FSS: Skandalozna je činjenica da se druga strana podsmeva ‘uspešno obavljenim poslom’

Fudbalski savez Srbije (FSS) optužio je goste da su direktni krivci za prekid utakmice Srbija - Albanija u Beogradu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

– Ocenjujemo da su gosti direktni krivci za prekid susreta i očekujemo da će disciplinski organi UEFA utakmicu registrovati rezultatom 3:0 u korist Srbije – navodi se u saopštenju FSS-a.

FS Srbije je saopštio i da su gosti iz Fudbalskog saveza Albanije dočekani na najbolji mogući način i da „zbog toga zabrinjava činjenica” da nisu učinili išta posle odluke zvaničnika da meč bude nastavljen.

– Sumirajući stavove, FSS izražava zgražavanje nad viđenom provokacijom i strah da je u pitanju unapred smišljeni scenario terorističke akcije usmerene pre svega protiv interesa države Srbije – piše u saopštenju FSS-a.

Takođe, FSS od UEFA zahteva da reaguje kao u slučaju Đenova i pristupi po istim aršinima, kada je srpski savez kažnjen zbog ponašanja svojih navijača na gostujućem stadionu.

– Događaji za vreme meča koji su doveli do prekida, ali i ponašanje i reakcije igrača, selektora i zvaničnika albanske reprezentacije, odnosno ljudi koji su bili direktni saučesnici nasilja nad fudbalom sa jasnom političkom konotacijom, govore nam o neverovatnoj i sramotnoj sinhronizaciji celog slučaja koji je za cilj imao samo jedno – izazvati prekid utakmice – navodi se u saopštenju.

FSS je upzorio Evropsku fudbalsku uniju (UEFA) da slični događaji mogu da se dogode i na drugim stadionima širom kontinenta i da ubuduće mere bezbednosti moraju da se predvide.

FSS je naveo da „nikada nije bežao od odgovornosti”, ali da „zbog pravde i istine” neće i ne želi da dozvoli da krivci za „silovanje fudbala” od sebe prave žrtvu.

– Skandalozna je činjenica da se druga strana podsmeva „uspešno obavljenim poslom”, ne samo FSS i narodu Srbije, nego, usuđujemo se reći i UEFA – piše u saopštenju srpskog nacionalnog saveza.

FSS je nazvao „poražavajućim i providnim” reči albanskog premijera Edija Rame da je „ponosan što su crveno-crni pobedili” i da „žali komšije jer su u svet poslale ružnu sliku”.

FSS je najoštrije osudio nasilje na stadionu Partizana i „sramnu politizaciju fudbala” koja se kosi sa svim propisima UEFA i FIFA.