GODINA ZA RADOSTI I “KIDANJE ŽIVACA”! Top 10 SPORTSKIH DOGAĐAJA po kojima ćemo pamtiti 2019.

Uzbudljiva sportska godina je za nama... setimo se najznačajnijih trenutaka!

FIVB

Deset najvažnijih sportskih događaja u Srbiji i svetu u 2019. godini sastavila je Beta.

1. SRPSKE ODBOJKAŠICE I ODBOJKAŠI VLADAJU EVROPOM

Odbojkaška reprezentacija Srbije je u 2019. godini osvojila zlatne medalje na evropskim prvenstvima u ženskoj i muškoj seniorskoj konkurenciji. Time je nastavljena tradicija dobrih rezultata, pošto je isto učinjeno i 2011. godine. Ženski nacionalni tim je bio dominantan u Ankari, gde je odbranio zlatnu medalju posle velike pobede u finalu nad domaćinom Turskom, u teškoj i neizvesnoj utakmici igranoj u pet setova.

Korektor Tijana Bošković proglašena je za najbolju na turniru, a treći put uzastopno i za najbolju odbojkašicu Evrope. Srpski odbojkaši su se treći put popeli na krov Evrope, a do zlatne medalje su došli trijumfom nad, na iznenadjenje mnogih, Slovenijom u finalu. Za najboljeg na turniru proglašen je primač Uroš Kovačević, koji je zatim proglašen i za najboljeg igrača Evrope. Selektor Srbije Slobodan Kovač dobio je nagradu za najboljeg trenera godine. Odbojkašice Srbije obezbedile su mesto na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, dok će odbojkaši to pokušati da učine na kvalifikacionom turniru, u januaru u Berlinu.

2. NOVA LIGA ŠAMPIONA ZA CRVENU ZVEZDU, PARTIZAN U GRUPNOJ FAZI LIGE EVROPA, PROMENA SELEKTORA

Beta

Crvena zvezda je nastavila dominaciju srpskim fudbalom. Osvojena je nova titula i klub je ponovo ušao u grupnu fazu Lige šampiona. Ipak, sa tri boda je tu završeno učešće u Evropi, iako su crveno-beli imali dobru priliku u poslednjem kolu protiv Olimpijakosa.

Nakon poraza u tom duelu otišao je trener Vladan Milojević posle dve i po godine na klupi, a na njegovo mesto je postavljen bivši kapiten tog kluba Dejan Stanković, kome će posao u Zvezdi biti prvi samostalni u trenerskoj karijeri. Partizan je dobio novog trenera, takodje klupsku legendu Sava Miloševića, a sa njim je igrao grupnu fazu Lige Evropa posle godinu dana pauze.

Crno-beli su odbranili trofej u Kupu, ali nisu uspeli da prekinu niz od dve titule “večitog” rivala. Ostali srpski klubovi nisu ostvarili značajne rezultate u evropskim kvalifikacijama. Čukarički je ispao od Moldea, a Radnički potpuno razočarao protiv Flore iz Talina, eliminacijom u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evropa. Fudbalska reprezentacija Srbije je u godinu ušla kao pobednik svoje grupe Lige nacija i sa velikim očekivanjima pred početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Rezultat nije postignut, sredinom juna smenjen je selektor Mladen Krstajić, a na njegovo mesto postavljen je Ljubiša Tumbaković. Srbija će pokušati da se plasira na Evropsko prvenstvo, prvi put od 2000. godine, kroz baraž.

TOP DESET DOGAĐAJA U SRBIJI 2019: Afere, izbori, lažni doktorati i – malo nade (FOTO LISTA)

3. USPEH KOŠARKAŠICA SRBIJE, NEUSPEH KOŠARKAŠA I PROMENA SELEKTORA

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije ostvarila je veliki uspeh osvajanjem bronzane medalje na šampionatu Evrope koji je organizovala uz Letoniju. Košarkašice su odlično igrale, a pošto nisu uspele u polufinalu da se izbore sa Španijom, dan kasnije su u utakmici za treće mesto bile ubedljive protiv Velike Britanije i Srbiji donele drugu medalju sa kontinentalnih šampionata.

Muška ekipa, s druge strane, nije opravdala ulogu jednog od favorita i kandidata za najviši plasman. Na Svetskom prvenstvu u Kini zauzela je peto mesto, što je razočaravajući rezultat, s obzirom na velika očekivanja, iako je u duelu za plasman pobedjena reprezentacija SAD, prvi favorit. Nakon šampionata usledila je smena selektora.

Umesto Aleksandra Djordjevića, koji je napustio to mesto posle šest godina i tri medalje sa velikih takmičenja, došao je Igor Kokoškov, nekada šampion Evrope sa Slovenijom i prvi evropski trener u NBA ligi. Obe košarkaške selekcije će se za plasman na Olimpijske igre boriti na kvalifikacionim turnirima koji će se održati u Beogradu.

