FUDBAL ODAVNO NIJE NAJVAŽNIJI NA TRIBINI: Pogledajte NAJKRVAVIJE TUČE u istoriji VEČITOG DERBIJA! (FOTO, VIDEO)

156. veciti derbi
BETA

Jezive scene sa 156. večitog derbija prepričavaće se danima, a mi ćemo vas podsetiti na još neke koje su obeležile okršaje dva najveća rivala u našoj zemlji.

 

Po ko zna koji put, dan nakon najveće utakmice u Srbiji glavna tema nije sport, nije fudbal, nisu igrači – već navijači. Još jedan “večiti” derbi ostao je u senci nemilih scena koje su viđene na južnoj tribini, gde je sinoć izbila velika tuča između navijača Partizana. Možda i najskandaloznija na derbijima, obzirom na to da su huligani bili potpuno goli, krvavi i pretučeni. 

Bio je to jedan od najvećih i najbrutalnijih međusobnih sukoba u istoriji južne tribine. Na kraju se sve završilo kao pokušaj puča. “Alkatraz” je odbranio “šipku”, a totalno je osramotio “grobare” koji su pokušali da preuzmu jug.

Iako su incidenti na mečevima koje međusobno igraju Partizan i Crvena zvezda česti, ono što smo mogli sinoć da vidimo je nešto, zaista, nesvakidašnje. Ali, izgleda da je to, nažalost, slika i prilika “večitog” derbija.

 

Jezive scene sa 156. večitog derbija prepričavaće se danima, a mi ćemo vas podsetiti na još neke koje su obeležile okršaje dva najveća rivala u našoj zemlji.

Crvena zvezda – Partizan, 17. novembar 1989.

Opšta tuča navijača dogodila se u 85. derbiju na kojem je prisustvovalo preko 100 hiljada gledalaca. Tada su “delije” i “grobari” napravili pravio haos na terenu. 

Naime, Zvezda je slavila minimalnim rezultatom 1:0, a pošto je meč bio završen navijači crveno-belog tima uleteli su na teren kako bi sa fudbalerima proslavili pobedu. Potom je usledio nerazumljiv ulazak pristalica Partizana, da bi teren ubrzo postao pravo “srednjovekovno bojište navijačke vojke”. Obezbeđenje je bilo nemoćno…

Crvena zvezda – Partizan, 20. mart 1999.

U martu, 1999. godine kada se igrao 112. derbi, utakmica na “Marakani” prekinuta je u drugom poluvremenu, pri rezultatu 2:2.

Tada je grupa navijača crveno-belog tima upala na teren sa bakljama i krenula ka jugu. Tom prilikom, pojedini su pokušali da se obračunaju i sa fudbalerima Partizana, ali su Zvezdini igrači intervenisali i uspeli da smire pomahnitale huligane. 

Partizan – Crvena zvezda, 30. oktobar 1999.

Bilo, ne ponovilo se.  U godini u kojoj smo doživeli i bombardovanje od strane NATO pakta, ni fudbalski “večiti” derbi nije mogao da prođe bez tragičnih posledica. Taj 30. oktobar 1999. godine zauvek će ostati upisan kao jedan od najcrnjih dana srpskog sporta. 

Igrao se 113. derbi kada su “grobari” sa zuga ispalili signalne brodske rakete ka severu, a jedna je nažalost završila na grudima navijača Zvezde – Ace Radovića, koji je tada imao samo 17. godina.

Crvena zvezda – Partizan, 14. oktobar 2000.

Derbi 8. kola fudbalskog prvenstva Jugoslavije između Crvene zvezde i Partizana, odigran 14. oktobra 2000. godine, prekinut je posle pet minuta zbog opšte tuče navijača dva tima koji su utrčali na teren stadiona Crvene zvezde.

Grupica “grobara” ušla je u teren i tom prilikom napala redare i pojedine fudbalere Zvezde. Ubrzo su uzvratile i navijači domaćeg tima, posle čega je došlo do opšte tuče na terenu našeg najvećeg stadiona.

Tada je povređeno 35 navijača, kao i dvojica pripadnika MUP-a. Povrede su nanete tupim predmetima, delovima stolica, šutiranjem i pivskim bocama.

Crvena Zvezda – Partizan, 23. april 2005.

Haos na tribinama vladao je i u 124. derbiju, koji se odigrao na “Marakani”. Tada se dogodila tuča na istočnoj tribini tokom utakmice, koja se kasnije nastavila i po ulicama Beograda. Epilog je 87 uhapšenih navijača, 19 povređenih građana i 18 policajaca.

Partizan – Crvena zvezda, 18. oktobar 2014.

Tuča na 147. derbiju predstavljala je najavu za krvave sukobe na “Marakani”. Grupa navijača Partizana krenula je u napad na pristalice Zvezde koje su bile u uglu istoka prema severu, a zatim je došlo i do bliskog susreta, preskakanja ograde i tuče u koju se umešala i Žandarmerija…

Crvena zvezda – Partizan, 25. april 2015. 

Ovaj derbi, 148. po redu, okarakterisan je u medijima kao “derbi srama”.

Naime, reč je o jednoj od najvećih i najkrvavijih tuča između “delija” i “grobara”. Tada su pristalice “zabranjenih” izazvale pravi haos na tribini.

 

Pet minuta pre nego što je utakmica počela, oni su krenuli kao po komandi ka severu i usput se sukobili sa navijačima Zvezde koji su bili na istoku. Ubrzo je došlo do velikog okršaja, koji je uslovio pokušaj navijača sa severa da preskoče ogradu i pređu na istok kako bi se sukobili sa “grobarima”.

Zatim je usledila i tuča sa Žandarmerijom, koja je upala na severnu tribinu i nastao je opšti haos, a sve to možete videti u priloženom snimku.

Crvena zvezda – Partizan, 16. april 2016.

Preslikana situacija sa 148. viđena je i na 151. večitom derbiju. “Grobari” su ponovo krenuli sa istoka ka severu, kada je došlo do sukoba sa navijačima Zvezde na istoku, i opet su “delije” pokušale sa severa da prođu na istok i sukobe se sa “grobarima”, a zatim je Žandarmerija ušla na sever i počela je brutalna tuča.

Dakle, ovo su bile izdvojene neke od najvećih tuča koje su se dogodile na stadionima Partizana i Zvezde.

Važno je napomenuti, da se incidenti mnogo češće dešavaju pre i posle derbija, van stadiona. Upravo te tuče, nažalost, prethode svakom okršaju dva najveći kluba u Srbiji… 

Zabrinjavajuće je što se ovom ogromnom problemu još uvek nije stalo na put.