FSS: Sudije pravile niz grešaka, više nego prošlih sezona

Odbor za hitna pitanja FSS zaključio je uz četvrtak da sudije u Jelen Superligi greše više nego prethodnih sezone, kao i da rade pod velikim pritiskom.

Članovi Odbora su istakli čuđenje na zaključak UO Zajednice Superligaša kojim je suđenje u JSL ocenjeno zadovoljavajućim, jer u javnosti stvaraju drugačiju sliku.

FSS se osvrnuo i na žalbu FK Sloboda u vezi sa regularnošću lige, istakavši da su Užičani u prethodnih 13 žalbi nekada bili u pravu, ali nekad nisu.

Saopštenje FSS nakon sednice Odbora za hitna pitanja prenosimo u celosti:

“U prostorijama Sportskog centra FS Srbije u Staroj Pazovi danas je održana sednica Odbora za hitna pitanja FSS. Sedicom je predsedavao Tomislav Karadžić, predsednik domaće organizacije.

Osnovna tema današnje sednice najoperativnijeg tela bila je analiza u vezi takmičenja u Jelen Superligi. Zbog toga, sastanku su prisustvovali i predsednik Sudijske komisije Izvršnog odbora FS Srbije Bogoljub Stepanović i predsednici Odbora za delegiranje suđenja i posmatrača sudija Zoran Petrović i Odbora za analizu suđenja i rangiranje sudija Zdravko Jokić. Njih trojica su, svako sa svog aspekta rada, podneli izveštaje o radu, a koji su od njih zatraženi.

Zajednički zaključak je da su sudije rade pod velikim pritiskom i da su napravili niz grešaka na terenu, čak i više nego prethodnih sezona. Podsećamo da je FS Srbije na početku tekuće sezone mnogo toga uložio u suđenje, kao što je između ostalog uvođenje šest arbitara i komunikacija na terenu, kako bi se omogućio kvalitetniji rad sudija kako bi se i na taj način greške arbitara svele na minimum.

Poseban osvrt je izvršen u slučaju FK Sloboda iz Užica. Na osnovu predstavljene analize iz njihovih žalbi, a Užičanini su se žalili 13 puta u dosadašnjih 27 kola, jasno je zaključeno da su u nekim slučajevima i bili u pravu, kao što nekada i nisu, odnosno da je bilo primera kada su oštećeni i njihovi protivnici. Na današnjoj sednici zahtevano je od predstavnika sudijske organizacije maksimalna ozbiljnost u poslednja tri kola i da se na utakmice delegiraju najspremnije i najbolje sudije.

Članovi Odbora za hitna pitanja izrazili su čuđenje da su na jučerašnjoj sednici Upravnog odbora Zajednice klubova Jelen Super lige predstavnici čak 14 od 16 klubova izrazili zadovoljstvo suđenjem u tekućoj sezoni, a u medijskim nastupima izjavama stvaraju drugačiju sliku. Smatramo da su sednice Upravnog odbora Zajednice klubova Jelen Super lige mesto gde se rešavaju svi problemi koji opterećuju elitni rang takmičenja i s tim u vezi pozivamo predstavnike klubove da u medijima ne stvaraju tenziju do završetka takmičenja.

Ipak, osnovna poruka je da će najdetaljnija analiza svega prikazanog u kompletnoj sezoni Jelen Super lige biti izvršena na junskoj sednici Izvršnog odbora FS Srbije, po završetku aktuelne sezone. Poseban osvrt tom prilikom biće na suđenje na srpskoj elitnoj sceni, kako u slučaju sudija, tako i u slučaju članova svih nadležnih odbora. Određene sudije su već kažnjene, rad ostalih biće ocenjen, što će podrazumevati i određene kadrovske promene. Biće donesena adekvatna rešenja, na koja će uticati dosadašnji rad svakog pojedinca.

Tom prilikom biće reči, a uslediće i brza odluka na osnovu donesenih zaključaka na toj sednici, o eventualnoj promeni sistema takmičenja u Jelen Superligi. Određene ideje već postoje, kao što su uvođenje još jednog mesta u baražu i eventualna promena broja klubova u ligi, ali će se sa njihovim obelodanjivanjem sačekati do izjašnjavanja članova Izvršnog odbora FS Srbije, kao i članova Zajednice klubova Jelen Super lige. Osnovna želja je podizanje interesovanja domaćeg elitnog takmičenja i eliminisanja insinuacija oko postojanja “burazerskih odnosa” između određenih klubova.

Na sastanku su razmatrana i brojna pitanja u vezi rada Centra za edukaciju fudbalskih trenera FS Srbije. U tom cilju, izabrana je Konkursna komisija u sastavu Dušan Savić, Miloljub Ostojić i prof. Voja Milosavljević. Donesena je dopuna Odluke o iznosima taksi utvrđenih propisima, kao i niz drugih odluka neophodnih za normalan rad”.