Fudbalski biser koji sve dublje tone: Mario Baloteli od talentovanog klinca do neukrotivog mangupa! (FOTO+VIDEO)

Kao i mnogo puta do sada, Mario Baloteli je u fokusu medija, i to ne zbog golova ili upešnih poteza. Posle problematične fotografije koju je postavio na Instagram fudbaler je optužen za antisemitizam, a nedavno su se pojavile i informacije da Liverpul već u januaru želi da ga proda. Dnevno.rs donosi vam priču o gafovima jednog od najkontroverznijih fudbalera današnjice.

Pokazalo se da bi talentovani napadač mogao da napravi novi korak unazad i dodatno ugrozi karijeru koja je odavno poljuljana najrazličitijim i ponekad potpuno bizarnim incidentima. Među njima su i problemi sa disciplinom i zalaganjem, crveni kartoni, kao i nefudbalske situacije poput brojnih saobraćajnih prestupa ili njegove ljubavne avanture. Još neobičniji postupci zbog kojih je Baloteli bio u centru pažnje su požar koji je izazvao paljenjem vatrometa u kući, gađanje pikado strelicama, provala u ženski zatvor…

 

Teško detinjstvo

Mario Baloteli rođen je 1990. godine u Palermu kao Mario Barvua, drugo dete i najstariji sin siromašnih emigranata iz Gane. Porodica Barvua se borila sa nemaštinom, zbog čega su se dve godine po Marijovom rođenju preselili na bogatiji sever, u Lombardiju. U to vreme, budući centarfor je bio bolešljivo dete koje je zahtevalo dosta pažnje. Njegovi biološki roditelji su zatražili pomoć socijalne službe i tako je Mario došao u kontakt sa Balotelijima, dobrostojećom porodicom kod kojih je on isprva provodio samo vikende, a zatim sve duže i duže vremena. Na kraju, on prekida skoro sve kontakte sa svojim biološkim roditeljima i menja prezime.

Do danas, on tvrdi da su ga majka i otac napustili posle rođenja i da ih nije interesovao sve dok nije postao slavan i bogat. Njegovi biloški roditelji poriču da se sve odigralo na taj način i krive Balotelije da su ga izmanipulisali. Nesumnjivo, problemi iz detinjstva, kao i poreklo Marija Balotelija zbog kojeg se znatno razikovao od svoje okoline, imali su veliki uticaj na njega i verovatno na neke od incidenata koje je pravio i koji se nalaze u rasponu od nekontrolisane agresivnosti, preko smešnih do potpuno bizarnih situacija.

Uspesi, incidenti i izdaja

Spoj talenta i neobuzdanog temperamenta prikazivao je od starta karijere. Već sa 15 godina uspeva da zaigra za prvi tim Lumecana, a dve godine nakon toga prelazi u milanski Inter gde kasnije postaje rekorder kao najmlađi strelac te ekipe u Ligi šampiona. Istovremeno, počinju i problemi i to naročito posle uvreda na rasnoj osnovi kada su ga vređali navijači suparničkog Juventusa.

Žoze Murinjo, koji je Balotelija trenirao u drugoj sezoni od kako je došao u Inter, prilično oštro je kritikovao mladog centarfora u više navrata. Zbog nezalaganja na treninzima ga je udaljio ga je iz prvog tima, čak je i njegov učinak na jednoj utakmici ocenio kao „veoma blizu nule”, a nazivao ga je i „igračem kojeg je nemoguće trenirati”. I u mladoj reprezentaciji Baloteli je išao od sjaja do očaja: postigao je gol na debiju, dok je jednu od prepoznatljivih „žutih minuta” imao u meču sa Danskom gde je prvo zatresao mrežu, ali ubrzo i dobio crveni karton.


Pravi šok za navijače Intera priredio je u martu 2010. godine, kada se Baloteli u gledanoj televizijskoj emisiji pojavio u dresu najljućeg rivala, Milana. Već sledećeg meseca, kada je njegov tim igrao protiv Barselone, navijači Intera su nezadovljni prikazanom partijom izviždali Balotelija. On je na to odgovorio tako što je na kraju utakmice bacio dres, što je dodatno razjarilo tifoze „nero-azura” i zapečatilo njegovu sudbinu u milanskom klubu. Narednog leta, problematični igrač prelazi u Mačester siti kod svog nekadašnjeg trenera, Roberta Manćinija.

Selidba u Mančester

Nije trebalo dugo čekati na prve probleme posle prelaska u Englesku. Već dve sedmice nakon dolaska, Mario je završio u vestima kada je slupao svoj luksuzni automobil u blizini trening centra. Kada su policajci nedugo zatim stigli do mesta nesreće, primetili su da fudbaler u zadnjem dzepu ima svežanj novčanica. Polse pitanja zašto nosi toliko novca, Baloteli je je jednostavno odgovorio: „Zato što sam bogat”.
Sledeći primer arogancije dogodio se u decembru iste godine kada je Italijan dobio trofej „Zlatni dečak” posle „tesnog” trijumfa nad Džejkom Vilširom. Tada je za medije tvrdio da nikada nije ni čuo za Vilšira. Na kraju sezone, tadašnji napadač Mačester sitija zablistao je u finalu FA kupa u kojem je proglašen za igrača utakmice. Nažalost, „blistao” je i posle meča kada je na pitanje da li mu je to bila najbolja partija sezone odgovorio da jeste, a odmah zatim i opsovao kada je opisivao svoje prethodne partije.

