FK Vojvodina i Ministarstvo omladine i sporta osudili gest mladih fudbalera

Fudbalski klub Vojvodina i Ministarstvo omladine i sporta osudili su gest nekoliko pionira Novosađana, koji su na jednoj fotografiji salutirali nacističkim pozdravom.

– FK Vojvodina je neprijatno iznenađena neprimerenim ponašanjem dela svojih mladih igrača nakon prvenstvene utakmice Pionirske lige Vojvodine odigrane u Bajši protiv Bačke Topole. FK Vojvodina je kroz svoju istoriju gajila najsvetlije tradicije našeg naroda, a to je antifašizam – ističe se u saopštenju novosadskog kluba.Vojvodina podseća i da je „veliki broj njenih igrača poginuo u u Narodnooslobodilačkoj borbi za vreme Drugog svetskog rata, a na stadionu „Karađorde”od 1964. godine sa ponosom stoji spomen ploča sa njihovim imenima”.

Klub iz Novog sada navodi i da ovakvo ponašanje dece koji su članovi kluba ne može da se tretira kao dečcija igra.

– Klub će angažovanjem i razgovorima sa roditeljima i decom ukazati na greške i učiniti sve da se one ne ponove – zaključuje se u saopštenju.

Gest pionira Vojvodine osudilo je i Ministarstvo omladine i sporta koje navodi da ovakav čin ne sme da prođe nekažnjeno.

– Sport mora biti nešto najčistije u našem društvu, a klubovi mesta gde se deca uče pravim i plemenitim vrednostima. Poražavajuće je da se bilo ko ovako ponaša, a još je tragičnije ako su u pitanju omladinci jednog fudbalskog kluba – navodi se u saopštenju ministarstva.

Na Fejsbuk stranici organizacije Antifašisticka akcija Novi Sad objavljena je fotografija pionira Vojvodine u klupskim trenerkama kako salutiraju načistickim pozdravom. Od sedam tinejdžera rođenih 1999. godine koji su na fotografiji, četvorica drže podignutu ruku.