FINALE U RIMU: Đoković juri novi rekord, a meč će biti poseban i iz JOŠ JEDNOG RAZLOGA

Novak Đoković i Dijego Švarcman odmeriće snage u finalu mastersa u Rimu. Osim za trofej, oba tenisera boriće se i za nove lične rekorde. Đoković tokom turnira u Rimu pokazao stabilnost u najvažnijim momentima, a Švarcman je pružio najbolje igre u karijeri. Meč počinje u 17 časova.

printscreen

Posle osvajanja turnira u Sinsinatiju, Novak Đoković i Rafael Nadal imaju po 35 masters titula. Srpski teniser ima priliku da se osami na prvom mestu sa najvećim brojem osvojenih turnira iz serije 1.000.

Međutim, čini se da turnir u Rimu za Đokovića ima još veći značaj zbog povratka posle nesrećne eliminacije sa grend slema u Njujorku.

Najbolji teniser sveta ponovo je uzeo reket u ruke i vratio u centar pažnje igre, rekorde, rivalstvo sa Rafaelom Nadalom… Iako mu šljaka nije omiljena podloga, to je psihološki teren na kojem se on najbolje snalazi.

Prija mu i italijanska prestonica, pošto mu je ovo deseto finale u Rimu. Iako protivnici u završnoj fazi turnira nisu oni koje je teniski svet očekivao, Đoković je pokazao da može da igra odlično, ali i da izdrži psihološke pritiske i iznenađenja.

Odigrao je tri seta u srpskom derbiju i sjajnom meču protiv Filipa Krajinovića. Zatim je imao neočekivano težak zadatak protiv neugodnog Nemca Dominika Kepfera čiji je otpor slomio takođe u trećem setu.

Juče je spasao dve set lopte protiv Norvežanina Kaspera Ruda. To znači da je konstantno pokazivao najbolji nivo tenisa u momentima kada je pritisak bio najveći i kada su trenuci to zahtevali.

U polufinalima turnira u Rimu Đoković ima neverovatan skor od 10 pobeda i samo jedan poraz. Ali, kada je reč o finalima, situacija je nešto drugačija. Ima četiri pobede i pet poraza, s tim što bi trebalo napomenuti da je izgubio poslednja tri finala.

Švarcman “poleteo u nebo”

Međutim, sada ima priliku i motiv više. Umesto o njegovom velikom rivalu Rafelu Nadalu, teniski svet danas govori o Argentincu Dijegu Švarcmanu koji je napravio iznenađenje, i eliminisao španskog asa u četvrtfinalu.

Srpski teniser je četiri puta igrao sa Švarcmanom i svaki put je izašao kako pobednik. Iako je veliki favorit, ne bi smeo da se opusti i sigurno je svestan da ga čeka opasan protivnik sa druge strane mreže.

Švarcmanu je samopouzdanje sigurno poletelo u nebo posle pobede nad Nadalom koga je savlado prvi put za deset mečeva. Svoju igru posle trijumfa je opisao kao “najbolji njegov meč u karijeri”.

I Đoković je priznao da je igra dvadesetosmogodišnjeg Argentinca bila impresivna.

“To dokazuje da je sve moguće. Čak i protiv Nadala, koji je verovatno najveći izazov u našem sportu kada je reč o šljaci. Ali Švarcman je uspeo da dobije u dva seta. To dokazuje njegov kvalitet”, naveo je srpski teniser.

Za Švarcmana je današnje finale prilika da uđe u TOP 10 na ATP listi, ali i da osvoji najveću titulu u svojoj karijeri.

Ipak, pobediti Nadala i Đokovića na istom turniru je skoro pa “nemoguća misija”.

“Imam dva sna. Jedan je da osvojim turnir, drugi da uđem u TOP 10. Oba sna će biti na terenu protiv Novaka Đokovića. Uradiću sve da pružim više od 100 odsto na terenu”, naveo je Argentinac i dodao: “Ne želim da kažem da je nemoguće, zato što nije. Znam da mogu da pobedim, ali biće veoma teško”.

Iako Švarcman ima svoje snove, sve na terenu zavisiće od Novaka Đokovića i njegove igre.

Finale će biti posebno još po nečemu. Italijanska vlada dozvolila je od polufinalnih mečeva da na stadioni budu popunjeni sa 12,5 odsto kapaciteta.

To znači da će duel srpskog i argentinskog tenisera neće posmatrati samo prazne stolice i stručni štabovi, već i oko 1.000 gledalaca koji će sigurno dati dodatnu energiju teniserima.

Svakako, turnir u Rimu odlična je priprema za Rolan Garos koji sledi. “Opipavanje snaga” između Đokovića i Nadala ovoga puta je izostalo, ali u svakom slučaju čini se da je svetski broj jedan uspeo da skine deo pritiska sa sebe posle eliminacije sa Ju-Es opena.

Osvajanjem Rolan Garosa, Đoković bi postao prvi igrač u open eri koji je osvojio sve grend slemove dva puta. Takođe, približio bi se Federeru i Nadalu po ukupnom broju osvojenih grend slemova što mu je svakako cilj.