Sećanje na Bari: Dan kada se Crvena zvezda popela na krov Evrope

Bari
crvenazvezdafk.com

Fudbalski klub Crvena zvezda na današnji dan pre 24 godine postao je šampione Evrope, a istorijski uspeh biće obeležen u Požarevcu od 19 časova.

 

Rukovodstvo kluba i pojedini аkteri meča Crvenа zvezdа – Olimpik, biće gosti ovog dogаđаjа, predviđeno je gledаnje utаkmice, slikаnje sа trofejom i druženje.

Tim Ljupka Petrovića je 29. maja 1991. godine, na stadionu “Sveti Nikola”, u finalu KEŠ posle izvođenja penala savladao je Olimpik iz Marseja sa 5:3, pošto posle 120 minuta nije bilo golova.

U penal seriji Robert Prosinečki, Miodrag Belodedić, Dragiša Binić, Siniša Mihajlović i Darko Pančev bili su precizni, a Zvezdin golman i kapiten Stevan Stojanović odbranio je udarac čuvenom francuskom reprezentativcu Manuelu Amorosu.

Zvezda je postala prvi tim sa prostora SFRJ koji se popeo na vrh Evrope, a drugi iz ovog dela Evrope, pošto je pet godina ranije tiulu najboljeg na Starom kontinentu osvojila Steaua iz Bukurešta.

Crveno-beli su na putu do trofeja kojim su ostvarili snove mnogih generacija redom rušili Grashopers (1:1, 4:1), zatim Glazgov Rendžers (3:0, 1:1), Dinamo iz Drezdena (3:0, 2:1 – prekid) i u polufinalu slavni nemački Bajern (2:1, 2:2).

Crvena zvezda je u finalu igrala u sastavu: Stojanović, Jugović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savićević (Stošić), Binić. Zbog povrede u timu nije bio Duško Radinović, koji je odigrao sve utakmice do finala.

Krajem 1991. godine, 8. decembra, Crvena zvezda je u finalu Interkontinentalnog kupa pobedila Kolo Kolo iz Čilea sa 3:0 iosvojila titulu nezvaničnog klupskog šampiona sveta.

Zbog ratnih dešavanja najslavnija generacija u istoriji jugoslovenskog i srpskog klupskog fudbala nije dugo ostala na okupu, a mnogi stručnjaci tvrde da se ekipa koju su selektirali Dragan Džajić i Vladimir Cvetković sigurno ne bi zaustavila na jednoj tituli šampiona Evrope.