FOTO: Sevilja je pobednik Lige Evrope, Benfikino prokletstvo i dalje traje

Fudbaleri Sevilje osvojili su Ligu Evrope, pobedom nad Benfikom sa 4:2 posle penala na "Juventus Areni", pošto je posle 120 minuta igre bilo bez golova.

U startoj postavi Benfike našao se Miralem Sulejmani, ali je zbog povrede ramena morao da napusti igru već u 25. minutu.

Obe ekipe imale su veliki broj prilika da reše meč u regularnih 120 minuta, ali nisu uspele da budu precizne. Ipak, u promašajima je prednjačila ekipa iz Lisabona, ali treba istaći i fenomenalnu partiju golmana Andalužana Beta.

Tok utakmice:

Pored Miralema Sulejmanija na terenu u dresu Benfike i Filipa Đuričića koji je na klupi portugalskog prvaka, Srbija će imati još jednog predstavnika u finalu Lige Evrope. Naš najbolji arbitar Milorad Mažić biće četvrti sudija i jedini među nemačkim sudijama koje predvodi Feliks Brih.

Andalužani bi se trofejom pridružili Juventusu (1976/77, 1989/90, 1992/93), Interu (1990/91, 1993/94, 1997/98) i Liverpulu (1972/73, 1975/76, 2000/01), koji su tri puta osvajali ovo takmičenje koje se ranije zvalo Kup UEFA.

Pogledajte OVDE kakva je atmosfera vladala u Torinu pred početak utakmice.

Sastavi timova:

Trener Sevilje Unai Emeri odlučio se za sledeći sastav: Beto, Koke, Pareha, Facio, Alberto, Kariko, Mbia, Rejes, Rakitić, Vitolo, Baka. Šansu na klupi Andalužana čekaju: Varas, Navaro, Figueras, Marin, Ibora, Trohovski i Gameiro.

Strateg Benfike Žorž Žesus na teren izvodi narednih 11 igrača: Oblak, Maksi Pereira, Luizao, Garaj, Sikvera, Amorim, Gomez, Gaitan, Lima, Sulejmani, Rodrigo. Na klupi su ostali: Artur, Vitorija, Žardel, Almeida, Đuričić, Kavaleiro, Kardozo.

Prvo poluvreme:

Prvu pravu pretnju na utakmici videli smo od strane Sevilje. Rakitić je povukao kontru, dodao je loptu Vitolu koji je po zemlji centrirao u šesnaesterac Benfike, ali je Baka bio u ofsajdu. Interesantno je da ekipa iz Lisabona nije pobedila neku špansku ekipu na prethodnih 14 mečeva.

Srpski internacionalac Miralem Sulejmani u prvih deset minuta iznudio je dva žuta kartona – preoštro su nad njim startovali Facio i Moreno. Na veliku žalost, Srbin nije mogao da nastavi meč i u 25. minutu zamenio ga je Almeida.

Na torinskom stadionu u prvih 40 minuta nismo videli fudbalsku predstavu kakvu su svi očekivali. Tek pokoja polukontra razbije monotoniju, ali nedovoljno da se bilo šta rezultatski promeni.

Za dva minuta produženo je prvo poluvreme, a upravo u tom periodu Benfika je imala dve najbolje šanse i prokockala priliku da stekne vođstvo pred odlazak na odmor.

Najpre se Pereira našao sam ispred Beta i kao da je i sam bio iznenađen što nije bio ofsajd, a nije, pa je loše šutirao, a golman Sevilje je refleksno rukom sačuvao svoju mrežu, kao i prilikom dobrog udarca Rodriga iskosa sa desne strane.

Drugo poluvreme:

Au, kakav nastavak meča na torinskom stadionu. Benfika je u kratkom vremenskom periodu imala 3-4 neverovatne prilike. Lima je bio sam pred Betom, šutirao je iza njegovih leđa, ali jedan igrač Sevilje je izbacio loptu sa gol-linije. Desetak sekundi kasnije imali su još dve prilike, međutim, u oba slučaja su šutevi bili izblokirani Parehu i Rodrigu.

Ako je prvo poluvreme bilo nezanimljivo, bar do sudijske nadoknade, toliko je u nastavku viđeno dosta zanimljivih situacija. Pet minuta nakon što je Benfika propustila svoje šanse, uzvratila je Sevilja na isti način – Rakitić je odlično pronašao Rejesa koji je iskosa sa desne strane tukao tik pored dalje stative.

Neverovatno brzo se igralo u prvih 15 minuta drugog poluvremena, a posle serije napada Benfike zapretio je Rejes tako što je iz prve šutirao na centaršut Kokea sa desne strane, ali je Oblak bio na mestu samo što ga je Baka udario tom prilikom, pa je usledio kraći prekid dok mu se ukazala pomoć.

Zanimljivost: Benfika je poražena u poslednjih sedam velikih evropskih finala. Poslednji trofej u Evropi osvojili su u sezoni 1961/62, kada su osvojili tadašnji Kup šampiona. Upravo tada ih je smenjeni trener Gutman I ‘prokleo’.

Lima više nije znao kako da ugrozi gol rivala, pa je šutirao snažno sa više od 20 metara, ali je Beto izvukao loptu ispod same prečke i izbacio ju je u korner. Nakon toga je Benfika opet zapretila kada je golman Sevilje loše procenio let lopte, ali je Garaj glavom prebacio prečku.

Prvi produžetak:

Po ko zna koji put šansu je imao Lima, ovaj pt iz slobodnjaka sa dvadesetak metara u 90. minutu. Beto je opet bio nesavladiv.

Dva minuta kasnije Karlos Baka imao je jednu od najboljih šansi na utakmici, a bilo ih je gomila. Izbio je sam pred Oblakom, ali je šutirao pored gola.

Drugi produžetak:

Posle nešto kraćeg predaha, počeo je i drugi produžetak, a prvi se istakao Kevin Gameiro koji je udarcem iskosa sa desne strane zatresao samo spoljni deo mreže gola Benfike.

Ni posle 120 minuta nije bilo golova u finalu u Torinu, pa će fudbaleri Benfike i Sevilje šutiranjem penala odlučiti kome će pripasti trofej Lige Evrope.

Penali: Benfika – Sevilja 2:4

1. serija: Lima je pogodio za Benfiku, kao i Baka za Sevilju – 1:1

2. serija: Udarac Oskara Kardosa odbranio je Beto, dok je Mbia siguran – 1:2

3. serija: Beto je odbranio i Rodrigu, a za španski klub pogodio je Koke – 1:3

4. serija: Luisao je konačno pogodio za Benfiku, a Gameiro je golom doneo Ligu Evrope Sevilji – 2:4