Fudbal nije samo za muškarce: Ove dame su najbolje igračice svih vremena (FOTO)

Istorija ženskog fudbala prolazila je kroz izrazito turbulentne periode. Ipak, od kako se od 1991. igraju Svetska prvenstva, došlo je do naglog porasta interesovanja, ali i kvaliteta. U Srbiji i nije toliko popularan, ali je u ostalim delovima planete poprilično razvijen. Ovo su, prema mišljenjima mnogih, najbolje igračice svih vremena.

 

Mia Ham, legenda ženskog fudbala (Foto: wikipedia.org)

10. Renata Lingor

Iz profesionalnog bavljenja fudbalom povukla 2008. godine, a tokom 22-godišnje karijere bila je okosnica Frankfurta i Nemačke reprezentacije.

Bila je izuzetno tehnički potkovana i vrstan izvođač slobodnih udaraca. Za Nemačku je odigrala 147. utakmica po čemu je na petom mestu te zemlje, a broj medalja koje je osvojila ostaviće vas bez daha.

sa Frankfurtom: pet nacionalnih šampionata, pet državnih kupova i dva evropska takmičenja.

sa reprezentacijom: dva puta svetski prvak, dva puta evropski prvak, dva treća mesta na Olimpijskim igrama.

9. Kristin Sinkler

Sinkler, kapiten Kanade i najbolji strelac u istoriji reprezentacije, vodila je svoju zemlju do Konkakaf prvenstva 2010. godine, kao i do zlata 2011. na Panameričkim igrama. Narednog leta je sa Kanadom došla do bronze na Olimpijskim igrama u Londonu.

Reprezentativni dres je nosila neverovatna 222. puta, a i broj pogodaka koje je postigla joj je trocifren – 153.

Ova 31-godišnjakinja trenutno nastupa za Portland Tornse, a do sada je šampionat SAD osvajala u dva navrata.

 

8. Kristin Lili

Nijedna Amerinkanka nije odigrala više mečeva od nje za nacinalni tim. Do 2010. godine zabeležila je 352 nastupa za reprezentaciju postigavši 130 golova.

I njen broj trofeja koje je osvojila tokom karijere je i više nego impozantan: sa svetskih prvenstata ima dva zlata i tri bronze, dok je na Olimpijskim igrama u dva navrata podizala pehar namenjen šampionu, uz jedno treće mesto.

Karijeru je 2011. godine završila u Boston Brejkersima.

7. Kristijan

Ono što su za selekciju SAD bile Kristin Lili i Mia Ham, to za Brazil bejahu Kristijan i Marta. Njeno puno ime je Kristijan Rozeira de Souza Silva.

Ova 28-godišnja fudbalerka koja igra u navali, osvajala je srebrne medalje na Olimpijskim igrama 2004. i 2008, a zanimljivo je da je u oba navrata njena zemlja izgubila u finalu od Amerikanki u produžecima. Nije imala sreće ni na Svetskom prvenstvu 2007. pošto su Brazilke u meču za zlato izgubile od Nemica (2:0).

Za reprezentaciju je odigrala 45 utakmica i postigla 31 gol.

 

Foto: wikipedia.org


6. Sun Ven

Kina je bila jedna od prvih velesila u svetu ženskog fudbala. Najmnogoljudnija država planete je na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. uzela srebro, a isto odličje osvojeno je na Svetskom prvenstvu tri godine kasnije

Glavna igračica Kine bila je upravo Sun Ven, a na 152. utakmice za nacionalni tim postigla je 106 golova.

Velika čast upriličena joj je 2002. godina kada je, zajedno sa Amerikankom Mišel Ejkers, proglašena za najbolju igračicu 20. veka.

5. Ebi Vambah

Ušla je u istoriju ženskog fudbala kao najbolji strelac na reprezentativnom planu pošto je za selekciju Sjedinjenih Američkih Država mrežu zatresla čak 160 puta. Takođe, zabeležila je i 61. uspešno dodavanje saigračicama.

Ova 33-godišnjakinja prosto obožava da igra na najvećim svetskim fudbalskim pozornicama. Na utakmicama svetskih prvenstava ili olimpijskih igara postigla je čak 22. gola.

 

4. Homare Sava

Predstavlja jednu od najboljih igračica sredine terena svih vremena. Ova Japanka je prvi nastup u seniorskoj konkurenciji zabeležila sa svega 12 godina, a tri godine kasnije je debitovala i za reprezentaciju

Na Svetskom prvenstvu 2011. godine proglašena je za najbolju fudbalerku šampionata, a bila je i najbolji strelac (Japan je osvojio prvenstvo). Prošle godine je na Olimpijskim igrama u Londonu osvojila srebro.

3. Birgit Princ

Postavila je standarde u ženskom fudbalu po nekoliko osnova. Postala je najbolji strelac u istoriji, ako se izuzmu Amerinkanke. Na 214 utakmica golu se radovala 128 puta. To je samo za dva manje od osme na našoj listi, Lili, a „Jenki devojka” je odigrala čak 138 utakmica više od Nemice.

Tri puta je proglašena za najbolju na svetu po izboru FIFA, sa Nemačkom je osvajala svetska prvenstva 2003. i 2007. godine, a na Olimpijskim igrama je triput bila bronzana (2000, 2004. i 2008.).

Na klupskom nivou, čak osam puta bila je šampion Bundeslige.

2. Marta

Brazilka, kojoj je puno ime Marta Vieira da Silva, možda je i najtalentovanija igračica u istoriji, a u prilog tome dovoljno je pomenuti da je, počevši od 2006. godine, pet puta u nizu proglašavana za najbolju fudbalerku sveta. Ipak, sa reprezentacijom još uvek čeka da osvoji neku od bitnijih internacionalnih titula.

Doduše, uvek je bila blizu zlata. Pre sedam godina osvojila je srebro na Svetskom prvenstvu posle poraza u finalu od Nemačke. Na Olimpijskim igrama 2004. i 2008. godine bila je bronzana.

Za Brazil je odigrala 91. utakmicu i postigla isto toliko golova.

1. Mia Ham 

Smatra se prvim superstarom ženskog fudbala, dres reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država prvi put je obukla sa 15 godina, a sa 19 je došla do titule svetskog šampiona i to na prvom prvenstvu održanom 1991. u Kini.

Na planetarnim šampionatima ima dva zlata i dve bronze, dok su pod njenim liderstvom SAD dvaput bile prve na Olimpijskim igrama, uz jedno treće mesto.

Sve doskora je bila najbolji strelac svoje zemlje, a neke od njenih najblistavijih trenutaka u karijeri pogledajte u snimku ispod: