Gem, set i meč za Noleta posle neviđene drame u Londonu! Đoković – Štepanek 6:4, 6:3, 6:7, 7:6

Posle dosta muka i peripetija srpski teniser Novak Đoković plasirao se u treće kolo Vimbldona nakon što je savladao izvanrednog Radeka Štepaneka iz Češke sa 6:4, 6:3, 6:7, 7:6.

Posle velike borbe sa češkim teniserom Srbin je ipak uspeo da se plasira u 3. kolo Vimbldona.

U prva dva seta sve je išlo kao po loju po Srbina. Đoković je sa jednim brejkom u prvom, odnosno sa dva u drugom, uspeo da povede sa 2-0 u setovima.

A onda – drama! U trećem setu taj-brejk je odlučivao o pobedniku, a bolje se snašao Čeh. Isti scenario videli smo i u četvrtom setu, ali je, na sreću, Nole uspeo da savlada danas odličnog Radeka Štepaneka.

To je Đokoviću 11 pobeda u 12 međusobnih duela sa češkim teniserom.

Najava i tok meča:

Đoković i Štepanek do sada su odigrali ukupno 11 mečeva, a Srbin vodi sa 10-1 u pobedama. Poslednji put su se sastali ove godine na Mastersu u Rimu, a Novak je bez problema trijumfovao sa 6:3, 7:5.

Zanimljivo je da je 36-godišnji Čeh postao profesionalac sada već davne 1996. godine, a u karijeri je u singl konkurenciji podigao pehar na pet turnira.

Pobednika ovog meča u trećem kolu očekuje bolji iz duela Žil Simon – Robin Hase.

Prvi set: Novak Đoković – Radek Štepanek 6:4

Kao što je i uobičajeno kada on igra, Novak je odabrao da prvi servira na meču. U uvodna tri gema bili smo svedoci sjajnih servisa obojice tenisera. Nije bilo brejkova – 2:1.

Prava borba nije viđena ni u četvrtom ni u petom gemu, Đoković i Štepanek i dalje ljubomorno čuvaju svoje servise i ne dozvoljavaju protivniku da dođu u priliku da im ga oduzme – 3:2. Na servis češkog tenisera, verenik Jelene Ristić imao je 0:30, a došlo se i do izjednačenja. Ipak je gem dobio 36-godišnji Čeh – 3:3.

Neverovatno je kako igra Radek na ovom meču, trčkara po terenu kao mladić u najboljim godinama, a publika to ume da nagradi aplauzima. Sa druge strane, suv kvalitet Srbina ne dozvoljava Štepaneku da mu oduzme servis – 4:4. Teniser čija je karijera proslavila punoletstvo jer je postao profesionalac daleke 1996. godine ipak je prvi došao do dve prilike za brejk. Beograđanin se volšebno izvukao i poveo 5:4.

Novak je u desetom gemu dobio dve prilike da oduzme servis protivniku, ali je češki teniser ipak izjednačio. Treća sreća je presudile, neverovatnim riternom Đoković je osvojio prvi set posle 42 minuta – 6:2.

Drugi set: Novak Đoković – Radek Štepanek 6:3

Identična situacija kao i u prvom setu viđena je i u ovom delu meča. Obojica igrača bila su sigurna kada su reketom prebacivali lopticu prema protivniku, rezultat je 3:2.

I konačno smo dočekali brejk i u drugom setu, Đoković je oduzeo servis Štepaneku za vođstvo – 4:2. U narednom gemu je potvrdio brejk – 5:2.

Imao je Novak šansu da opet oduzme servis protivniku, ali izvukao se nekako Čeh i tak bar na kratko odložio gubitak drugog seta – 5:3. Problema na svoj servis srpski as nije imao i posle 32 minuta je osvojio i drugi set – 6:3.

Treći set: Novak Đoković – Radek Štepanek 6:7

U jednom od poslednjih poena prethodnog seta češki teniser se bacio ne bi li dohvatio lopticu, ali sve što je uspeo da uradi jeste da raskrvari koleno. Zbog toga je morao da zatraži medicinski tajm-aut.

Štepanek je servisom započeo ovaj deo meča. Zaigrali su se Novak i Radek u uvodna tri gema, poeni su bili inovativni, no brejkova nije bilo – 1:2.

Đoković je ”razornim” servisima ponovo izjednačio u ovom setu – 2:2. Ono što je primetno jeste činjenica da Čeh igra zaista sjajan tenis i da preko puta mreže danas nije srpski as verovatno se njegov plasman u naredno kolo ne bi dovodio u pitanje. Igra kao da ima barem deset godina manje, a to mu je pomoglo da osvoji peti gem trećeg seta – 2:3.

Mučno je bilo Novaku u šestom gemu, Štepanek je imao dve brejk-prilike, ali se asevima Beograđanin izdigao ”iz mrtvih” – 3:3.

U naredna tri gema nije bilo brejkova kao ni u celom ovom setu, tako da Đoković servira za ostanak u trećem – 4:5. Srbinu to nije predstavljalo problem, novim ”projektilima” sa osnovne linije je izjednačio – 5:5. Ni posle dvanaest odigranih gemova teniseri nisu gubili servis, tako je treći set otišao u taj-brejk – 6:6.

Prvi je do mini-brejka osvojio Štepanek, ali revanširao mu se Nole sa čak dva i pet poena u nizu: rezultat u 13. gemu je 5:2. Zaista neverovatno šta se potom dogodilo! Čeh je prvo bio siguran na svoja dva servisa, a onda i oduzeo dva mini-brejka Novaku za set loptu.

Nažalost, iskoristio ju je, rezultat u trećem setu – 6:7.

Četvrti set: Novak Đoković – Radek Štepanek

U prva tri seta odigrano je 31 gem, a videli smo samo tri brejka i sve je osvojio Đoković. Sa praksom retko izgubljenih servisa nastavili su teniseri i u ovom tako da ih u prvih šest gemova nismo videli – 3:3.

Nastavljena je revija fantastičnih servisa obojice momaka, i dalje nema brejka – 5:5.

Izuzetnom igrom i poenima u jedanaestom gemu Štepanek je zaslužio da dođe do prve prilike za brejk u ovom setu. Ali, usledio je neverovatan poen kojim se Novak izvukao iz teške situacije za izjednačenje, a potom je Srbin bio na poen od gema. Ono što se tada dogodilo ne viđa se često, možda čak i nikad! Sudija je jednu Radekovu lopticu okarakterisao kao aut, ali se posle čelendža češkog tenisera videlo da delilac pravde nije bio u pravu. Tada je usledio šmekerski potez Đokovića koji je Štepaneku poklonio poen. Majstorski, nema šta! U nastavku je Srbin ipak došao do gema, ali sećanje na njegov potez neće izbledeti.

Posle još jednog osvojenog gema Radeka nanovo će o pobedniku seta odlučivati taj-brejk – 6:6.

 

 

 

Sva dešavanja sa ovogodišnjeg Vimldona možete da pratite na UŽIVO blogu portala Dnevno.rs.