Bekstvo u zatvor

Jedan od najbizanijih poteza izveo je nešto ranije kada je bio u poseti Italiji. Vozeći se sa rođenim bratom u blizini Breše, primetili su da je kapija ženskog zatvora otvorena. Vođeni radozanalošću, kako su to kasnije objasnili, njih dvojica su ušli u zatvor gde su ih ubrzo primetili stražari. Posle polučasovnog ispitivanja, braća Baloteli su ipak puštena na slobodu bez problema.

Tokom 2011. godine, italijanski napadač je bio posebno inspirisan. Među ispadima iz tog vremena su i oduzimanje nedeljne plate kada je gađao i na sreću promašio omladnice Sitija pikado strelicama, kao i naširoko opisani incident kada je izazvao požar tako što je sa prijateljima palio vatromet u kupatilu. Na sledećoj utakmici u kojoj je njegov tim demolirao gradskog rivala, proslavaljao je gol tako što je pokazao majcu sa čuvenim natpisom „zašto uvek ja?”.

U ovom periodu se i potukao sa saigračem Ričardsom, a takođe i dobio kaznu zbog napuštanja karantina da bi otišao u jedan restoran indijske hrane. Daleko od toga da je taj izlazak bio diskretan, jer se fudbaler slikao sa obožavaocima, a čak se u šali i mačevao oklagijama sa prijateljem. Usledili su problemi sa navodnom alergijom na travu, dok su njegovi neupešni pokušaji da obuče marker postali pravi hit na Internetu.


Znatno manje simpatičan detalj desio se tokom nove posete Italije kada je bio u okolini Napulja. Po njegovim rečima, tada je sedeo u blizini poznatih kriminalaca ćiji je sto „bio pun narkotika”. Naravno, posle toga ga je policija ponovo saslušala.

Rvanje sa Manćinijem

Tokom 2012. godine, kada je za Italiju postigao dva gola u polufinalu Evropskog prventstva, usledili su i novi ekscesi. Baloteli je dobiija crvene kartone i suspenzije znog oštrih startova, „upada” nepozvan i prekida konferenciju za štampu novog trenera Intera, ulazi u sukob i umalo da se i potuče sa saigračem Aleksandrom Kolarovim oko toga ko će izvesti slobodan udarac. Manćini čak tvrdi da je njegov sunarodnik prokockao kredit koji je imao i da više neće igrati za „građane”. Ipak, trener Sitija se predomislio i Baltoeli je čak u dramatičnoj završnici sezone asistirao za gol u sudijskoj nadoknadi kojim je Mančester osvojio titulu prvaka.

Da tu nisu rešeni problemi između dvojice sunarodnika postaje jasno u januaru sledeće godine. Iako je prihvatio budizam kako bi smirio svoj temperament i prestao da pije alkohol, sledi još jedan skandal. Početkom 2013. se na jednom od treninga našao u klinču sa trenerom i zamalo je izbegnuta ozbiljniji sukob. Posle toga, bilo je jasno da skandal-majstor sa Sicilije mora da napusti klub.

„Trula jabuka”

Sledeća stanica u Baltoelijevoj karijeri bio je Milan, klub za koga je navijao od detinjstva zbog čega je svojevremeno i razbesneo pristalice njegovog gradskog rivala za koji je igrao ranije. Kada je stigao u Italiju, izazvao je oduševljenje navijača „roso-nera”, a da bi se smirile tenzije bilo je neophodno da se pojavi policija u opremi za razbijanje demonstracija. Iako se činilo da će se možda konačno smiriti, neobuzdani temperament je ponovo sprečio novog centarfora Milana da pokaže šta sve zna, a on je potpuno učvrstio svoju reputaciju osobe sklone incidentima.

Kada je reprezentacija Italije slabo odigrala na poslednjem prvenstvu sveta, Baloteli je spominjan kao jedan od glavnih razloga neupeha jer je ponašanjem neprestano kvario timski duh. Poznata je i anegdota kako je kupio „Paninijev” album u kojem je zalepio sve sličice sa sopstvenim likom.

Po odlasku iz Milana na početku ove sezone, Silvio Berluskoni ga je nazvao „trulom jabukom koju nikada nije ni želeo u svojem timu”. Posle relativno mirnijeg perioda u crvenom dresu, Baloteli nedavno pravi poslednji u nizu gafova po kojima se proslavio i više nego fudbalskim umećem. Na svoj profil na Instagramu, fudbaler je postavio fotografiju kojom je hteo da pozove protiv rasizma, a uradio je potpuno suportno.

Super Mario

Naime, na slici je prikazan Super Mario, lik iz video igre po kojem je fudbaler dobio nadimak. Fotografija poziva sve da ne bude rasisti već da slede Marijov primer jer je on Italijan koga su stvorili Japanci i koji izgleda kao Meksikanac. Zatim sledi i sproni deo u kojem se kaže da on takođe i „skače kao Afrikanac i skuplja novčiće kao Jevrejin”. Iako se fudbaler pravdao rečima da je i njegova (usvojena) majka Silvija jevrejskog porekla, ipak je pokrenuta nova istraga.
Kontroverze su fudbalera pratile i u privatnom životu, pa se tako našao na naslovnicama posle optužbi prositutke Dženi Tompson da je koristio njene usluge. Takođe, Balteli ima i ćerku koju je priznao tek posle više od godinu dana od njenog rođenja kada je DNK test dokazao da je on otac.
Na kraju, ćini se da su problemi bez kojih kao da ne može konačno prevagnuli nad fudbalskim umećem. Posle samo dva pogotka u dosadašnjoj sezoni u dresu Liverpula, pojavile su se vesti da tim sa Enfilda već želi da se reši igrača koji retko koga ostavlja ravnodušnim.

 

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta sporta pratite na našoj Facebook stranici – SportDnevno.rs, kao i na Twitteru @Sport_Dnevno_rs.