4. VATERPOLISTI SRBIJE PRVI DO OLIMPIJSKE VIZE U TIMSKIM SPORTOVIMA

Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je Svetsku ligu i tako postala prva iz svoje zemlje koja je obezbedila učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju. Duel u finalu u Beogradu obeležio je veliki pljusak, ali i pobeda u uzbudljivoj utakmici nad velikim rivalom Hrvatskom. Srbija je u 2019. godine ipak ostala bez medalje na Svetskom prvenstvu i to prvi put od 2013.

Srpski vaterpolisti su na šamionatu u Kvandžuu zauzeli peto mesto, što je i uspeh, s obzirom na to da je ekipa selektora Dejana Savića na takmičenju u Južnoj Koreji nastupila u podmladjenom sastavu.

Plasman na Igre u Tokiju 2020. godine za sada su obezbedili atletičari Ivana Španović i Armin Sinančević, tekvondistkinje Milica Mandić i Tijana Bogdanović, plivači Čaba Siladji, Vuk Čelić i Ana Crevar, kao i ženska odbojkaška reprezentacija. Takodje, osvojene su kvote u streljaštvu, kajaku i rvanju.

5. ĐOKOVIĆ I DALJE U VRHU SVETSKOG TENISA, POVLAČENJE TIPSAREVIĆA

Beta

Najbolji srpski teniser Novak Djoković ostao je u svetskom vrhu, a pred kraj godine malo je nedostajalo da je završi na prvom mestu na ATP listi. Djoković je osvojio sedmu, rekordnu titulu na Otvorenom prvenstvu Australije, a petu na Vimbldonu. U epskom finalu londonskog grend slema pobedio je velikog rivala Švajcarca Rodžera Federera posle pet sati i dva minuta u pet setova (7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12).

Pre toga spasio je dve meč lopte, ali je uspeo u dramatičnoj završnici da osvoji 16. grend slem titulu u karijeri. Proslavio je i 250 nedelja na prvom mestu na ATP listi i tako ušao u istoriju, jer je to uspelo još samo četvorici tenisera.

Godinu je između ostalog obeležilo i povlačenje Janka Tipsarevića nakon 18 sezona u profesionalnom sportu. Tipsarević je karijeru završio sa 35 godina, posle četiri ATP trofeja. Najveći plasman ostvario je 2012. kada je bio osmi teniser sveta, a sa reprezentacijom Srbije osvojio je Dejvis kup 2010. godine. Poslednji meč odigrao je upravo u Dejvis kupu u Madridu, ali nije uspeo da se plasira u četvrtfinale sa Srbijom.

6. SRUŠENA BARIJERA, ISTRČAN MARATON ZA MANJE OD DVA SATA

Kenijac Eliud Kipčoge postao je prvi koji je istrčao maraton za manje od dva sata. Ostvario je rezultat od 1:59,40, ali taj rezultat nije priznat kao novi svetski rekord, pošto je Kipčoge imao pomoć 41 pejsmejkera, još neke pogodnosti tokom trke, ali i jer 34-godišnji maratonac nije trčao u otvorenoj konkurenciji.

Na specijalno organizovanoj trci u Beču, Kipčoge je trčao 17,08 sekundi na 100 metara, 442 puta uzastopno. Posle velikog uspeha, Kipčoge je rekao da ljudsko telo ne poznaje granice i da očekuje da će mnogi ponoviti njegov uspeh. Aktuelni svetski rekord u maratonu, koji je Kipčoge postavio u Berlinu 2018. godine, iznosi 2:01,39.

7. LIVERPUL PRVAK EVROPE I SVETA

Liverpul
Beta

Fudbaleri Liverpula osvojili su šestu titulu prvaka Evrope, pobedom protiv Totenhema 2:0 u finalu Lige šampiona. Ostaće upamćena dobra igra Liverpula i jedan od najvećih preokreta u istoriji evropskog fudbala, u revanš utakmici polufinala, kada je ekipa Jirgena Klopa nadoknadila tri gola zaostatka protiv Barselone, pobedila sa 4:0 na Enfildu i plasirala se drugu godinu uzastopno u finale najelitnijeg evropskog takmičenja.

“Crveni” su ove sezone osvojili i Superkup Evrope, ali i svetsko klupsko prvenstvo pobedom posle produžetaka protiv brazilskog Flamenga, 1:0. Liverpul je bio blizu osvajanja titule u Premijer ligi, ali je Mančester siti ponovo bio bolji.

Međutim, ove sezone stvari su mnogo bolje po Liverpul, koji je na pauzu zbog božićnih praznika otišao sa 10 bodova prednosti i utakmicom manje od drugoplasiranog Lestera, odnosno 11 bodova više od aktuelnog šampiona i važi za glavnog favorita za osvajanje titule, prve od 1990. godine.

