LIČNI UGAO: Zato što se pravite da ne vidite, ZATO NAM FUDBAL I PROPADA!

marakana
crvenazvezdafk.com

Večiti derbi sa sobom uvek nosi i donosi večite polemike, koje traju danima, mesecima, godinama... Nažalost, neizbežno je da se posle utakmica koje odigraju Partizan i Crvena zvezda potkrade po neka sumnjiva situacija koja bude glavna tema među navijačkim taborima, ali i domaćim medijama. Nekada su greške velike, nekada sitne, gotovo neprimetne, ali to ništa nije čudno jer je učestalo da se u srpskom fudbalu "od muve, pravi magarac".

 

Dešavanja koja su obeležila 153. večiti derbi svakako ne treba baciti u senku. Kada je reč o samoj igri, ona je bila (kao i uvek) tipična za naš fudbal, ništa što već nije viđeno – prilično loše i neatraktivno. Ipak, deluje da su sudije odigrale glavnu ulogu, i po ko zna koji put presudile samom ishodu meča.

Večiti” su u subotu odigrali lošu utakmicu koju je obeležio skandalozni previd sudija u situaciji koja je prethodila golu Zvezde, kada je Ruiz, loptu koja je bila celim obimom u gol-autu, dodao Boaćiju, ovaj Kangi, koji je jednostavno savladao Kljajića. Nepravda je ispravljena u nastavku meča, kada je inicijativa i ofanziva Partizana urodila plodom – Vulićević je sjajno pronašao Đurđevića, a ovaj glavom matirao Manojlovića.

 

Kako je prošlo skoro nedelju dana od okršaja srpskih velikana, danas nećemo analizirati utakmicu, već ćemo samo podsetiti na situacije koje su se munjevitom brzinom zaboravile, a koje već godinama (onako u senci) urušavaju srpski fudbal.

Poznato je da navijači Partizana, uoči svakog večitog derbija, potenciraju podatak da je crno-belima poslednji put dosuđen penal protiv Crvene zvezde još 1995. godine. Od tada “večiti” su samo u prvenstvu odmerili snage 53 puta. Čuvena tradicija se ispoštvala i kada je reč o 153. derbiju, ali prilika da se dosudi penal u korist crno-belih nije ni bilo.

Ipak, podsetićemo se 148. kada je sudija Danilo Grujić napravio previd i nije signalizirao prekršaje u svojoj zoni odgovornost. Tada je potkomisija za analizu suđenja donela zaključke na redovnoj sednici Sudijske komisije FSS kojima je utvrđeno da je Partizan oštećen. U skladu sa tim, pomenuti delegat bio je suspendovan. Sa pravom! Greška je bila očigledna. 

I tu je suština svega – propusti sudija se u poznatim ligama širom Evrope ne zaobilaze. A, kod nas kako-kad. U zavisnosti od onoga kome i šta odgovara.

Izgleda da greška u poslednjem okršaju beogradskih klubova nije očigledna, iako se “vidi iz aviona”. Zbog čega se niko ne oglašava i zašto se greške sudija ne sankcionišu?

Nisam mogao da verujem da je gol Crvene zvezde priznat, svi su to videli. Petorica sudija su morala da pokriju svaki pedalj terena. Sve sudije su bile relativno blizu, možda glavni nije mogao da vidi, ali dva pomoćnika su morala. Dešava se, FIFA ima pravo kada traži da se fudbal osloni na tehnologiju, bar u ovakvim situacijama jer su greške sastavni deo sporta, ali mogu da utiču na ishod utakmice – rekao je za “Partizanov vesnik” legendarni napadač Partizana Predrag Mijatović, koji je bio vidno razočaran reakcijom sudija na 153. “večitom” derbiju. 

Kritike povodom suđenja uputio je i poznati sportski novinar Željko Pantić.

Ispada da je cela petorka delegirana od Dušana Mrakića skinuta sa neke severne šipke, praktično huliganska grupa Zvezdinih navijača. Šta je radio Zvezdan Terzić pred derbi? Kakve je cirkuske atrakcije izvodio? Prvenstvo treba da prekinemo, kao u vreme bombardovanjam i da proglasimo šampiona da ne pogine neko – istakao je on.

Sama odluka da se suđenje dodeli Moju Vujoviću uzburkalo je srpsku fudbalsku scenu. Iako je najbolji srpski sudija Milorad Mažić bio veliki favorit da ponovo vodi “večiti derbi”, u “minut do dvanaest” odlučeno je glavni arbitar na stadionu “Rajko Mitić” bude neko drugi.

Majo Vujović ima 42 godine i nalazi se na listi najboljih srpskih sudija. On je prema pisanju medija propustio prvih mesec dana u Superligi Srbije, jer prvobitno nije prošao fizičku normu. Zanimljivo je da je novosadski arbitar prvi put u karijeri sudio “večiti derbi” iako je nekoliko puta bio kandidat da vodi meč između Crvene zvezde i Partizana.

Za pomenutog arbitra vezane su brojne kontroverze. U avgustu prošle godine predsednik Omladinske komisije FS Vojvodine Miodrag Morača tvrdio je da ga je Vujović prebio, dok je u oktobru 2015. tadašnji generalni sekretar Novog Pazara Redžep Korać rekao da ga je Vujović napao u Novom Sadu. Novi Pazar je prethodno tražio izuzeće Vujovića, jer su tvrdili da ih je Novosađanin oštetio u porazu od Radnika u Surdulici (0:2).

Dalje, Vujović je u junu 2013. sudio meč Srpske lige između PKB-a iz Padinske Skele i Dorćola, a novosadskog arbitra je morala policija da izvede sa stadiona, jer su domaći navijači bili ogorčeni zbog nedosuđenog penala za PKB.

Takođe, Radnički iz Niša je uoči poslednjeg kola prošle sezone tražio izuzeće Vujovića sa meča protiv Crvene zvezde, jer su Nišlije tada tvrdile da je Vujović u sukobu interesa, pošto se Radnički borio sa Vojvodinom za izlazak u Evropu.

Izuzeće Vujovića tražili su i iz Javora pre nekoliko godina, zbog tvrdnja da ih je Novosađanin oštetio na meču Kupa Srbije protiv Jagodine. Pored toga, i fudbaleri Rada žalili su se na suđenje Maja Vujovića.

Navijači Partizana tvrde da je Vujović oštetio dosta klubova, koji su igrali protiv Crvene zvezde.

Podsetimo još da je bio suspendovan, jer je na meču sa OFK Beograd pre sedam godina dosudio sporni penal za Crvenu zvezdu. Na suđenje kontroverznog delegata žalili su se i iz Borca, Hajduka, Slobode, Radničkog iz Kragujevca…

Iako su navijači Crvene zvezde uoči derbija naglasili da je Vujović donosio sreću crno-belima, evdentno je da je 4. marta sreća bila na strani crveno-belih, jer je sporna odluka da lopta “nije izašla” svakako promenila ishod i tok meča.

Obzirom na to da utakmice između Partizana i Crvene zvezde predstavljaju veliku odgovornost – “teret na leđima” treba da nosi najbolji. A, takav je Milorad Mažić, što svedoči njegova bogata i uspešna karijera.

Jedina lepa vest nakon derbija bila je da incidenata nije bilo. Na šta (iskreno) nismo navikli…