“GODINU SMO ZAVRŠILI POZITIVNO”: Ostoja Mijailović objavio koliki je dug Partizana

Predsednik Partizana Ostoja Mijailović rekao je danas da je klub pozitivno završio godinu, da je dug smanjen na 2,7 miliona evra i dodao da su crno-beli sada "finansijski stabilni, sa malim proklizavanjima".

Ostoja Mijailović
Beta

– Godinu smo završili pozitivno, Skupština KK Partizan je usvojila odluku o finansijskom izveštaju za 2018. godinu u kojoj je klub poslovao pozitivno i bio u plusu od 21.339.080 dinara. Politika sadašnje uprave je da klub posluje finansijski pozitivno. Imamo dovoljno loših iskustava od trenutka kada smo preuzeli klub u stanju u kojem je bio – rekao je Mijailović za klupski sajt.

On je naveo da je klub imao dugovanja od “7.136.000 evra i da se sa tim teretom i dalje bori”.

– Pre nekoliko meseci, kada smo radili presek stanja, dug Partizana iznosio je 3,8 miliona evra, dok sada iznosi 2,7 miliona evra. Struktura duga je sledeća: 1,7 miliona je poreski dug sa pripadajućim kamatama i to je dug koji je nasleđen. U procesu smo potpisivanja reprograma po kojem će kamata biti umanjena za 50 odsto uz grejs period od 24 meseca i period otplate od 60 meseci. Preostali milion su obaveze za koje su u većini slučajeva potpisani sporazumi o reprogramu i taj dug se vodi kao obaveza, a ne dugovanje. Servisira se iz planiranih priliva i ni na koji način ne ugrožava poslovanje kluba – rekao je Mijailović.

Predsednik crno-belih rekao je da u bilansima iz prošle godine stoji dug od 6,6 miliona evra i pokušao je da pojasni.

– Prema sadašnjoj situaciji, od tog duga treba oduzeti 2,7 miliona evra duga prema igračima i trenerima, duga koji smo otkupili za 1,1 milion zahvaljujući razumevanju igrača i trenera i dogovorima koje smo sa njima postigli. Zatim, tu je sporno potraživanje banke u iznosu od 1,4 miliona evra, sa kojom smo u sudskom sporu i ovih 2,7 miliona koje sam već objasnio. U narednom periodu, cilj kluba je da sve svoje obaveze izmiri u skladu sa sporazumima. Za ove podatke odgovaramo i materijalno i krivično, i kao KK Partizan stojimo iza njih – rekao je on.

Mijailović je rekao da je klub pre dve godine imao više od 25 postupaka pred Košarkaškim arbitražnim sudom (BAT) a da sada nema nijedan.

– Danas je KK Partizan finansijski stabilan, sa malim “proklizavanjima”, što je sasvim normalno u svakom privrednom subjektu, posebno kada su sportske organizacije u pitanju, gde prihodi variraju iz različitih razloga. Ne treba nipošto zaboraviti da Partizan nikada ne sme da se vrati u 2015, 2016 i 2017. godinu kada je praktično bio pred gašenjem – rekao je Mijailović.