POLEDICA BEZ DLAKE NA JEZIKU: “Najneregularnija sezona u istoriji! I dalje nameštamo utakmice!”

Sindikat profesionalnih fudbalera “Nezavisnost” pre nešto više od mesec dana najavio je štrajk ispred prostorija Fudbalskog saveza Srbije, ali kao što znamo – to se nije dogodilo. Za sada.

printscreen/youtube

Gost 11. epizode Meridianovog podkasta Sport fokus bio je bivši fudbaler, a sada predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera “Nezavisnost”, Mirko Poledica, koji je otkrio da se od štrajka nije odustalo, ali da mnogo toga zavisi od samih igrača.

– Nije se još uvek odustalo od štrajka ispred Fudbalskog saveza Srbije. Razlog za razmišljanje o štrajku jeste to što domaći igrači u Srbiji imaju nikad gori položaj. Sva prava koje je imao jedan fudbaler u poslednjih šest meseci više nepostoje. Nemamo više Arbitražni sud, klubovi ne moraju da plaćaju igrače, zbog činjenice da neće snositi nikakve posledice – kaže Poledica i dodaje:

– Situacija je malo drugačija sa timovima koji igraju Evropu. Ali princip ostaje isti. Možemo da uporedimo “slučaj Asano”, koji je lagano izašao iz ugovora sa Partizanom, samo zato što je stranac, da se to desilo nekom domaćem igraču pitanje je šta bi bilo – počeo je Mirko Poledica razogovor za Meridian sport.

Od čega zavisi da li će do štrajka doći?

– Da li će do štrajka doći zavisi isključivo od igrača. Sa njima su obavljeni razgovori, ali većina njih je trenutno na pripremama. Kada se vrate, obavićemo jedan sastanak i sve se dogovoriti. Ali, ponavljam – razlog za štrajk je taj što nigde u Evropi fudbaleri nemaju tako loš status, kao što srpski igrači imaju u svojoj zemlji – jasan je Poledica.


Pored potencijalnog štrajka Sindikata ispred prostorija Fudbalskog saveza Srbije, Mirko Poledica je prokomentarisao i prethodnu sezonu u Super ligi Srbije, za koju tvrdi da je bila najneregularniji u istoriji srpskog fudbala.

– Prošla sezona je bila specifična zbog globalne pandemije koronavirusa. Tu je napravljena jedna greška, jedan loš kompromis da se napravi liga od 20 timova, što nas je dovelo do toga da smo imali najneregularniju ligu u istoriji fudbala! To je slika neznanja, pokazatelj da niko nije konsultovao struku, igrače, trenere… Da ne govorim o tome što se tokom takmičenja menjao broj timova koji će da ispadnu, što je dovelo do toga da su neki timovi koji su bili jako loši u prvom delu, odjednom krenuli da pobeđuju svaku utakmicu. Jedna sramna sezona, ali nam ostaje nada da će biti bolje, jer teško da može gore od onoga što smo videli – naglasio  je Poledica.

Iako je već doneta odluka kako će izgledati format takmičenja u Super ligi Srbije narednih godina, postoje naznake da će se nešto ipak promeniti.

Da li je format takmičenja zapravo suština ili postoji veći problem u srpskom fudbalu?

– Već je objavljeno u kom će se formatu igrati naredne tri sezone, mislim da je jako neozbiljno za jedan Savez da sada menja odluku, bez obzira na pritiske koji postoje. Ali, iako nemamo još uvek zvanične informacije da će biti promena, sve vodi ka tome da će do promena doći – kaže Poledica i dodaje:

– Mada, kada pričamo o formatu takmičenja, nije bitan format kada još uvek imamo nameštene utakmice. Kada imate dve ekipe koje su ekstremno favorizovane u takvim okolnostima nije važno pričati o formatu takmičenja – istakao je Mirko Poledica.