Felps: Vratio sam se zato što sam se ugojio

Osmostruki olimpijski šampion Majkl Felps izjavio je da je odlučio da se vrati plivanju zbog toga što je od povlačenja dosta dobio na težini.

28-godišnji Amerikanac je završio karijeru posle Olimpijskih igara u Londonu, na kojima je broj svojih olimpijskih medalja doveo do 22, ali je potvrdio povratak takmičenjima početkom ovog meseca. Prvo takmičenje na kojem će Felps plivati biće Mesa Gran Pri u četvrtak, u trci na 100 metara delfin.

– Razlog zbog kojeg se vraćam plivanju je vraćanje u formu. U jednom trenutku sam imao 102 kilograma, a kada sam plivao u Londonu imao sam 85. Kilogrami su se tako brzo povećali. Želeo sam da vidim koliko kilograma mogu da izgubim i koliko mogu da napredujem – rekao je Felps.

Felpsov dugogodišnji trener Bob Bouman je priznao da je američki plivač bio potpuno van forme kada se vratio u bazen krajem prošle godine, ali da je dosta napredovao.

Spekulacije o Felpsovom povratku pojavile su se u novembru, kada se ponovo registrovao Antidoping agenciji SAD.

Bouman je odmah pošto je Felps objavio povratak rekao da bi mogao da osvoji još neku medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine ukoliko bude motivisan. Sam Felps nije želeo da ide toliko daleko, ali je priznao da sada mnogo više uživa u plivanju, nego što je slučaj bio pred Igre u Londonu.

– Bilo mi je teško pred Igre u Londonu. Imao sam uspone i padova, bilo mi je teško da se motivišem – rekao je Felps.

Amerikanac je takođe istakao da povratkom neće uništiti svoje nasleđe, pošto su mediji počeli da ga porede sa Janom Torpom, koji se vratio, ali nije uspeo da se kvalifikuje za London.

– Ovo radim zbog sebe, ne da bih bio uspešan kao što svi smatraju da bi trebalo, ali to je opet tuđe mišljenje – naglasio je Felps.