FIBA preti: Nacionalni savezi ugrozili reprezentacije

FIBA
en.wikipedia.org

Međunarodna košarkaška federacija uputila je pismo koje je potpisao generalni sekretar FIBA Patrik Bauman, a u kojem se oštro upozorava na brzo rešavanje pitanje restruktuiranja ABA lige.

 

U pismu iz FIBA upućenom na adrese šest nacionalnih košarkaških saveza (Srbija, Hrvatska, Slovenija, BiH, Crna Gora, Makedonija) Bauman tvrdi da FIBA nema nikakav problem sa postojećom ABA ligom, već da samo traži da ona bude priznata od strane svih nacionalnih saveza.

U pismu se takođe ističe da je FIBA u poslednjih šest nedelja, a na zahtev šest nacionalnih federacija, uložila velike ljudske i finansijske resurse kako bi asistirala savezima i organizovala novo regionalno takmičenje.

Reagujući na taj predlog saveza, svi klubovi koji su bili u Ljubljani, naknadno i Metalac i Mega Leks, pristali su jednoglasno na nacrt novog društvenog ugovora Sidra i poručili da će i sledeće sezone igrati ABA ligu, osim Crvene zvezde.

Ono što FIBA najviše zamera je to što su nacionalni savezi slali pisma podrške novoj regionalnoj ligi, zbog dobrobiti razvoja košarke u regionu, a istovremeno nijedan od saveza nije priznao ABA ligu, niti odobrio svojim klubovima učešće u tom takmičenju. Takođe, nijedan Savez nije napravio bilo koji potez u odnosu na poslednje akcije tih klubova (ljubljanski dogovor).

Navedene pozicije vaših klubova i vaših federacija su kontradiktorne. U ime reda i predostrožnosti, već sam zahtevao od FIBA Evrope i Odseka za takmičenje FIBA da provere sve alternative u vezi mogućeg neučestvovanja reprezentacija i zvaničnika iz ovih zemalja u takmičenjima FIBA i FIBA Evrope – navodi se u pismu Patrika Baumana upućenom nacionalnim savezima šest zemalja čiji klubovi učestvuju u ABA ligi.

Generalni sekretar FIBA najavio je da će o svemu tome biti reči na Izvršnom odboru FIBA 18. i 19. juna, što jasno govori da nacionalni savezi klubova učesnika ABA lige imaju dve nedelje da reše problem oko regionalnog takmičenja, odnosno da priznaju volju svojih klubova koji su se izjasnili za nastupanje u Jadranskoj ligi i tako spreče oštre kazne sa kojima bi mogle da se suoče reprezentacije njihovih zemalja.