Furiozni ‘Orlovi’ pobedom započeli takmičenje na Mundobasketu! Kraj: Srbija – Egipat 85:64

'Orlovi' su ubedljivom pobedom započeli svetsku pustolovinu. U okviru prvog kola Mundobasketa, Srbija je bez većih problema savladala selekciju Egipta 85:64 (21:13, 22:18, 25:12, 17:21)

Prvi meč na svetskoj sceni protekao je u apsolutnoj dominaciji našeg tima. Srbija je od samog starta diktirala tempo igre, a protivniku nije dozvolila da dođe u prednost.

Najava i tok meča:

Naš tim na Iberijskom poluostrvu očekuje izuzetno težak posao, nalazi se u grupi A zajedno sa Španijom, evropskim šampionom Francuskom, Brazilom, Egiptom i Iranom.

Egipat će biti oslabljen neigranjem dva važna igrača, koja su se povredila tokom priprema. Selektor Abuldkeir je istakao da je glavni cilj njegove ekipe plasman na Olimpijske igre u Brazilu 2016. godine, takođe je istakao da će njegova reprezentacija pokušati da što bolje predstavi afričku košarku protiv Srbije u prvom kolu Svetskog prvenstva.

– Znam da je Srbija odlična ekipa. Pokušaćemo da što bolje reprezentujemo afričku košarku protiv tima kakav je Srbija. Nadamo se dobroj utakmici. Znam da se Srbija dobro spremala za ovo takmičenje – rekao je Abuldkeir.

Selektor Srbije, Aleksandar Đorđević, napominje da se izgubljen meč ne može pravdati lošim danom i da će ‘Orlovi’ pokušati da odigraju na visokom nivou svaku utakmicu…

– U našem timu su vrhunski takmičari, imaju mnogo iskustva iza sebe i nemamo pravo da, ako izgubimo, kažemo da smo imali slab dan. Na ovakvim prvenstvima izgubljena utakmica ne može da se pravda slabim danom. Na nama je da izbegnemo mentalnu blokadu, da dobro odigramo prvenstvo i da želimo da pobedimo u svakoj utakmici. Bez alibija ulazimo u takmičenje – rekao je Đorđević.

Prva četvrtina: Srbija – Egipat 21:13

Na početku timovi rastrčani, ali videli smo i dosta grešaka i promašaja. Ipak, ‘Orlovi’ su bolje otvorili meč i zabeležili mini seriju – 4:0. Bolja igra Egipćana, koji su ubrzo smanjili vođstvo našeg tima…

Borbeni i uporni Raduljica ‘gura’ Srbiju napred i uz dva slobodna bacanja dovodi je do solidne prednosti – 13:7. Za samo pet minuta, zabeležio je devet poena i četiri skoka. Ubrzo smo videli i prvu trojku za Srbiju, precizan je bio Bogdanović. Usledila je i dobra kontra, Štimac pogađa, precizan i Kalinić – 20:7.

*Teodosić je na parketu, virus ga nije sprečio da odigra meč prvog kola…

Naši su malo usporili ritam, a propusti u odbrani kažnjeni su sa dve trojke, pa je posle deset minuta Srbija vodila 21:13.

Druga četvrtina: Srbija – Egipat 22:18

Koliko je potreban Teodosić timu, jasno je svaki put kada se pojavi na parketu i u stilu pravog vođe probudi potpuno drugačiju energiju u ekipi. Organizacija u napadu odlično je funkcionisala, a ‘Orlovi’ su i u drugoj četvrtini imali dvocifrenu prednost – 28:18.

Iako deluje da sve funkcioniše kako treba i da Srbija ima sve konce u svojim rukama, očigledno je da u igri nešto nije išlo po planu, pošto je selektor Đorđević zatražio tajm-aut i ponovo javno iskazao svoje nezadovoljstvo – 30:20. U nastavku sigurna igra, a naš tim i dalje gospodari i odlazi na „+13” – 37:24. Prednost naših konstantno se održavala na desetak poena i tako je priveden i kraj druge deonice – 43: 31.

Treća četvrtina: Srbija – Egipat 25:12

Treća deonica započeta je serijom naše reprezentacije od 9:0, Egipćani su do prvih poena stigli tek nakon tri minuta i to sa linije slobodnih bacanja – 52:33. Utakmica je uplovila u znatno mirnije vode. Posle pogotka Birčevića ‘Orlovi’ su poveli sa 64:40, a do kraja nije bilo previše uzbuđenja – 68:43.

Četvrta četvrtina: Srbija – Egipat 17:21

Poslednja deonica bila je samo formalnost – igralo se opušteno na obe strane, isprobavane su razne kombinacije, a Srbija je u laganom ritmu privela meč kraju.