F1 IMA NOVOG KRALJA: Paklen put Nemca, do prve titule prvaka sveta!

Niko Rozberg
facebook.com/Formula1

Nemački vozač Niko Rozberg prvi put u karijeri, šampion je Formule 1.

 

Spektakularna završnica ovogodišnje sezone Formule 1 donela je mnogo uzdaha kada su motori zabrujali na trci za Veliku nagradu Abu Dabija. Iako je Luis Hamilton za volanom Mercedesa bez greške vozio, iskoristivši pol-poziciju za trijumf, njegov klupski kolega Niko Rozberg osvojio je titulu, zauzevši drugo mesto u trci, što mu je bilo dovoljno da sačuva bodovnu prednost.

Rozberg, 31-godišnji Nemac čiji je otac Keke bio F1-prvak 1982, po prvi put u karijeri je došao do šampionskog trona, a pritom je u Abu Dabiju strepeo do kraja i pored toga što nije imao kikseva.

Jer, trka u kojoj su odustala pet vozača, među njima i bivši šampion Dženson Baton koji je pomalo tužno, zbog kvara bolida, završio karijeru ne prošavši kroz cilj kako je planirao, trka u kojoj se sporim poslednjim krugom oprostio od F1-cirkusa i Felipe Masa, imala je uzbudljiv finiš.

Rozbergu je bilo potrebno da, u slučaju da njegov klupski kolega pobedi, bude drugi ili treći, a u završnim krugovima iza njih dvojice, na manje od dve sekunde zaostatka, bili su Maks Ferštapen i Sebastijan Fetel. I, obojica su vodila sjajno. Naročito Fetel koji je Ferštapena prestigao, a onda konstantno napadao vodećeg u generalnom plasmanu kome nije padalo na pamet da prepusti drugu poziciju.

Čak i kada je, čini se, dvostruki uzastopni šampion Hamilton usporio u poslednjem krugu, ne bi li se rivali “prikupili” iza njega i pomenuti dvojac prestigao Rozberga, ta taktika nije omela Nemca. Prošao je kroz cilj kao drugi, a sezonu okončao kao prvi, uz devet ovosezonskih trijumfa, jedan manje od Britanca – koji je kao ostao bez titule.