FKCZ u kampanji protiv Karadžića: Crveno-beli poslali pismo fudbalskim subjektima u Srbiji

FK Crvena zvezda obratio se pismom svim fudbalskim subjektima u Srbiji tražeći podršku za svoju inicijativu da se smeni predsednik FSS Tomislav Karadžić.

Zvezda je u pismu klubovima Superlige, Prve lige, regionalnim savezima, sudijskoj i trenerskoj organizaciji, u koje je agencija Beta imala uvid, navela da samo nastavlja inicijativu od prošle godine. U tom dopisu se navodi da je rezultat inicijative od prošle godine bio formiranje radne grupe koja bi trebalo “da nadje optimalna rešenja” za fudbal u Srbiji.

– S obzirom da je od tada prošlo vec 6 meseci, a Tomislav Karadžić nije nijednom okupio formiranu radnu grupu, niti je pokazao želju da sprovodi bilo kakve rekonstrukcije i reforme, FK Crvena zvezda želi ovom prilikom da podseti sve svoje sportske prijatelje na dogovore koji su napravljeni tokom prošle jeseni i ovog proleća – navodi se u pismu koje je potpisao predsednik skupštine crveno-belih Svetozar Mijailović.

U dopisu se ističe da ovaj potez Zvezde nije izazvan time što šampionu Srbije u Kruševcu “nisu dosuđena tri penala”, već da je to bilo “inicijalna kapisla”.

– Zvezda reaguje zbog svega onoga zbog čega smo i počeli proteste prošle godine. Poverovali smo da Karadžić može da promeni sebe i svoj način rukovodjenja savezom, ali smo se prevarili. Dosta je bilo ponižavajućeg odnosa u koji nas FSS dovodi svojim postupcima (rukovođenjem saveza, suđenjem, analizom sudjenja, kažnjavanjima, nepoštovanju, saopštenjima itd). Ne radi se ovde samo o Crvenoj zvezdi, ovde je reč o srpskom fudbalu – navodi se u pismu.

Šampion Srbije naveo je da “kao najveći i najtrofejniji klub na ovim prostorima” “želi da preuzme punu odgovornost za dešavanja u srpskom fudbalu”.

– (Zato smo) zatražili od predsednika FSS Tomislava Karadžića da podnese ostavku u roku od 30 dana i na taj način inicira izbore na svim nivoima. Od fudbalskih izbora koje smo imali 2012. godine do danas, mnogo toga se promenilo u Srbiji, kako na fudbalskoj, tako i na društvenoj sceni – navodi se u pismu.

– Da bi fudbal u Srbiji krenuo napred, potrebni su nam izbori, potrebni su nam novi ljudi i nova energija. Crvena zvezda će imati kandidata za predsednika, a Tomislav Karadžić će takodje imati šansu da se kandiduje i u demokratskoj proceduri u skladu sa statutom FSS, dokaže koliko ga fudbalska Srbija stvarno podržava – napisala je Zvezda.

Crveno-beli su prošle godine pokrenuli inicijativu za smenu Karadžića navodeći da je on glavni krivac za opšte stanje u domaćem fudbalu.

Održavani su protesti, utakmice su kasnile, posle čega je Karadžić rekao da će podneti ostavku u decembru 2013. Nakon te najave održali su se radni sastanci i formirana je radna grupa koju su činili predstavnici FSS, Zajednice superligaša, predstavnika Zvezde,
Partizana i Vojvodine.