopte (25 izgubljenih lopti) predstavljaju i najveći razlog za lošu partiju crno-belih. Solidna odbrana, slaba organizacija u napadima, ali u pojedinim trenucima, mogli su Beograđani da se nose sa igrom Litvanaca. Međutim, večeras je na izuzetnom nivou bio domaćin, koji je od samog početka kontrolisao igru i tako zabeležio ubedljivu pobedu, a Partizanu naneo prvi poraz u Evrokupu.

Najbolji kod domaćina bili su Lesli (18 poena i 10 skokova) i Lukaskis (18 poena), dok su se u redovima Partizana istakli Milutinov i Gagić sa 12 poena.

Najava i tok meča:

Crno-beli posle 13 uzastopnih sezona u Evroligi igraju u drugom po rangu evropskom takmičenju, čiji šampion dobija mesto u eliti sledeće sezone.

Ritas je dvostruki šampion Evrokupa, dok crno-beli debituju u ovom takmičenju. Meč će imati poseban značaj za kapitena Milenka Tepića, koji je igrao za tim iz Vilnjusa. U prethodna četiri međusobna duela po pravilu je trijumfovao domaćin…

Prvi asistent trenera Partizana, Velimir Gašić (prateći večerašnjeg protivnika u pripremnom periodu i na početku takmičarske sezone) je izneo kraću analizu litvanske ekipe:

– Primetno je da je ekipa u dobroj meri renovirana u odnosu na prošlu godinu, tu je osam novih igrača. Pravi su predstavnik litvanske škole košarke, tim koji gaji jedan vrlo prepoznatljiv stil. U njihovoj igri je zastupljeno zaista mnogo šuteva za tri poena. Mnogo kontranapada, igre u ranoj fazi kada je u pitanju igra u tranzitu i sve to fino upakovano sa aspekta njihovih atletskih sposobnosti. Zaista plene intenzitetom i angažovanjem kroz svih 40 minuta, kako u napadu tako i u odbrani – rekao je Gašić.

Vujošević je izneo i činjenicu da je Lijetuvos favorit, kao i Olimpija na sledećem gostovanju crno-belih u ABA ligi:

– Za očekivati je da na sledeća dva gostovanja Partizan zabeleži dva poraza. Ipak, ovaj tim će pružiti svoj maksimum napora, uz jaku odbranu i nesebičnu igru. Nastavićemo da radimo najbolje što možemo, da igramo sve bolje i bolje uprkos svim problemima sa kojima se sukobljavamo – jasan je trener kluba iz Humske.

Tok meča pratite UŽIVO na portalu Dnevno.rs…

PRVA ČETVRTINA: Martinas Gecevičijus otvorio je meč šutem za tri poena u korist ekipe Lijetuvos Ritasa. Za Beograđane prve poene postigao je Tepić, potom siguran je bio i domaćin, a Vanja Marinković ubrzo je uzvratio trojkom – 5:5.

Brz tempo igre na početku, ali i dosta izgubljenih lopti. Partizan se solidno branio u odnosu na napad koji nije najbolje funkcionisao. To je domaćin znao da iskoristi – 10:5. Ritas je zabeležio seriju od 7/0, ali je lepom akcijom i pogotkom Milutinova Partizan uspeo da prekine taj niz poena – 12:7. Već u ranom periodu igre domaćin je imao odličan skor u šutu za tri poena, što mu je i omogućavalo da se rezultatski odlepi – 17:12.

Konačno, viđena trojka i za crno-bele – 17:15 (Dalo). Mouzer odmah uzvraća trojkom… Ritas je realizovao četiri od osam šuteva za tri poena od početka utakmice – 20:15. Previše izgubljenih lopti za crno-bele uz dobar procenat šuta za tri poena koji je imao Lijetuvos Ritas, predstavljalo je najveći problem za ekipu Duška Vujoševića – 25:15. Do kraja prve deonice domaćin je kontrolisao igru, gosti su i dalje grešili… Kraj prve četvrtine: Lijetuvos Ritas – Partizan 30:21.

DRUGA ČETVRTINA: Ista priča nastavila se i na početku druge deonice. Ritas je i dalje diktirao tempo igre, a neverovatno je koliko su igrači Partizana pravili greške. Najveće probleme u odbrani Beograđana stvarao je Orelik. Nisu Litvanci blistali u ovoj četvrtini, ali je rezultat i dalje bio na njihovoj strani – 36:25. Laki poeni u kontra napadu za Orelika, 38:25. Milutinović pravi grešku i to je sada 11 izgubljena lopta za Partizan. U nastavku novi poeni iz reketa za Ritas koji odlazi na „+15”. Partizan je uspeo da sledeći napad realizuje ofanzivnim skokom – 40:27. Lesli pogađa trojku, prvu u drugoj četvrtini, a ukupno sedmu na utakmici (43:27). Prednost domaćina konstantno raste, što je prouzrukovalo da Duško Vujošević ponovo zatraži tajm-aut. U nastavku ponovo problemi u posedu lopte za Partizan. Ritas nastavlja da povećava razliku – 45:27. Lesli izblokiran od strane Daloa, ali skokom ponovo osvaja loptu i postiže poen 47:27.

Luka Bogdanović bio je precizan sa linije penala i smanjuje na 47:29. Nije bilo lakih poena u ovoj četvrtini za srpski klub. Do kraja viđena je i 15 izgubljena lopta ua crno-bele. Ritas dominantan u prvom poluvremenu, na odmor odlazi sa razlikom od 18 poena – 47:29. Edo Murić za prvih 20 minuta nije ubacio ni jedan poen.

TREĆA ČETVRTINA: Posle uvodnih poena, na startu drugog poluvremena videli smo i nekoliko promašenih zicera Partizana, Ritas je to iskoristio i ponovo odlazi na „+20” (51:31). Edo Murić konačno postiže prve poene na utakmici (sredinom treće četvrtine) – 59:37, a odmah u sledećem napadu poentira i za tri poena 59:40.

I Andrić trese mrežicu za tri poena, Partizan se u sledečem napadu Ritasa odbranio, a Murić je bio preciza za dva poena i još je izborio dodatno slobodno bacanje – 61:46. U nastavku odlična odbrana Partizana i faul u napadu Mouzera. Crno-beli pokušavaju da se rezultatski približe protivniku. FANTASTIČNO ZAKUCAVANJE ĐORĐA GAGIĆA! Dobija i slobodno bacanje, ali maši – 61:48. Na drugoj strani poentira Lukauskis 64:48. Milutinović postiže dve trojke, ali na isti način protivnik uzvraća preko Lukauskisa i Majka Mozera (70:54). Crno-beli su dobili ovu četvrtinu 25:23.

ČETVRTA ČETVRTINA: Prve poene u poslednjoj deonici, posle dva minuta igre, postiže Đorđe Gagić 70:56, koji u nastavku i pravi peti ličnu grešku (završava meč), a Orelik bez promašaja sa linije penala – 72:56. Lijetuvos je vratio prednost koju je imao tokom prvog poluvremena, a u nekoliko navrata bilo je i 25 poena razlike (85:60). Partizan je postigao samo 11 poena u poslednjoj deonici. Meč je završen rezultatom 92:65.