Furiozni Japanac je sada deo istorije, Srbin ostao bez finala! Đoković – Nišikori 4:6, 6:1, 6:7, 3:6

Prvi nosilac Novak Đoković izgubio je od Keija Nišikorija sa 6:4, 1:6, 7:6 (7:4), 6:3 u polufinalu US opena.

U Njujorku se ispisuju stranice istorije… Ovog puta nije u pitanju Novak Đoković, već japanski teniser Kei Nišikori.

Japanac je na najbolji način postao heroj azijskog tenisa, jer je svoje prvo Gren slem finale obezbedio preko najboljeg tenisera sveta – Novaka Đokovića.

U veoma borbenom meču, atraktivnom za gledanje, uzbudljivom i izjednačenom, od samog početka bilo je jasno da Nole neće tako lako na kraj izaći sa furioznim Nišikorijem. Dečko koji trenutno igra najbolji tenis u svojoj karijeri, uspeo je da to potvrdi i večeras. Iako se naš narod nije radovao još jednom finalu srpskog tenisera, sve pohvale idu Novaku i Nišikoriju, jer su odigrali fantastičan tenis.

Najava i tok meča:

Đokoviću će ovo biti 24. Gren slem polufinale u karijeri, a boriće se za 15. finale na najvećim turnirima na svetu.

Takođe, srpski teniser igra sa Nišikorijem za peto uzastopno finale na poslednjem Gren slemu sezone, koji je osvojio 2011. godine. Dva puta je u borbi za titulu poražen od Rafaela Nadala (2010. i 2013. godine), a jednom od Endija Marija (2012. godine).

Đokoviću i Nišikoriju je ovo treći međusobni susret i trenutno je 1:1 u pobedama.

Novak je slavio u drugom kolu Rolan Garosa 2010. godine sa 6:1, 6:4, 6:4, a Nišikori mu se revanširao godinu dana kasnije u Bazelu sa 2:6, 7:6 (7:4), 6:0.

Zanimljivosti:

– 50 pobeda je Đoković ostvario na poslednjem Gren slemu sezone

– Osmi put uzastopno se Nole plasirao u polufinale US Opena

– Četiri pobede (bez ijednog poraza) ima Nišikori ove sezone kada je igrao peti set

– Osim što je plasmanom u polufinale postao heroj Japana, mladi Kei Nišikori je postao i rekorder. Naime, on je prvi Japanac posle 96 godina koji je izborio plasman među najbolja četiri na US Openu. Davne 1918. godine u tome je uspeo njegov zemljak Ičija Kumagi.

Tok meča pratite UŽIVO na portalu Dnevno.rs…

PRVI SET Đoković – Nišikori 4:6

Veoma teški vremenski uslovi za igranje (30 stepeni, vlažnost vazduha 70%). Najbolji teniser sveta imao je uvodni servis gem. Odličan početak za Noleta, koji je imao tri vezana poena, da bi gem osvojio asom – 1:0.

Japanac je servirao za izjednačenje. Prvi poen je osvojio na veoma atraktivan način. Fenomenalan je bio u napadu, slao ‘duboke’ lopte koje mu i donose poene. Ipak, Novak je već u ovom gemu pokazao da se neće lako predati i da će od samog početka ‘juriti’ brejk. Međutim, Nišikori je bio veoma dobar u servisima. Vršio je Srbin pritisak, drugi gem trajao je čak šest minuta, ali je na kraju pripao Japancu – 1:1.

Rasplamsala se borba u trećem gemu. Đoković je podlegao pritisku protivnika, ali je i neugodno proklizavanje uticalo da Nišikori lako stigne do prednosti. Posle dva fantastična vezana poena Japanac pravi prvi brejk na meču – 1:2.

Četvrti gem potvrđuje zašto je Novak najbolji teniser na svetu. Posle dugih poena, Srbin vraća brejk i gem osvaja sa nulom – 2:2.

