BEZ GOLOVA NA MARAKANI: Partizanu remi ko pobeda, bleda igra udaljila Zvezdu od titule – 0:0

Večita priča po 148. put. Derbi koji će ostati u senci nemilih scena, uoči početka meča, završen je bez golova i podelom bodova Crvene zvezde i Partizana. Tako su crno-beli na korak bliže tituli, dok će odbrana trofeja u nastavku šampionata biti mnogo teži zadatak za tim Nenada Lalatovića.

ž

 
Utakmica je počela sa skoro 45 minuta zakašnjenja zbog nereda navijača na stadionu „Rajko Mitić”.
 
Partizan je sa 57 bodova zadržao pet bodova prednosti nad Crvenom zvezdom.
 
U narednom 25. kolu, u sredu, Crvena zvezda će igrati na gostujućem terenu protiv Donjeg Srema, a Partizan kao domaćin protiv Jagodine.
 

Crvena zvezda – Partizan 0:0

Stadion: „Rajko Mitić”. Sudija: Milorad Mažić. 

Crvena zvezda: Rajković, Cvetković, Pavićević, Jovanović, Anđelković, Kovačević, Stojanović, Lazović, Katai, Jović, Parker. Trener: Nenad Lalatović

Partizan: Ž. Živković, Bandalovski, B. Ilić, Balažic, Volkov, Drinčić, Brašanac, A. Živković, Babović, S. Ilić, Grbić. Trener: Zoran Milinković

UHAPŠENO 12 NAVIJAČA PARTIZANA:

*Sukob na prostoru iza južne tribine Zvezdinog stadiona od nekoliko minuta se dogodio između navijača Partizana i žandarmerije. Grobari su bakljama zasuli pripadnike organa reda i mira, posle svega, epilog je 12 uhapšenih navijača gostujućeg tima.

Utakmica je kasnila skoro 45 minuta!

Uoči samog početka utakmice došlo je do tuče navijača sa severne i istočne tribine, pa je morala da reaguje i žandarmerija. Sve vreme lete stolice i upaljene baklje u tuči između navijača Zvezde i policije, koja nikako da obuzda situaciju.

Sudija Milorad Mažić je povukao fudbalere oba tima u svlačionicu, dok se situacija ne smiri.

Fudbalski „večiti” derbi trebalo je da počne u 18 časova, fudbaleri su nekoliko minuta ranije izašli na teren, a tada je uveliko trajala tuča navijača.

Navijači Partizana sa istočne tribine krenuli su ka severnoj, odakle su navijači Zvezde krenuli ka njima i nekoliko minuta pre početka utakmice došlo je do sukoba. Huligani su se gađali bakljama i stolicama, a zatim je na tribine stigla i žandarmerija i odvojila ih.

Nakon toga, započeo je sukob navijača Zvezde i žandarmerije na severnoj tribini, kada su pristalice crveno-belih gađali žandarmeriju stolicama i raznim predmetima. Žandarmerija koja je bila raspoređena na južnoj tribini prebacila se na severnu, ali situacija se nije smirila.

TOK MEČA:

Strasti su se posle 45 minuta smirile, Mažić je izašao na teren sa fudbalerima oba tima. Utakmica je konačno počela.

Izgleda da se tenzija sa tribina prenela i na igrače, pa smo u uvodnim minutima mogli da gledamo veoma grub početak meča. Jovanović (inače debitant) je već u trećem minutu dobio žuti karton. Zvezdini igrači su bukvalno pokosili Babovića, Živkovića, Drinčića…

Što se tiče igre, mnogo bolje je započeo Partizan. vršio je pritisak, bio agresivniji, otuda i oštrih startova domaćih igrača.

Usledio je prvi ozbiljniji napad. Posle izbijene lopte Branko Ilić pronašao je Volkova na levoj strani, levi bek zavrnuo po zemlji u peterac, odakle je klizećim startom izbio Savo Pavićević. Posle udarca iz ugla stvorila se gužva, ali je odbrana Crvene zvezde otklonila opasnost. 

Crno-beli nisu dozvoljavali domaćinu da razvije igru. Odmah su napadali, vrebali iz kontre, imali inicijativu.

Zvezda je bila bezopasna, dok je Partizan konstantno napadao.

Tek u 23. minutu crveno-beli su uspeli da se oslobode pritiska. Zvezda je odgovorila preko Darko Lazovića, koji je prihvatio loptu na desnom boku, uneo je unutra i šutirao levom nogom po zemlji, ali je Živko Živković odbranio.

Najbolju šansu Partizan  je imao u 31. minutu, kada je Ilić odlično pronašao Babovića, koji je reagovao i pomalo amaterski, pošto je sa pet-šest metara uspeo da pošalje loptu pored stative.

Do kraja poluvremena pokušao je još Andrija Živković daleko iznad gola, pa se na odmor otišlo bez golova.

Najbolju priliku u nastavku imala je Zvezda, koja je sve agresivnija, a na centaršut sa desnog krila Parker je usamljen sa ivice peterca glavom šutirao pored leve stative, što je prilično iznerviralo Lalatovića.

Ubrzo je usledila i najbolja šansa na utakmici, koju je imao Partizan u 63. minutu kada je posle kornera sa leve strane i gužve pred golom Rajkovića šutirao Balažic, ali je Cvetković sa same gol-linije sprečio da lopta završi u mreži.

Derbi je prekinut na Marakani u 64. minutu usled velike bakljade na južnoj tribini koju su napravili navijači Partizana, pa je sudija Mažić poslao igrače do klupa, jer zbog dimne zavese nisu mogli da vide na metar od sebe. 

 

Utakmica je nastavljena. Igra se rasplamsala.

Već u sledećem napadu aktuelni šampion mogao je da kazni loš kontranapad Grbića, koji je propustio da proigra Volkova na levom boku. Mihailo Ristić, koji je zamenio Sašu Stojanovića uposlio je Jovića koji je bio brži od odbrane, šutirao iz prve, ali je sada bio red da se istakne Živko Živković. Zvezda je postajala sve opasnija – Kataija je faulirao Balažic i dobio žuti karton, pre nego što je Lazović gađao pravo u golmana gostiju.

Sudija Milorad Mažić produžio je derbi sedam minuta, a u četvrtom nadoknade Andrija Živković propustio je sjajnu šansu da verovatno donese pobedu Partizanu. Sjajnim lažnjakom izbacio je Anđelkovića iz igre, ali je njegov udarac sa nekih desetak metara izblokirao Vukašin Jovanović.

Pola minuta kasnije Šaponjić gura za novajliju Nikolu Ninkovića pre kojeg istrčava Rajković. Ceo stadion strepeo je u poslednjem minutu kada je Drinčić oboren na istom mestu sa kojeg je rešio prethodni derbi. Bivši crnogorski reprezentativac ponovo je pokušao iz slobodnjaka, ali je šutirao preko gola.

Međutim, to je bio poslednji detalj na utakmici koja je završena bez golova, a posle koje će Partizan biti mnogo zadovoljniji jer i dalje ima pet bodova prednosti.