Fetel se više ništa ne pita: Hamiltonu trofejni roze napitak u Bahreinu

Vozač Mercedesa Luis Hamilton trijumfovao je na Velikoj nagradi Bahreina, trećoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

 

Hamilton je do druge pobede zaredom, a 24. u karijeri došao na stazi “Sakir”, u vremenu od 1:36:42.743 sata.

Drugo mesto, sa sekundom zaostatka, zauzeo je Hamiltonov timski kolega Niko Rozberg, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao vozač Fors Indije Serhio Peres.

Treću trku nove sezone Formule 1 obeležila je sjajna borba Hamiltona i Rozberga za pobedu. Britanac je bio taj koji je vodio gotovo sve vreme, ali je njegov timski kolega u nekoliko navrata uspeo da ga namuči. Iako je pred poslednju trećinu trke šampion iz 2008. imao veoma pristojnu prednost, izlazak bezbednosnog vozila ljubiteljima Formule 1 je pružio jedan od najzanimljivijih okršaja za trijumf u poslednje vreme.

Hamilton je na kraju izašao kao pobednik, isto kao i pre samo nedelju dana u Maleziji, a uz vozače Mercedesa epitet junaka trke zaslužuje Peres. Mladi Meksikanac je svom timu doneo prvi podijum još od Velike nagrade Belgije 2009. godine, kada je Đankarlo Fizikela zauzeo drugo mesto. Peresu je to četvrti podijum u karijeri, a prethodno je na pobedničkom postolju bio u Italiji 2012. godine, kao vozač Zaubera.

Na stazi „Sakir” sjajno je vozio i vozač Red Bula Danijel Rikardo, kojeg su četiri desetinke delile od podijuma. Australijanac je startovao sa 13. pozicije posle kazne koju je zaradio na prethodnoj trci, ali je zahvaljujući sjajnoj taktici i vožnji zasluženo došao do prvih bodova kao vozač austrijske ekipe. Podsetimo, Rikardo jeste bio drugi na otvaranju sezone, ali je sa trke diskvalifikovan zbog prekoračenja limita protoka goriva tokom trke.

Ponovo je Niko Hilkenberg u bolidu Fors Indije ciljao na visok plasman, ali je na kraju morao da se zadovolji petim mestom, ispred aktuelnog šampiona Sebastijana Fetela. Solidnu trku imao je i dvojac Vilijamsa, Felipe Masa i Valteri Botas, dok su ponovo zakazali Ferari i Meklaren. Fernando Alonso i Kimi Raikonen su barem bili među osvajačima bodova, dok su Dženson Baton i Kevin Magnusen odustali.

Pored nove dominacije Mercedesa, trku za Veliku nagradu Bahreina obeležio je incident koji se desio u 41. krugu, kada je došlo do kontakta između Estebana Gutijeresa u Zauberu i vozača Lotusa Pastora Maldonada. Mladi Meksikanac je bio lansiran u vazduh posle kontakta sa Maldonadom, zbog čega je na stazu izašlo bezbednosno vozilo. Gutijeres je, srećom, bezbedno izašao iz bolida, dok je Venecuelanac dobio kaznu zbog izazivanja incidenta.

Tok trke:

Od starta na stazi „Sakir” poveo Hamilton, ispred Rozberga, Mase, Peresa, Batona, Botasa, Hilkenberga i Alonsa. Fetel je posle starta sa 11. pozicije napredovao za jedno mesto, dok je prvi krug obeležilo izletanje vozača ekipe Toro Roso Žan-Erika Vernja, kojem je nastradao zadnji desni pneumatik. Francuz je uspeo da dođe do boksa i vrati se u trku, ali na poslednju, 22. poziciju.

Hamilton je u prva tri kruga trpeo napade Rozberga, ali je zahvaljujući najbržim krugovima uspeo da se odvoji na više od sekunde. U međuvremenu, Alonso i Hilkenberg su nekoliko puta zamenili pozicije, ali je nemački vozač u tim trenucima bio bolji u tom duelu. U prvih deset krugova nije bilo velikih promena među najboljom desetoricom, da bi baš tada Botas izgubio dve pozicije, kada su ga pretekli Baton i Hilkenberg.

Finac je odmah produžio u boks i bio je prvi među vodećim vozačima koji je promenio pneumatike. U probleme je ubrzo upao i Masa, kojeg je Peres pretekao u borbi za treće mesto. Alonso je u 13. krugu otišao na promenu pneumatika i na stazu se vratio na 14. poziciju. Samo nekoliko trenutaka kasnije došlo je do kontakta između Adrijana Zutila u bolidu Zaubera i vozača Marusje Žila Bjankija. Trka je bila gotova za Zutila, dok je Bjanki uspeo da stigne do boksa i nastavi trku.

