FK Partizan: Jevreji, izvinite

Fudbalski klub Partizan uputio je izvinjenje Savezu jevrejskih opština Srbije zbog neprimerenog poređenja u saopštenju objavljenom u nedelju.

‘Crno-beli’ su u saopštenju o nezadovoljstvu aktuelnim položajem Partizana u srpskom fudbalu to uporedili sa položajem jevrejskih sportista u nacističkoj Nemačkoj.

– Čak bi i jevrejski klub, da je postojao u nacističkoj Nemačkoj, imao poštenije suđenje – stajalo je u tom saopštenju Partizana.

Dan kasnije usledio je odgovor Saveza jevrejskih opština u kojem se ističe da ne žele da zauzimaju zvanični stav, ali da je poređenje koje je izneo fudbalski klub Partizan neprimereno.

Saopštenje fudbalskog kluba Partizan prenosimo u celosti i bez ispravki.

“Poštovana gospodo,

Zahvaljujemo Vam se na vašem pismu od 07.04.2014. godine kojima ste ukazali na neprimerenost poređenja aktuelnog položaja FK Partizan u srpskom fudbalu sa položajem jevrejskih sportista u nacističkoj Nemačkoj.

Razumemo vašu povređenost takvim poređenjem, obzirom da je svima poznata tragična sudbina vašeg naroda, i molimo Vas da razumete da je ta rečenica nastala kao plod naše ogorčenosti zbog nepravde i diskriminacije kojoj smo izloženi u srpskim fudbalskim takmičenjima. Razmere te nepravde su takve da smo se osetili potpuno obespravljenim i nemoćnim u zaštiti naših prava. Želimo da naglasimo da namera FK Partizan, kao ni bilo kojeg njegovog člana, nije bila da na bilo koji način uvredi pripadnike jevrejskog naroda, niti da produbljuje istorijske rane, kao i da je naglašavanje neprimerene rečenice u medijima dobilo sasvim pogrešan kontekst i neželjenu konotaciju.

Podsećamo da FK Partizan gaji veoma bliske i prijateljske odnose sa brojnim pripadnicima jevrejskog naroda, što se moglo videti i po angažovanju gospodina Avrama Granta, bivšeg trenera FK Partizan.

Molimo Vas da svim članovima vaše zajednice koji su se osetili povređenim prenesete naše izvinjenje i čvrst stav našeg kluba da ćemo i u budućnosti razvijati prijateljske i bliske odnose sa svima, bez obzira na versku, etničku i rasnu pripadnost”, stoji u saopštenju.