Evroliga isključila ruske ekipe: Šta ova odluka donosi klubovima iz Srbije?

Evroliga i Evrokup su u ponedeljak i zvanično potvrdili ono što je već nekoliko nedelja bilo izvesno - sezone će se nastaviti bez učešća klubova iz Rusije zbog uključenosti te države u vojni sukob u Ukrajini.

evroliga
print screen

Po izbijanju rata ovo donošenje ovog rešenja je odloženo za 21. mart – time je data šansa ruskim ekipama da se vrate takmičenju ukoliko se situacija u Ukrajini razreši, ali to takvog ishoda nažalost nije došlo. Sve utakmice ruskih klubova biće poništene, tako da na snagu i zvanično stupaju nove tabele.

Ovakav razvoj događaja povoljan je za šampiona Srbije Crvenu zvezdu – tim Dejana Radonjića sada se nalazi na osmom mestu tabele, koje direktno vodi u plej-of, i ima skor 11-13, baš kao i sedmoplasirani Monako. Za njima slede Makabi sa 11-11 i Fenerbahče sa 9-13.

Upravo je tim Aleksandra Đorđevića najviše pogođen ovom odlukom EL – Fener je ostao bez tri pobede jer je imao učinak 3-0 protiv ruskih predstavnika – Zenita, CSKA i Uniksa.

U Evrokupu je od ruskih presdstavnika nastupala samo Lokomotiva Kubanj iz Krasnodara, a tim Jevegnija Pašutina nastupao je u A grupi, zajedno sa beogradskim Partizanom. Ovaj eliminacija Lokosa ne utiče mnogo na poredak crno-belih u grupi – oni su drugi sa 10-5. Prvi je Huventud sa 12-3, a na deobi trećeg mesta Andora i Levaloa Metropolitan sa skorom 9-6.

Navodi se da nikakve kaznene mere protiv ruskih ekipa neće biti preduzete u narednim sezonama.