Za razliku od prethodnog meča, kada je igrao sa Marejem, Noleta je sada služio servis, pa bez većih poteškoća i odugovačenja stiže do prednosti – 3:2.

Šta sve stiže i vraća Nišikori. Atraktivni poeni, brza igra i borba učinili su šesti gem fantastičnim. Veoma agresivno, duboke lopte, trošenje energije – već na početku izvrstan tenis. Borio se Nole da napravi brejk, ali je Japanac uspeo da odbrani svoj servis – 3:3.

Kao da se ‘uvukao u glavu’ Novaka Đokovića… Nišikori je pročitao svaki potez rivala i uspeo da stigne do drugog brejka u prvom setu – 3:4.

U osmom gemu potpunu inicijativu preuzima Japanac, a Nole pravi greške.. I taktički i igrački sve je funkcionisalo besprekorno za Nišikorija – 3:5.

Nole je došao do svoje prepoznatljive igre. Srbinu je pripao gem – 4:5.

Kod Đokovića nije dobro funkcionisao bekhend, falili su mu bekhend vineri, što je Japancu omogućavalo da bez problema stigne do poena. Lakše nego što se očekivalo Nišikori osvaja prvi set – 4:6.

DRUGI SET Đoković – Nišikori 6:1

Kao i u prvom setu, Nole je odlično startovao. Osvojio je gem u nastavku, ali igra protivnika je i dalje bila odlična. Nišikori se veoma dobro kretao po terenu – 1:0.

U drugom gemu bilo je 30:30 i u tom trenutku se javila mogućnost da će Nole stići do brejk šanse, ali nekoliko grešaka Srbina i odlični servisi Japanca presudili su da Nišikori osvoji gem – 1:1.

Došao je Novak do prednosti u drugom setu, osvojio gem na svoj servis, a već u narednom krenuo je da napada brejk. Japanac je servirao, a Nole zabeležio dva vezana poena za 30:0. Ipak, veoma dobar ritern održavao je Nišikorija. Ali Srbin je konačno ušao u ritam, pročitao protivnika i stigao do brejka – 3:1.

Imali su i jedan i drugi teniser sreće u ovom gemu. Vrh mrežice bio je naklonjen i Novaku, ali i Nišikoriju. Veoma važno je bilo za Srbina da potvrdi brejk. Nije bilo baš lako, ali je sa dva vezana vinera uspeo da preokrene situaciju u svoju korist – 40:15. Dug poen na kraju pripada srpskom teniseru, Đoković osvaja veoma važan gem – 4:1.

Konačno je počelo sve da funkcioniše kod Đokovića, odličan ritern, forhend vineri, šetanje protivnika i trošenje njegove energije… Nole stiže do nove brejk šanse 40:15. Međutim, Nišikori je spasio obe i stigao do izjednačenja 40:40. Japanac je ima tri vezana poena i prednost, ali Nole ponovo izjednačuje. Usledila je greška Nišikorija i treća brejk šansa za Noleta, koju je iskoristi – 5:1.

Najbolji teniser sveta je slomio otpor Japanca. Nole je preuzeo inicijativu i rutinski osvaja set – 6:1.

TREĆI SET Đoković – Nišikori 6:7

Posle uvodnog osvajanja gema u trećem setu, Nišikori na servis Novaka pokazuje veliku borbenost i želju za prvim brejkom u nastavku. Ipak, umor je bio veoma vidljiv kod Japanca. Nole to koristi i šalje lopte koje se, jednostavno, ne stižu – 1:1.

