EVROLIGA: Makabi šampion! Rajs doneo titulu!

Košarkaši Makabija novi su prvaci Evrope, pošto su u finalu pobedili Real iz Madrida 98:86 posle produžetka.

Heroj utakmice je bek Tajris Rajs – nakon što je u regularnom delu promašio trojku za trijumf, Amerikanac je ‘eksplodirao’ u produžetku postigavši 14 poena (dve trojke).

Uz to, igrao je sjajno u odbrani i asistirao Tajusu za važan ‘alej-up’.

Makabi je tako došao do šeste titule prvaka Evrope, prve posle 2005. godine, kada je generacija sa Jasikevičijusom, Entonijem Parkerom i Bastonom uzela drugi uzastopni trofej.

Madridski Real i drugu godinu je u finalu bio favorit – prošle godine je protiv Olimpijakosa ispušteno +19, sada +11 sredinom drugog perioda, pa ‘kraljevski’ klub i dalje čeka na novi trofej prvaka Evrope, prvi od 1995. godine.

Tim iz Tel Aviva bio je pokretljiviji u odbrani, više igrača išlo je na skok, a posle Smitovih pet poena bilo je 13:7. Ljulj je promašio dve trojke, ali je Fernandes pogodio iza linije 6,75m i tako pokrenuo Real.

Madriđani su došli do svog ritma i dobrog protoka lopte u napadu – četiri poena dao je Rejes, a Burusis je kompletirao seriju 9-0 za vođstvo 16:13. Tajus je posle ofanzivnog skoka prekinuo niz Reala, pa je posle deset minuta bilo 16:15 za ‘kraljevski’ klub.

Rodriges je krajem prve četvrtine ušao u igru i Real je preuzeo kontrolu – Rejesu su, kao i tokom cele karijere, ‘lopte padale u ruke’, Fernandes je i dalje igrao dobro, a na drugoj strani nisu pomogli ulazak Rajsa i povratak Skorcanitisa.

Posle ‘alej-upa’ Fernandesa i Slotera Real je prvi put došao do dvocifrene prednosti (26:15)

Rajs je igrao solidno, ali na drugoj strani Makabi nije imao rešenja za Rejesa – pogodio je šut sa distance, poentirao posle ‘pika’ ali i posle igre leđima. On je održavao prednost Reala na desetak poena razlike.

Ipak, u samoj završnici Blu je ‘poludeo’ – pogodio je dvojku, dva penala, a zatim i trojku u poslednjoj sekundi za samo -2 na poluvremenu (35:33).

Iako je treći period počeo trojkom Fernandesa, Makabi je bio staložen – i dalje je tim Dejvid Blata insistirao na udvajanjima na postu, to je dalo rezultat, a na drugoj strani pogocima Skorcanitisa, Smita i Hikmana Makabi je poveo 41:40.

Ipak, i Real je imao odgovor – prvo je Mirotić efektno odigrao jedan na jedan licem ka košu, a Darden je pogodio za tri poena za 45:41.

Igralo se u serijama, a posle Blatovog tajm auta razigrali su se trojkaši – pogodili su Hikmen i Smit, a na drugoj strani Rodriges. Timovi su se smenjivali u vođstvu, a poslednji je poentirao Rodriges, i to uz faul, za 55:53 za Real pred odlučujućih deset minuta.

Nije se igralo naročito povezano u napadu, ali su igrači pokazivali svoj individualni kvalitet pogocima za tri poena – Rodriges je pogodio dve, Mirotić jednu, a na drugoj strani odgovorili su Rajs i Blu.

Skorcanitis je na šest minuta do kraja dobio petu ličnu grešku, a Real je u prelomnih pet minuta ušao sa +1 (64:63).

Real je došao do +4, ali Makabi se nije predavao – Rajs je preuzeo odgovornost, pridružio mu se Hikman, a posle koša Blua uz malo sreće Izraelci su poveli 71:69. Real nije imao pravu ideju u napadu, a Rajs je ponovo pogodio posle prodora za +4 na minut do kraja (73:69).

Rajs je bespotrebno napravio faul na Rodrigesu na 55 sekundi do kraja, a ‘Ćaćo’ je oba puta bio siguran.

Na drugoj strani Hikman je loše organizovao napad i na kraju promašio iz teške pozicije, da bi Burusis pogodio oba penala za nerešeno na 20 sekundi do kraja. Odgovornost je ponovo preuzeo Rajs, imao je solidnu poziciju u šutu za tri poena, ali promašio je i meč je otišao u produžetak.

Rajsa ni najmanje nije obeshrabrio promašaj – pogodio je dve trojke, uz dva bacanja, a zatim je ponovo sa penala doneo Makabiju +9 (88:79).

Već tada je bilo jasno da će ‘Ponos Izraela’ doći do pobede – Rodriges jeste pogodio jednu trojku, ali Rajs je bio siguran sa penala i, uz ogroman doprinos Tajusa u odbrani i bacanja Hikmana, doneo je titulu Makabiju.