FIFA ŽELI DA PROŠIRI MUNDIJAL 2022! Može da učestvuje 48 ekipa, ali postoji jedan VELIKI PROBLEM

Predsednik Svetske fudbalske federacije (Fifa) Đani Infantino rekao je danas da ta organizacija i dalje razmatra mogućnost da se Svetsko prvenstvo 2022. proširi sa 32 na 48 reprezentacije.

svetsko prvenstvo trofej
fifa.com

“Svetsko prvenstvo će se održati u Kataru sa 32 reprezentacije. Ako možemo da ga povećamo na 48 ekipa i učiniti svet srećim, trebalo bi da pokušamo”, rekao je Infantino na Medjunarodnoj sportskoj konferenciji u Dubaiju.

“Ako mislite da je dobro imati 48 timova na Svetskom prvenstvu, zašto ne bismo to pokušali četiri godine ranije? Zbog toga analiziramo je li moguće imati 48 reprezentacija već 2022”, dodao je prvi čovek Fifa.

Infantino je i ranije govorio o želji da se Mundijal 2022. proširi, ali je u novembru priznao da su šanse da se to izvede male. Da bi već na SP 2022. učestvovalo 48 reprezentacija, domaćinu će trebati pomoć susednih država. 

Infantino je još u septembru izjavio da je zamolio emira Katara da razmotri mogućnost da se neke od utakmica odigraju u susednim državama. Međutim, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipta su juna 2017. prekinuli svaku vezu s Katarom koga su optužili da podržava “terorističke pokrete”.

Svetsko prvenstvo u Kataru održaće se od 21. novembra do 18. decembra 2022, a konačna odluka o tome da li će se taj šampionat proširiti biće doneta u martu ove godine.