FINALE KRK: Uprkos ogromnim KADROVSKIM PROBLEMIMA svi se nadaju KOŠARKAŠKOM SPEKTAKLU!

Dženkins i Birčević
KK Partizan

U finalnom susretu Kupa Radivoja Koraća koji se večeras igra u niškom Čairu, imaćemo priliku da uživamo u još jednom večitom derbiju, drugi put u poslednjih 14 dana. Loš zdravsveni bilten već nedeljama muči obe ekipe, ali je mini epidemija stomačnog virusa pokosila Partizan. Zbog toga je Crvena zvezda u jako dobroj situaciji da se okiti prvim trofejom u sezoni. Od dolaska Aleksandra Džikića jedna od pozitivnih osobina koje krasi tim Partizana je velika upornost, a ove ove godine im je donela nekoliko značajnih pobeda u teškim, neizvesnim završnicama.

 

Prvi put posle četiri godine, košarkaši Crvene zvezde i Partizana će u direktnom duelu odlučiti ko je novi vlasnik “Žućkove levice” . Prethodno su se “Večiti” sastali u finalu kupa, u dobro poznatom kragujevačkom duelu koji je zbog prekida i čudne odluke o odlaganju završetka, trajao punih 24 sata. Mnogo toga se promenilo u tokom ove četiri godine ali je ostala jednako velika draž i tenzija koju nosi derbi, naročito onaj koji direktno odlučuje o trofeju.

Crvena zvezda je i pored problema, dosta lako došla do finalne utakmice, savladavši Vršac i FMP ukupnom koš razlikom od +68, što dovoljno govori o nadmoći  Evroligaša nad ekipama koje igraju ABA i KLS. Zvezda tokom poslednjih mesec dana kuburi sa umorom i povredama zbog kojih nema Nemanje Dangubića, ali i otežavaju igru sjajnog tandema Jović-Kuzmić koji je i doneo velike pobede i nestvarne serije tokom tekuće sezone.

Zvezda bi svakako ušla u ovo finale sa ulogom favorita, koja je sa katastrofalnim kadrovskim problemima u Crno-belom taboru dodatno pojačana. Ipak, prvi trener crveno-belih poziva na oprez objašnjavajući da pobedu u ovakvom meču ne donosi  sastav u kome će ekipe nastupiti: 

 

– Mnogo toga će zavisiti od adaptacije timova na probleme u kojima se nalaze. Ulog, činjenica da se igra večiti derbi, ali i situacija u kojima se obe ekipe nalaze jasno govore da nas čeka jedna veoma specifična utakmica. Zbog toga je u ovom trenutku veoma teško dati neku precizniju ocenu mogućnosti oba tima. Ipak, bez obzira na poteškoće sa kojima se suočava, Partizan je u prethodnim mečevima pokazao da poseduje veliki kvalitet, što uz činjenicu da smo izgubili poslednji naš duel jasno govori da nas čeka izuzetno težak i zahtevan meč. Ipak, to ne umanjuje našu ogromnu želju da damo maksimum u nameri da se domognemo trofeja. Sigurno da nas čeka veoma interesantna utakmica – zaključuje Dejan Radonjić.

Jedan od aduta Crvene zvezde tokom čitave sezone jeste ofanzivni skok. Istine radi, tokom turnira u Nišu ovaj segment  igre je odlično  služio večitog rivala, konkretno u duelu sa Megom bilo ih je 15. Partizan i pored problema koji se odnose na neizvestan nastup Marinkovića, Karahodžića, Robinsona i verovatno otpisanih Hečera i Koprivice, može da se nada neizvesnoj završnici ukoliko smanji broj drugih napada Zvezde koja tokom poslednjih mesec dana nema procente šuta dostojne neverovatnoj seriji od 7 evroligaških  pobeda.

Novica Veličković je svakako jedan od igrača koji ima mnogo ovakvih utakmica u svojoj karijeri. U njega se uzdaju i navijači i saigrači a kapiten Partizana nema dilemu da će njegov tim izgarati do poslednje sekunde susreta u kakvom god sastavu nastup bio.

– Večiti derbi, finale, jedna utakmica, videćemo koliko možemo. Oni su favoriti, ali nema kuknjave, ne žalimo se na stomačne viruse, temperature, koliko nas je, toliko nas je, sutra izlazimo na teren i borba. Koliko je to dovoljno videćemo, ali moramo da se pokidamo sutra – reči su kapitena  koji je sa 19 poena u polufinalnom duelu protiv Mege, bio najzaslužniji za plasman u finale.

Meč počinje u 21 sat, a još uvek je neizvesno prisustvo prvog trenera Partizana Džikića koji kao i pola njegovog tima kuburi sa stomačnim virusom.