FIFA zbog referenduma povlači odluku o Kosovu?

Pokušaji samozvanog Kosova da se pojavi na fudbalskoj sceni možda će se izjaloviti zbog referenduma održanih na Krimu i u Veneciji, a najavljenih u Kataloniji, Škotskoj, Tirolu…

Iz FIFA je procurelo da zvaničnici strepe da će novonastale ili samoproklamovane države pokušati da preko fudbala steknu legitimitet.

Zato strepe da će im uskoro na vrata zakucati predstavnici Veneta, Krima, Katalonije i ko zna još kojih regiona sa zahtevom da njihovim reprezentacijama bude odobreno da igraju utakmice.

U takvim okolnostima, u FIFA razmatraju da li da zauzmu stav kao i UEFA, koja insistira na prijemu u članstvo Ujedinjenih nacija kako bi neka zemlja mogla da bude njihova članica, što bi joj omogućilo i izlazak reprezentacija i klubova na scenu.

Ako FIFA promeni stav, odluka da Kosovo može da igra nezvanične utakmice reprezentacija pašće u vodu, a u FSS će moći da odahnu.

U međuvremenu, predstavnici takozvanog FS Kosova i UEFA sastali su se u tajnosti i razgovarali o na temu promene stava evropske kuće fudbala.

Detalji razgovora, po dogovoru, još nisu procureli, jer UEFA smatra da je susret održan na nezvaničnom nivou. Kosovo nije član fudbalskih foruma i kao takvo s njim nije moguće voditi zvanične razgovore.