Federer: Osvajanje Dejvis kupa je neverovatan uspeh, srećan sam i zbog saigrača

Švajcarski teniser Rodžer Federer rekao je danas da je ceo tim zaslužan za osvajanje Dejvis kupa i da pobedu posvećuje saigračima.

Teniska reprezentacija Švajcarske osvojila je danas Dejvis kup, prvi put u svojoj istoriji, pošto je u Lilu povela sa nedostižnih 3:1, nakon što je Rodžer Federer pobedio Rišara Gaskea sa 3:0 u setovima (6:4, 6:2, 6:2).

Poene za Švajcarsku osvojili su Stan Vavrinka, pobedom u petak protiv Žoa Vilfreda Conge od 3:1 (6:1, 3:6, 6:3, 6:2), i dubl Federer-Vavrinka jučerašnjom pobedom protiv Žilijena Benetoa i Gaskea od 3:0 (6:3, 7:5, 6:4).

Jedini poen za Francusku osvojio je Gael Monfis u petak, kada je pobedio Federera sa 3:0 (6:1, 6:4, 6:3). Federerov nastup u finalu je bio neizvestan zbog povrede leđa, zbog koje je Novaku Đokoviću predao finalni meč završnog sezonskog Mastersa u Londonu.

– Srećan sam što sam uspeo da ostanem miran i odigram dobar meč. Veoma sam srećan zbog saigrača i celog tima. Svi su radili neverovatno naporno kako bi me spremili za mečeve. Stan je tokom godina uložio mnogo truda, ovog vikenda je odigrao neverovatno, što mi je i omogućilo da danas ostanem u igri. Toga sam svestan, ovo je pobeda za momke – rekao je Federer, preneli su britanski mediji.

Federer je za reprezentaciju Švajcarske u Dejvis kupu debitovao 1999. godine i trebalo mu je 15 godina da osvoji trofej.

– Ovo nije za mene, dovoljno sam osvojio u karijeri i ne moram da popunjavam prazna polja u statistici. Srećan sam zbog svih ostalih i što mogu da uživam u velikom teniskom istorijskom trenutku u našoj zemlji – rekao je drugi teniser sveta.

Federer je igrao protiv Gaskea, pošto je Žo Vilfred Conga morao da odustane zbog povrede.

– On danas nije bio nepobediv, ali nije mnogo grešio. šteta je što nisam uspeo da izborim nijednu brejk loptu – rekao je Gaske.