FSS traži od FIFA-e opoziv odluke o Kosovu

Već na prvoj utakmici po donošenju pomenute odluke viđen je niz propusta, grešaka i vređanja nacionalnih simbola Republike Srbije.

Fudbalski savez Srbije uputio je danas hitno pismo protesta predsedniku Svetske fudbalske federacije (FIFA) Jozefu Blateru, a povodom događaja viđenih na jučerašnjoj prijateljskoj utakmici između reprezentacija takozvane i samoproklamovane države Kosova i selekcije Haitija, odigrane u Kosovskoj Mitrovici.

„Članovi Odbora za hitna pitanja FIFA su na sednici održanoj 13. januara ove godine doneli jednostranu odluku o omogućavanju odigravanja prijateljskih utakmica seniorske selekcije takozvanog FS Kosova, ali pod određenim striktnim uslovima – bez isticanja bilo kakvih nacionalnih obeležja na dresu, stadionu, bez intoniranja nacionalnih himni i uz obavezno postavljanje zvezdice u veličini slova „O” pored imena Kosovo. Već na prvoj utakmici po donošenju pomenute odluke viđen je niz propusta, grešaka i vređanja nacionalnih simbola Republike Srbije.

Naime, jasno smo došli do dokaza da su igrači domaćeg tima na dresu nosili grb takozvanog FS Kosova. Ovo posebno čudi obzirom da su zvanična lica na utakmici morala da pregledaju opremu uoči početka i u skladu sa odlukom Odbora za hitna pitanja FIFA narede uklanjanje istih. Pored zvaničnika, utakmici je prisustvovao i specijalni posmatrač FIFA, koji takođe nije reagovao. U tom cilju, FS Srbije zahteva pokretanje disciplinskog postupka protiv svih zvaničnika ove utakmice.

Pre početka utakmice ispred stadiona, navijači su zapalili zastavu Republike Srbije i na najteži mogući način vređali simbole naše zemlje. Tokom utakmice pristalice domaćeg tima su pogrdnim povicima vređali srpsku naciju i državu.

FS Srbije je 18. februara ove godine, a po dobijanju informacije da će pomenuti meč biti odigran u Kosovskoj Mitrovici, uputio zvanični dopis FIFA, upozoravajući ih o mogućim negativnim posledicama te odluke. Naime, u severnom delu Kosovske Mitrovice živi veliki broj građana srpske nacionalnosti i izbor grada-domaćina smo predstavili kao planiranu provokaciju.

Na žalost, sve se dogodilo kako smo i pretpostavljali. Naša strahovanja da će fudbalska utakmica biti iskorišćena u političko-propagandne svrhe i sa željom proklamovanja nepostojeće državnosti, pokazala su se kao apsolutno tačna.

Još po donošenju pomenute odluke članova Odbora za hitna pitanja FIFA, FS Srbije je upozorio da će ideja nadležnih u FIFA o “omogućavanju uslova da sva deca igraju fudbal”, doživeti fijasko na delu. Tada smo ukazivali čelnicima FIFA da neće videti realizaciju te parole, već pretvaranje fudbalskih utakmica u istinski paravan političkog delovanja, što je po Statutu FIFA najstrožije zabranjeno. Fudbal je juče u Kosovskoj Mitrovici bio u sasvim drugom planu, a predstava je iskorišćena kao direktan akt napada na Republiku Srbiju, naše građane, simbole i državnost.

Delujući u tom smeru, FS Srbije od čelnika FIFA očekuje hitnu reakciju u vidu izricanja kazni zbog pomenutih scena vandalizma, nacionalizma, šovinizma i ksenofobije. Takođe, FS Srbije se najoštrije distancira od donesene odluke članova Odbora za hitna pitanja FIFA i zahteva njeno proispitivanje i opozivanje. Svi članovi fudbalske porodice Srbije su u prethodnom periodu činili maksimalne napore i pokazali ogromnu dozu razumevanja za kompletnu i kompleksnu situaciju, ali zahtevamo da fudbalski sport ne bude paravan za političko delovanje međunarodno nepriznate takozvane države Kosovo.

O sadržini pisma protesta upućenog predsedniku FIFA Jozefu Blateru FS Srbije će obavestiti i predsednika UEFA Mišela Platinija”, stoji u saopštenju FS Srbije.