Hajka na Kvitovu zbog selidbe u Monako

Vimbldonska pobednica Petra Kvitova suočava se sa progonom u Češkoj zbog odluke da svoju rezidenciju preseli u Monako.

Selidbom bi ona postala poreski obaveznik Kneževine, a hajku su poveli poslanici u skupšini, uz zahtev da se Česima koji se presele u drugu državu oduzme državljanstvo.

– Kvitovoj su pomogle da uspe pare čeških poreskih obveznika a sada plaća porez drugoj zemlji – rekao je poslanik Stanjislav Humpl i dodao da teniserka nije krila da je na preseljenje u Monako navelo to da će plaćati manji porez.

Ipak, u odbranu Kvitove stali su predsednik Češke Miloš Zeman i ministar finansija Andrej Babiš.

– Porez u drugoj zemlji plaćao je i jedan od najslavnijih švedskih režisera Ingmar Bergman. Nikome u Švedskoj nije ni palo na pamet da mu oduzima državljanstvo – naveo je Zeman.

Predsednik je naglasio da bi upravo suprotno Češka morala da zahvaljuje Kvitovoj za uspešno predstavljanje zemlje.

Petra Kvitova i njen tim prate šta se piše, ali neće dozvoliti da im to pokvari slavlje nakon trijumfa na ovogodišnjem Vimbldonu, poručili su posredstvom agencije Česka sportovnji koja ih zastupa.

– Petra je prijavljena u Monaku već godinu dana, to nije palo s neba i nije jedina među sportistima. Iskreno rečeno, želeo bih da budem malena muva negde na zidu u Beogradu da vidim i čujem šta bi se dešavalo kada bi neko tamo predložio da se iz istih razloga srpsko državljanstvo oduzme Novaku Đokoviću – naveo je portparol Česke sportovnji Karel Tejkal.

U domovinu ide, po njegovim rečima, bar deo prihoda Kvitove kojima plaća najmanje tri člana svog tima počev od trenera.

Da su pobrkali lončiće oni koji traže da se Kvitovoj oduzme državljanstvo zato što ne plaća porez u Češkoj upozorio je i ministar finansija Andrej Babiš.

– Novac od pobeda oporezuju po pravilu u onim zemljama gde se održava turnir. Petra Kvitova ne igra u Češkoj. Putuje po turnirima po celom svetu gde joj pobede oporezuju. Za slavu Češke čini više od svih zajedno koji je sada kritikuju – Hadodao je Babiš.