U 15. krugu je došlo do okršaja dvojica Red Bula, a u tim trenucima su Fetel i Rikardo držali šesto, odnosno sedmo mesto. Iako je mladi Australijanac bio veoma blizu, nije napadao u prvim trenucima, a ubrzo je Rozberg sustigao Hamiltona i uspeo je da ga izazove u borbi za prvo mesto. Rozberg se u jednoj krivini i našao ispred svog timskog kolege, umalo je došlo i do kontakta, da bi Nemac preuzeo vođstvo u 19. krugu.

Hamilton je odmah reagovao, njih dvojica su vodili sjajnu borbu iz krivine u krivinu, da bi se Britanac vratio na čelo, ali je u 21. krugu nastavio u boks. Britanac se na stazu vratio kao drugoplasirani, a razlika između njega i Rozberga bila je ispod 20 sekundi, dok Nemac nije u 23. krugu otišao po nove pneumatike i vratio se iza timskog kolege.

Pošto su svi vozači odradili prvu zamenu pneunatika Hamilton je bio šest sekundi ispred Rozberga, a sledili su ih Botas, Masa, Hilkenberg, Peres, Alonso, Baton, Raikonen i Fetel. U tim trenucima je borba za treće mesto bila aktuelna, a Botasa na trećem i Peresa na šestom mestu delilo je tek nešto više od jedne sekunde. Međutim, baš tada je Finac otišao u boks i Masa je ostao da se sam vodi borbu sa vozačima Fors Indije, ali ju je izgubio.

Na polovini trke najveću borbu su vodili Raikonen i Rikardo, koji su bili iza Fetela i Alonsa, na osmom i devetom mestu. U njihov okršaj se u jednom trenutku umešao i Botas, ali je na startno-ciljnom pravcu nastavio pravo da bi izbegao direktan kontakt sa sunarodnikom, zbog čega je malo izgubio korak sa njima. Ipak, bio mu je potreban samo jedan krug da sve nadoknadi, a tada se već Rikardo probio pored Raikonena, a pratio ga je i vozač Vilijamsa.

Vozači su krenuli sa drugim odlascima u boks, Mercedes je bio siguran na vrhu, a trka je u 36. krugu bila gotova za Markusa Eriksona u Katerhemu, koji se parkirao pored staze. Svi vozači sem Fetela su bez problema odradili zamenu pneumatika, a branilac titule je izgubio nekoliko sekundi zbog greške svojih mehaničara.

U 42. krugu je došlo do velikog incidenta, srećom pri maloj brzini, kada je Pastor Maldonado praktično lansirao Estebana Gutijeresa u Zauberu u vazduh. Mladi Meksikanac je, srećom, nepovređen izašao iz bolida, dok je Maldonado nastavio dalje. Bezbednosno vozilo izašlo je na stazu pošto su Hamilton i Rozberg u istom trenutku otišli u boks. Venecuelanac je po nastavku trke dobio kaznu ‘stani-kreni’ od deset sekundi.

Izlazak bezbednosnog vozila na stazu bio je znak za sve vozače koji do tada nisu bili po drugi put u boksu da odu na zamenu pneumatika, a trka je ubrzo bila gotova i za vozača Meklarena Kevina Magnusena. U tim trenucima poredak je bio: Hamilton, Rozberg, Peres, Hilkenberg, Baton, Fetel, Rikardo, Masa, Botas, Alonso.

Trka je konačno nastavljena u 47. kruga i odmah je došlo do žestokih okršaja Hamiltona i Rozberga, odnosno Peresa i Hilkenberga, a blizu su bili i Baton, Fetel i Rikardo. Vozač Meklarena je bio nemoćan u borbi sa dvojcem Red Bula. Vrlo brzo pretekli su ga i vozači Vilijams, a sa napadima je krenuo i Alonso, koji je tada držao desetu poziciju.

Hamilton je vozio najbrže krugove u tim trenucima, što mu je pomoglo da se odvoji od Rozberga, dok je Peres bio već šest sekundi dalje na trećem mestu. U 50. krugu je došlo do novog okršaja Fetela i Rikarda, a mladi Australijanac je u prvim trenucima izašao kao pobednik. Rozberg se potpuno približio Hamiltonu u 52. krugu, njih dvojica su se nekoliko puta smenjivali u vođstvu, ali se Britanac posle žestokih okršaja tokom nekoliko krugova odvojio i u 55. krugu je njegova prednost iznosila jednu sekundu.

Peres je tada bio na trećem mestu, a sledili su ga Rikardo i Hilkenberg, iza kojih su Fetel, Masa, Botas i Alonso vodili veliku borbu. Mladog Meksikanca je pre samog cilja Rikardo uspeo da izazove u borbi za pobedu, da bi ga na kraju pobedio za četiri desetinke. Hilkenberg je sledio najbolju četvoricu, ispred Fetela, Mase i Botasa, dok su prvu desetoricu kompletirali Alonso i Raikonen. U poslednjih nekoliko krugova odustao je i Baton, koji se parkirao u garaži.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se 20. aprila Velikom nagradom Kine u Šangaju