Evroliga neće da čeka Cibonu!

Prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu rekao je da ako Cibona do kraja ove sezone ne ispuni uslove neće igrati u elitnom takmičenju naredne sezone.

Zagrepčani su mesto u Evroligi izborili zahvaljujući tituli u ABA ligi, ali se još od završnog turnira regionalnog takmičenja spekulisalo da zbog loše finansijske situacije neće moći da ispune potrebne uslove za učešće.

Ukoliko Cibona ne ispuni uslove, mesto u Evroligi se vraća ABA ligi, a očekuje se da će u tom slučaju ono biti dodeljeno Crvenoj zvezdi, koja je regularni deo sezone završila na čelu. Tako bi Partizan igrao kvalifikacije za elitno takmičenje.

– Cibona je u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji. Nećemo do kraja sezone znati da li će ispuniti uslove za Evroligu, ali sigurno nećemo čekati poslednji momenat i kraj juna. Stalno razgovaramo sa njima. Još prošle godine smo razgovarali. Očekujemo da pokušaju da reše te probleme. Ako ne ispune uslove, neće igrati – rekao je Bertomeu.

Bertomeu je na radnom doručku sa oko 20 novinara na ‘fajnal foru’ u Milanu istakao da postoji ideja o promeni Sistema licenciranja ekipa.

– Predložićemo najvišim telima lige da se ubuduće B licence dele nacionalnim, odnosno regionalnim takmičenjima, pa, tako, ubuduće ekipe iz jedne države neće zavisiti od rezultata ekipa iz drugih država, kao što je to bilo do sada – naglasio je Bertomeu,

– Nikada nismo podržavali potpuno zatvaranje lige, niti ćemo to činiti. Uvek će postojati takmičarska piramida koja počinje sa nacionalnim šampionatima, a završava se sa elitom, odnosno Evroligom.

Prvi čovek elitnog takmičenja potvrdio je i da se ne planira povećanje broja učesnika.

– Ne vidimo razlog za to, jer kvantitet ne mora da znači i kvalitet. Broj od 24 ekipe je pravi balans. Znam da je sada u Evropi daleko više zemalja i da bi svi da bude oko 50 ekipa. Ali, morate da znate da se razdvajanjem pojedinih zemalja razvodnio i kvalitet. Uzmite za primer Balkan. Zemlje su se razdvojile i nacionalni šampionati su postali slabiji, pa su posle kroz ABA ligu pokušale da podignu kvalitet. Isto je i sa VTB ligom – istakao je Bertomeu.