FIBA i ULEB ujedinjeni protiv Bartomeuove Evrolige, ovakav stav ide u prilog i srpkim klubovima!

FIBA i nacionalne lige su odlučne da zaustave projekat zatvorene Evrolige Đordija Bertomeua u kojoj neće postojati direktna veza između rezultata u domaćim takmičenjima i plasmana u elitnu ligu, piše španski „El Mundo Deportivo”

Sa tim ciljem FIBA, nacionalne lige i ULEB su poslednjih meseci održale seriju sastanaka kako bi formirali zajednički front i suprotstavili se Evroligi koja „donosi vitalne odluke za košarku bez traženja saglasnosti.”

Evroliga planira da u sezoni 2016/17 uvede novi format takmičenja piramidalne strukture po kome bi 24 ekipe igrale ligu, po čijem završetku bi najslabije plasirane ekipe ispadale iz lige (pominje se tri tima), a najbolje plasirane iz Evrokupa išle u Evroligu.

Ovaj projekat već žulja celu Evropu, svi su pod strahom i u skladu sa tim upućuju ogromne kritike.

– Već smo informisali Bertomeua o našem stavu. Ne možemo da prihvatimo da su nacionalne lige na dnu piramide i želimo da vidimo kakvu ideju ima FIBA povodom rekonstrukcije klupske košarke za jedan dug period – priča Fransisko Roka, generalni direktor ACB, posle jednog od sastanaka.

Španska liga nije jedina koja podržava FIBA, većina evropskih takmičenja su svesna opasnosti.

– Ni na kakav način se ne smeju umanjiti nacionalni šampionati. Posle 15 godina razdvojenosti, novi potez FIBA je pokušaj da cela košarka bude ispod istog krova i da svi krećemo sa istim mogućnostima  – rekao je pre nekoliko dana Raša Nesterović slovenačkom dnevniku „Delo”.

FIBA je dobila mnogo moći u poslednje vreme jer je preuzela veliku odgovornost u kontinentalnim takmičenjima. Osim toga, ekonomski uspesi poslednjih Mundijala, naročito u Španiji 2014, ojačali su joj poziciju. Osim toga, za razliku od 2000. godine kada su najvažniji klubovi napustili takmičenje pod njenim okriljem kako bi formirali sopstvenu ligu, aktuelnu Evroligu, sada je ULEB promenio stranu i svrstao se uz FIBA.

– ULEB je uvek bio za dijalog i za odbranu interesa svih kluba a ne samo bogatih. Kada je stvoren ULEB, cilj je bio organizovati košarku na profesionalnom nivou, a ne praviti kontru FIBA – rekao je pre nekoliko dana bivši predsednik ACB i još uvek predsednik ULEB, Eduardo Portela.