8. GVOZDENA ZAVESA ZA RUSKE SPORTISTE

Posle višegodišnjeg natezanja sa ruskim sportskim vlastima, Svetska antidoping agencija (WADA) suspendovala je 9. decembra Rusiju na četiri godine sa svih velikih takmičenja. Rusija je kažnjena jer, osim deklarativnih izjava zvaničnika, nije dala dokaze koji bi opovrgli tvrdnje nezavisne komisije o sprezi države sa sportistima koji su koristili nedozvoljena sredstva.

Zbog toga takmičari neće moći da nastupaju pod simbolima Rusije na Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju, Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru 2020. kao i Zimskim olimpijskim igrama 2022. u Pekingu. Rusija takodje neće moći da organizuje takmičenja svetskog nivoa. Predsednik Rusije Vladimir Putin je nakon te odluke ocenio da ona ne odgovara ni zdravom razumu ni pravu, kao i da ima politički kontekst. Rusija je najavila da će podneti tužbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS).

Predsednik Ruske antidoping agencije Aleksandar Ivlev izjavio je da je ta organizacija odlučila da se “ne saglasi” sa odlukom WADA o najoštrijim sankcijama zbog manipulacija u Moskovskoj antidoping laboratoriji. Moskovski Institut Karnegi ocenio je da je reč o spuštanju gvozdene zavese. “U celom svetu nema mehanizma koji je sposoban da pošalje celu zemlju ponovo iza gvozdene zavese, ako to ona sama ne želi. A u sportu takav mehanizam postoji”, ocenio je Karnegi.

DESET DOGAĐAJA KOJI SU OBELEŽILI SVET 2019: Sudeći po LISTI, neka nam je nova godina – SAMO BOLJA od stare!

9. DOMINACIJA LUISA HAMILTONA I MERCEDESA U FORMULI 1

Luis Hamilton je ove godine osvojio šestu titulu svetskog šampiona Formule 1 i sada ima jednu manje od rekordera Mihaela Šumahera. Britanac je dominirao šampionatom, ostvario je 11 pobeda i došao do 84 trijumfa u karijeri, samo sedam manje od rekordne 91 pobede, koliko je ostvario Šumaher.

Od pete trke u sezoni u Španiji Hamilton nije popuštao, a titulu je obezbedio osvajanjem drugog mesta u trci za Veliku nagradu SAD u Ostinu. Osam trijumfa ostvario je kada nije krenuo sa pol pozicije, a izjednačio je sopstveni rekord od 33 uzastopne trke u kojima je osvajao bodove. Hamilton je rekorder Formule 1 po broju osvojenih poena (3.431), po broju osvojenih pol pozicija (88), po broju poena u jednoj sezoni (413) i po grend slemovima u sezoni (3). Ekipa Mercedes osvojila je šestu uzastopnu šampionsku titulu u konkurenciji konstruktora.

Predvođena direktorom Totom Volfom ekipa je malo grešila i uz dobre taktičke poteze pomogla svojim vozačima Luisu Hamiltonu i Valteriju Botasu da osvoje prva dva mesta u konkurenciji vozača. Ove sezone vožena je jubilarna 1.000 trka u Formuli 1, za Veliku nagradu Kine, u kojoj je trijumfovao Hamilton.

10. NADAL PONOVO PRVI NA ATP LISTI, POVRATAK MAREJA

Nadal
Beta

Španski teniser Rafael Nadal vodio je veliku borbu sa Novakom Djokovićem za prvo mesto na ATP listi. Nadal je bio uspešniji i kao 33-godišnjak postao najstariji teniser koji je godinu završio na prvom mestu svetske rang-liste. Izmedju ostalog, ove sezone osvojio je dve grend slem titule, rekordnu 12. na Rolan Garosu i četvrtu na Otvorenom prvenstvu SAD.

Nadal sada ima 19 grend slem titula, jednu manje od rekordera Švajcarca Rodžera Federera. Pomogao je reprezentaciji Španije da osvoji šestu titulu u Dejvis kupu, koji se od ove godine igra u novom formatu. On je pobedio u svih osam mečeva u singlu i dublu i produžio niz pobeda u tom takmičenju na 29. Tenisku sezonu obeležio je i povratak na teren Britanca Endija Mareja, posle operacije kuka.

On je na Otvorenom prvenstvu Australije u januaru nagovestio da bi mogao da završi karijeru, ali se prvo vratio takmičenjima u dublu i sa Špancem Felisijanom Lopesom osvojio titulu u Kvinsu, da bi zatim zaigrao i u singlu, a krajem oktobra osvojio ATP turnir u Antverpenu, pobedom u tri seta protiv Švajcarca Stena Vavrinke. U prvi plan izbile su mlade zvezde svetskog tenisa, Rus Danil Medvedev, koji je posle pet setova izgubio u finalu Ju Es opena od Nadala, kao i Grk Stefanos Cicipas osvajanjem završnog ATP turnira.