“FUDBAL NAM JE BOLESTAN! Piksi ima harizmu ko Antić, Kokezu neću ni da komentarišem”

Oštre reči upućene FS Srbije...

screenshot/youtube.com/FSS

Tolike promene su se desile u Fudbalskom savezu Srbije u prethodnom periodu – novi selektor, direktor, predsednik…

Očigledno je da srpski fudbal već duže vreme stagnira, nema rezultate i što je možda još zabrinjavajuće – nedostaju igrača koji igraju na vrhunskom nivou.

Kao neko ko je bio u sistemu FSS-a (kao selektor mlade reprezentacije) i godinama poznaje prilike u srpskom fudbalu, Neško Milovanović je više nego relevantan sagovornik da porazgovaramo na temu posrnuća, kao i boljitka srpskog fudbala.

Iako je na startu kvalifikacija naša selekcija savladala Irsku sa 3:2, jasno je da je bilo problema u igri, ali jasno je i da je Dragan Stojković Piksi uneo novu, prekopotrebnu, energiju među “Orlove”.

– Imam veliko poštovanje i poverenje u Piksija. Mislim da će doneti dosta našem fudbalu. Da naš sumorni i tužni fudbal konačno krene u pravom smeru. Pre svega mislim da je Piksi čovek koji ima autoritet i ima harizmu da nas “veže” kao pokojni Antić – rekao je Neško Milovanović za Meridianbet Spor.

Deluje da bi odlaskom Slaviše Kokeze, fudbal u Srbiji mogao da dobije neko novo poglavlje, ali Neško ima malo drugačiji stav.

Što se tiče ostavke Kokeze, ne bih komentarisao to. Nije sporno ime, mnogo je bitno da bude čovek ko ima petlju da se suoči sa problemima, da ima sistem rada menadžerskog i sporskog sektora. Ako se budemo varali i ako budemo stavljali probleme pod tepih to nas vodi direktno u ambis! Moramo da bude iskreni. Sam način rada mora da se menja. Ime nije bitno, ali mora da ima organizacione sposobnosti, menadžerske, mora da zna da rukovodi jednim kompleksnim sistemom.

U medijima se najviše pominje ime Nemanje Vidića kao novog predsednika. Javno se oglasio i Nemanja Matić koji je spreman da mu pomogne.

Vidić i Matić su dosta toga doneli našem fudbalu. Svako ko kaže nešto protiv njih ili ima kompleks niže vrednosti ili ne zna ništa o fudbalu. Najbitnije je da se locira problem. To vam je kao kada ste kod doktora, fudbal nam je bolestan! I moramo da ga izlečimo – kaže Neško za Meridianbet Sport.

Milovanović je bio selektor mlade reprezentacije da bi nakon kratkog perioda bio naprasno smenjen.

– Na moju žalost, a na sreću mnogih bio sam selektor samo dva meseca. Niko sem vas mi nije postavio to pitanje vezano za moj mandat. Nikakvu izjavu nisam dao. Pravo onoga ko vodi Savez je da odlučuje ko će biti selektor. Oni su tada videli da mogu da vodim, pa posle da ne mogu. Ispoštovao sam to bez ijednog komentara. Reprezentacija je kult kojem moramo svi da težimo.

Na naše pitanje zašto se nije zapitao ili bar javno oglasio, usledio je odgovor kao iz topa:

Nisam želeo tada, kao ni sada da narušavam rad selektora i mlade selekcije i zato se nisam oglašavao…

Prosto neverovatno zvuči da Milovanović nije dobio nikakav razlog što je smenjen sa klupe mlade reprezentacije Srbije?! Da nije možda kao Slavoljub Muslin trpeo pritiske od strane čelnika Saveza?

Poznat sam kao čovek koji ne trpi pritiske i tako uvek radim bez obzira na to ko je na čelu Saveza! Neću da kažem da su pritisci. Nikada nisam dobio razlog što sam smenjen – ostavlja bez teksta Milovanović.

Pitanja mu nije trebalo ni postavljati…

– Da budem iskren, nisam ni pitao zašto sam smenjen. Mirno sam prihvatio odluku da odem, kao i to da budem postavljen za selektora. Uvek sam za to da bude dogovora i ne može stalno neko da bude kriv.

Na samom kraju, Neško je pružio potpunu podršku Piksiju.

U veoma teškom ambijentu, tmurnom za fudbal Piksi je preuzeo reprezentaciju. Imao je fenomenalan ugovor u Kini… Da se odluči na ovakav korak… To je veliki rizik, pokazao je da ima petlju da preuzme stvar kada je najgore. Nadam se da će imati puno uspeha – zaključio je Neško razgovor za Meridianbet Sport.