Već na početku i ovog trećeg seta, Nole je imao dve brejk šanse (40:15). Nišikori se veoma dobro odbranio, kretao se munjevito. Japanac je spasio obe lopte (40:40), vratio se u gem… Igra se na razliku. Odličan ritern, potom dvostruka servis greška pružaju Noletu novu brejk šansu – nije iskorišćena. Igra se najduži gem do sada.. Šta sve uspevaju da stignu i vrate, to je neverovatno. Posle 11 minuta igre u ovom gemu, i sedam izjednačenja, Đoković propušta četiri brejk šanse, a Nišikori veoma iscrpljen osvaja gem – 1:2.
Veoma teško diše Nišikori. Umor na njegovom licu je itekako vidljiv. Đoković je uspeo da iskoristi fizičku slabost protivnika – 2:2.

Ne predaje se Kei Nišikori. Fantastičan teniser… Koliko je uporan to potvrđuje i danas. Osvaja gem na svoj servis, ali isto čini i Novak u narednom. Sa nulom i sedmim asom stiže do izjednačenja – 3:3. Na identičan način odgovara i Nišikori 40:0, Nole ponovo servira za izjednačenje – 3:4.

Vraća se Nišikori u meč. Budi se i preuzima kontrolu. Stiže sve, munjevito se kreće i pravi brejk – 3:5. Japanac servira za set. Ipak, Nole nedozvolja da protivnik dođe u novu prednost. Nišikori pravi dvostruku servis grešku i bukvalno Srbinu poklanja gem – 4:5.

Kakva drama u finišu trećeg seta… Đoković konstantno juri prednost Nišikorija. Koliko grešaka pravi Novak onda kada je potrebno da bude koncentrisan… Na svoj servis i prednost od 40:15, Nišikori uspeva da stigne do izjednačenja. Komplikuje Srbin u ovom gemu. Međutim, pravi grešku i Japanac, a Nole to koristi i uzvraća dobrim servisom – 5:5.

U narednom gemu furiozan je bio Nišikori. Snažni forhendi, duboke lopte, odlične dijagonale… (40:0) Sve mu je išlo od ruke – 5:6. Kome će pripasti treći set morao je da odluči taj-brejk, pošto je Nole uspeo da izjednači na 6:6.

TAJ-BREJK: Iako se očekivalo da će iz ove situacije uspešnije izaći Srbin, Nišikori je brzo stigao do prednosti od 0:4. Vratio je Nole brejk 1:4, ubrzo i smanjio prednost na 2:4. Dvostruka servis greška i poklon poen za Nišikorija – 2:5. Vraćen je mini brejk – 3:5. Poklon je stigao i od Japanca – 4:5, Nole ima priliku za preokret… Komplikuje se. Nišikori pravi mini brejk i ima dve set lopte i koristi prvu.

ČETVRTI SET Đoković – Nišikori 3:6

Novak kao da nije prisutan na terenu. Veliki pad… Nišikori pravi brejk već na početku četvrtog seta – 0:1.

Oscilacije u igri. Padovi i usponi… Nole na servis protivnika ima rezultat od 40:0 i tri brejk šanse. Prvu nije iskoristio (15:40), ali ni drugu. Neverovatno. Vratio se Nišikori – 40:40. Noletu je izmakla mogućnost da vrati brejk – 0:2. Činilo se jako teško, ali Srbin konačno dobija gem – 1:2.

Đoković mnogo bolje izgleda za razliku od svog protivnika. Fizički je spremniji, odmorniji, ali nešto ne ide kako treba. U nastavku Kei potvrđuje prednost brejka (1:3), a Nole lako osvaja na svoj servis, jer Nišikori ne želi previše da rizikuje i da se troši. Bukvalno kao da se nije ni pomerio – 2:3.

Nišikori je održavao prednost, Nole nije gubio na svoje servise, ali isto tako nije napadao brejk – 3:4. Dva asa i ‘čišćenje’ Novaka sa nulom za prednost od 5:3 u korist Nišikorija.

Nole servira za opstanak u meču. Odličan ritern Kei Nišikorija za dve istorijske meč lopte 14:40. Iako je Nole spasio jednu, Nišikori je bio svestan da ovakvu priliku ne sme da propusti… Japanac je u finalu US Opena.