FIFA kaznila Srbiju: Nema milosti za zastavu u svlačionici, sankcionisana i Hrvatska

Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA) kaznila je Fudbalski savez Srbije zbog zastave koja je pred duel sa Brazilom istaknuta u svlačionici "orlova", a na kojoj je prikazana teritorija Kosova i Metohije uz poruku "Nema predaje".

Foto: screenshot/youtube.com

FIFA je kaznila Srbiju zbog zastave koja je pred duel sa Brazilom na Svetskom prvenstvu u Kataru istaknuta u svlačionici “orlova”, a na kojoj je prikazana teritorija Kosova i Metohije uz poruku “Nema predaje”.

Nadležni iz FIFA ocenili su zastavu kao političku poruku, zbog čega je Fudbalski savez Srbije kažnjen sa 20.000 švajcarskih franaka.

Fotografija iz svlačionice sa okačenom zastavom postala je viralna na društvenim mrežama nakon što ju je podelio ministar omladine i sporta privremenih prištinskih institucija Hajrula Čeku.

Fifa je ubrzo saopštila da je pokrenula disciplinski postupak na osnovu člana 11 Fifinog pravilnika i člana četiri pravilnika Svetskog prvenstva u Kataru, a koji se bave uvredljivim gestovima, znakovima i porukama.

Hrvati kažnjeni zbog vređanja Milana Borjana 

FIFA je sa 50.000 švajcarskih franaka kaznila i Hrvatski nogometni savez jer su hrvatski navijači na utakmici sa Kanadom vređali golmana reprezentacije Kanade i beogradske Crvene zvezde Milana Borjana.

Pored uvredljivih pokliča na račun njegovog srpskog porekla, navijači su isticali parole sa natpisima poput “Knin 95” i “Oluja 95”.

Hrvati su imali spreman ceo asortiman parola i asocijacija kojima su slali poruke Srbinu sa kanadskim pasošem, a sa tribina se orilo i “Vukovar, Vukovar”.

Reprezentacija Srbije završila je učešće na Mundijalu u Kataru pošto je u Grupi G osvojila samo jedan bod i završila na poslednjem mestu, dok je Hrvatska prošla grupu i pobedom nad Japanom izborila plasman u četvrtfinale, gde Hrvate čeka Brazil.