Evroliga: Olimpijakos do brejka na krilima Printezisa, Real preokretom na korak od fajnal-fora

Košarkaši Olimpijakosa predvođeni sjajnim Printezisom i Spanulisem postali su jedini tim u Top 8 fazi Evrologe koji je stigao do brejka posle ubedljive pobede u gostima protiv neprecizne Barselone rezultatom 76:63. Kod domaćina najzapaženiji Navaro i Tomić. U drugom meču igranom u petak Efes nije uspeo da iznenadi domaći Real, iako je vodio skoro tokom cele utakmice. Heroj povratka Madriđana bio je iskusni Rejes koji je dao odlučujuću "trojku", dok je ubedljivo najbolji kod pobednika bio Ljulj sa dabl-dabl učinkom. Sjajne partije Ertela i Krstića nedovoljne za trijumf Efesa. Tragičar utakmice svakako je bio Perperoglu.

 

Košarkaši Olimpijakosa napravili su prvi “brejk” u plej-ofu Evrolige, pošto su ubedljivo savladali Barselonu 76:63 u Blaugrani i izjednačili na 1-1 u četvrtfinalnoj seriji.

Tim iz Pireja je fantastičnim šutem za tri poena (13/26) dominirao tokom celog meča u Kataloniji i preuzeo prednost domaćeg terena pred selidbu u Grčku.

Olimpijakos je do velike pobede predvodio skoro nepromašivi (8/9 šut za dva i 2/4 za tri poena) Jorgos Printezis sa 22 koševa i 9 skokova, 16 poena je dodao Vasilis Spanulis uz 5 asistencija, dok je Vangesli Mancaris pogodio sva četiri šuta za tri poena.

 

Najbolji u timu Barselone, koja je pogodila tek šest od 20 šuteva za tri i samo 40% za dva poena, bio je veteran Huan Karlos Navaro sa 16 poena, dok je Ante Tomić ostvario dabl-dabl sa po 14 poena i skokova.

Olimpijakos je poenima Printezisa i Spanulisa bolje otvorio meč i stekao pet poena prednosti posle prve četvrtine (15:10), koja je trojkama Spanulisa i Lafajeta porasla na +11 već u drugom minutu naredne (21:10). Raslo je vođstvo gostiju do +15, da bi Barselona trojkama Navara smanjila na deset poena zaostatka na poluvremenu.

Sredinom trećeg kvartala Tomić veže nekoliko dobrih napada, te uz pomoć Satoranskog spušta razliku na samo pet poena (42:37), ali Printezis i Ložeski u završnici perioda vraćaju Grke na dvocifrenu prednost (56:45).

 

Serijom 12:5 Olimpijakos stiže do maksimalih 18 poena prednosti (68:50) sedam minuta pre kraja, koju u finišu održava trojkama Ložeskog i Spanulisa, za izjednačenje serije pred mečeve u Pireju.

Ovo je jedina izjednačena četvrtfinalna serija posle prva dva meča plej-ofa Evrolige, po 2-0 vodeReal Madrid protiv Anadolu Efesa, Fenerbahče protiv Makabija i CSKA protiv PAO.

Slede dva dana pauze, pa se plej-of nastavlja duelima u Tel Avivu i Atini u ponedeljak.

Košarkaši Real savladali su Anadolu Efes 90:85, posle velikog preokreta i poveli 2-0 u četvrtfinalnoj seriji Evrolige.

 

Domaćin je poveo 22:11 u prvoj četvrtini, Efes preko tandema Ertel-Krstić preokrenuo na +17 u trećem periodu, Real se preko penala vratio meč u egal, a potom u završnici iskoristio promašaje Turaka.

Junak Reala bio je veteran Felipe Rejes trojkom za preokret 43 sekunde pre kraja, a tragičar Efesa Stratos Perperoglu, sa tri promašene trojke i izgubljenom loptom u poslednjih 90 sekundi.

Serija se sada seli u Istanbul, a na Fajnal-for će se plasirati tim koji prvi stigne do tri pobede. Po 2-0 imaju još CSKA protiv PAO i Fenerbahče protiv Makabija.

Real je do pobede predvodio Serhio Ljulj sa dabl-dablom od 18 poena uz 12 asistencija, 15 poena uz 7 proigravanja imao je Rudi Fernandes, 13 je dodao Kej Si Rivers, sa 11 Serhio Rodriges.

 

Efes nije iskoristio fantastičnu partiju Tomasa Ertela koji je postigao 16 poena uz 15 asistencija i 6 skokova, te njegovu izvanrednu saradnju sa Nenadom Krstićem koji je bio najefikasiji igrač tima sa 23 poena (7/10 za dva) uz 6 skokova.

Čedi Osman je postigao 12 poena, odličan je bio i Dario Šarić sa 11 uz 9 skokova, dok je tragičar Perperoglu meč završio sa takođe 11 (2/10 za tri).

Real je dobrim šutom odlično počeo meč i brzo stigao do dvocifrene prednosti sa 22:11, ali Nenad Krstić otvara pa zatvara seriju Efesa 14:0 za veliki preokret. Turci se tu nisu zaustavili, nošeni Krstićem su tri minuta pre poluvremena stigli do deset poena razlike (37:27).

Real je u završnici drugog perioda uspeo da se oslobodi pritiska, ali je Efes dominacijom u skoku (27-12) uspeo da održi solidnu prednost (45:37). Turci su raznovrsnom igrom održavali desetak poena prednosti u trećem periodu, a potom predvođeni Osmanom napravili seriju 9:0 za maskimalnu prednost na meču (62:45).

 

Međutim, u završnici četvrtine, usledila je kriza u igri Efesa, Real se iz svoje izvukao sa nekoliko slobodnih bacanja, te smanjio na 62:57. Krstić je polovičnim učinkom sa linije za slobodna bacanja prekinuo seriju domaćina, ali Kerol i Ljulj vežu dve trojke i vraćaju meč u potpuni egal (66:63) pred poslednjih deset minuta.

Efes je sredinom poslednjeg perioda koševima Krstića, Perperoglua i Ertela stigao do osetnih +8 (78:70), ali Rodriges uz pomoć Ajona vraća Real na koš zaostatka 90 sekundi pre kraja. Usledila je serija Perperoglua od tri promašaja na šutu za tri poena, što domaćin kažnjva trojkom Rejesa za preokret na 83:82. Potom Perperoglu gubi i loptu, a Rodriges pogađa tri od četiri penala.

Džening neverovatnom trojkom 12 sekundi pre kraja vraća Efes u život, ali Real zadržava vođstvo u penal završnici.